HEVDES DREPT: Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble tatt til fange i Syria i januar. Nå påstår terrorgruppen IS at de har tatt livet av nordmannen. Foto: Privat ,

IS hevder å ha drept norsk gissel

Erna Solberg: Ingen grunn til å tvile på innholdet

Opplysningene om nordmannens dødsfall legges frem i en ny utgave av et propaganda-magasin fra IS.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG har vært i kontakt med UD, som på tidspunktet akkurat hadde fått kjennskap til påstandene. De hadde ikke ny informasjon om Grimsgaard-Ofstad.

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) ble kidnappet i Syria i januar, og Utenriksdepartementet har ledet en krisestab i lengre tid.

I propaganda-magasinet hevder terrorgrupperingen at de har drept Grimsgaard-Ofstad og hans kinesiske medfange Fan Jinghui (50).

VG har også vært i kontakt med en representant for Grimsgaard-Ofstads familie, som på nåværende tidspunkt ikke ønsket å kommentere den ubekreftede opplysningen.

Solberg: – Ingen grunn til å tvile på innholdet

– Vi må ta alle forbehold om at det publiserte bildet er ekte. Det undersøkes av våre eksperter, men vi har så langt ingen grunn til å tvile på innholdet, sier statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse ved Statsministerens kontor onsdag kveld.

Solberg kaller drapet en avskyelig og barbarisk handling, og uttrykker samtidig sin dypeste medfølelse med Grimsgaard-Ofstads familie.

– Dette er smertefullt, både for familien og hele nasjonen Norge. Verdiene våre utfordres, men selv om det er vondt skal vi ikke la terroristene vinne frem, sier Solberg.

– Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble grovt mishandlet og lemlestet i fangenskap. Bilder og videoer av mishandlingen ble sendt til norske myndigheter sammen med krav om løsepenger, sier utenriksminister Børge Brende.

Brende viderebringer denne informasjonen etter ønske fra Ofstads familie.

Kilder: IS-gissel ble oppsøkt av PST

Facebookmelding: «Jeg er i Idlib»

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er hjemmehørende i Oslo, men er opprinnelig fra Porsgrunn. Han skal tidligere ha studert ved NTNU i Trondheim.

Han har de siste årene engasjert seg i situasjonen i Midtøsten og Syria på sosiale medier. Samme måneden som han ble tatt av IS, publiserte han bilder fra grenseovergangen mellom Tyrkia og Syria på nettet.

Den siste Facebook-meldingen fra Ole Johan Grimsgaard-Ofstad kom 24. januar i år:
«Jeg er i Idlib, Syria. Reiser til Hama i morgen. Endelig er jeg her».

Terrororganisasjonen IS hevdet i en tidligere utgave av sitt eget magasin at det var de som holdt nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad som gissel.

Kort tid etter at beskjeden ble lagt ut på Facebook, ble han kidnappet, og senere skal han ha blitt solgt til den brutale terrorgruppen IS.

Les også: – Norge betaler ikke løsepenger

Gruppa krevde løsepenger for nordmannen og en kinesisk statsborger som navngis i samme magasin. De to var avbildet i gule fangedrakter.

Under pressekonferansen med statsministeren i september kom det frem at terrorgruppen fremsatte flere krav om betydelige summer for å slippe 48-åringen fri.

Ifølge VGs opplysninger, har ett av kravene vært på flere titalls millioner norske kroner.

– Vi hverken kan eller vil gi etter for press fra terrorister og kriminelle. Norge betaler ikke løsepenger. Dette er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister, sa Solberg på pressekonferansen den gang.

Reiste til Tyrkia og Libanon

De siste årene har 48-åringen vært svært aktiv i sosiale medier og i en rekke debattfora på nettet. Han har vært svært engasjert i situasjonen i Midtøsten. 48-åringen har også postet en rekke bilder av seg selv på tidligere reiser i Tyrkia og Libanon, hvor han blant annet besøkte hovedkvarteret til Syrian Social Nationalist Party i Beirut i 2013.

Partiet er kjent for sitt mål om å etablere et stor-Syria med utgangspunkt felles kulturhistorie i en rekke av landene som i dag utgjør det vi kjenner som Midtøsten: Syria, Libanon, Irak, Kuwait med flere.

Ifølge egne opplysninger hadde han en samtale om «ideologisk bakgrunn og oppvekst, og utsiktene for Syria og Libanon» i hovedkvarteret til partiet.

– Han ville sette seg inn i problematikken for å finne løsninger, og alt dette var som kunnskapsinnhenting til studiene i statsvitenskap, sier slektningen om Grimsgaard-Ofstads Midtøsten-reise.

Flere kilder VG har snakket med sier at Grimsgaard-Ofstad skal ha blitt kontaktet av PST på bakgrunn av det som beskrives som ekstreme ytringer på nettet.

En kilde beskriver Grimsgaard-Ofstad som et «kjent navn på nettet». En annen sier til VG at han selv kontaktet PST med informasjon om han.

De ekstreme meningene skal ha ført til at sikkerhetstjenesten oppsøkte ham på hans hjemmeadresse i Oslo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder