Store protester etter Nimr al-Nimrs død

PROTESTER: En muslimsk kvinne i protestdemontrasjon i London mot henrettelsen av Nimr al-Nimr. Foto: Toby Melville , Reuters

Henrettet sjiamuslim: Derfor har han fått heltestatus

Nimr al-Nimr truet med å løsrive den østlige oljerike provinsen av Saudi-Arabia, han talte kongefamilien midt i mot og mente ord var sterkere enn våpen. Det kostet ham livet.

Artikkelen er over fire år gammel

Nimr al-Nimr truet med å løsrive den østlige oljerike provinsen av Saudi-Arabia, han talte kongefamilien midt i mot og mente ord var sterkere enn våpen. Det kostet ham livet.

Saudi Arabia henrettet 47 mennesker lørdag, men raseriet og volden som har oppstått i kjølvannet skyldes i hovedsak en av dem. Hvorfor?

Hvem var Nimr al-Nimr?

NIMR AL-NIMR: Dette udaterte bildet av den henrettede sjialederen og regimekritikeren Nimr al-Nimr ble gitt ut av saudiske myndigheter etter at de henrettet ham 2. januar i år. Foto: - , Afp

Han ble født i den østlige provinsen al-Awamiyah i Saudi Arabia i 1959. Hovednæringen her er olje og landbruk. Han fikk sin religiøse utdanning i Iran, før han vendte tilbake til hjemlandet i 1990.

Nimr al-Nimr var kjent for sin kritikk mot kongefamilien og landets styre, og kritiserte dem ofte i sine religiøse seremonier. Han var særlig populær blant unge, og spilte en sentral rolle i sjia-opprøret som rystet kongedømmet i 2011 – inspirert av den arabiske våren.

Les også: Den store regionskrigen

Han har vært arrestert flere ganger det siste ti-året, og det har vært anklager om tortur. Han sultestreiket også en lenger periode i fengsel.

HJEMBY: Henrettelsene ble protestert mot i store deler av verden, også i Nimr al-Nimr hjemby Awamiyah, øst i Saudi Arabia. Foto: Str , Afp

Hvorfor ble han henrettet?

I juli 2012 ble han beskutt og arrestert etter en kort biljakt. Myndighetene sa han hadde åpnet ild først, men hans familie hevder han var ubevæpnet.

Han har flere ganger tidligere tatt til orde for at alle kamper må føres uten våpen, men med ord. Nimr al-Nimr ble anklaget for ikke å adlyde kongen, oppmuntre til sekterisme og bruk av våpen mot sikkerhetsstyrkene.

I oktober 2014 ble han dømt til døden. I mars 2015 opprettholdt en ankedomstol dødsdommen mot sjeiken. I et siste forsøk fremmet familien hans en anke for saudisk høyesterett. Nimr al-Nimrs bror uttalte til Reuters at de hadde et håp om at kongen ville benåde ham.

Les også: Kronprins Håkon besøker den saudiske kongefamilien

25 oktober i fjor avslo høyesterett anken, og 2. januar i år ble sjeik Nimr al-Nimr henrettet sammen med 46 andre.

Hva er reaksjonen på henrettelsen?

Iran og deres allierte i Irak og Libanon har fordømt drapene. I Teheran stormet rasende folkemengder den Saudiske ambassaden, kastet brannbomber og klarte å sette fyr på deler av ambassaden. Det var også protester i sjeikens hjemby.

TENTE PÅ: Iranske protestanter satte fyr på deler av den saudiske ambassaden i Teheran etter at kongedømmet henrettet den kjente sjialederen Nimr al-Nimr. Foto: Mohammadreza Nadimi , Afp

Flere land har uttrykt sterk misnøye med henrettelsene. FN og EU mente begge at henrettelsene hadde potensiale til å øke sekteriske spenninger i hele Midtøsten.

Hva betyr henrettelsen politisk?

Det er frykt for økt sekterisk spenning i den oljerike østre delen av Saudi Arabia der de fleste av landets sjiamuslimske minoritet bor.

Sjiamuslimene vil føle enda større avstand til regjeringen, og fler protester vil kunne oppstå. Kampen mellom Saudi og Iran om mest innflytelse i den konfliktherjede regionen, vil hardne til:

BOMBET: Saudi Arabia leder en koalisjon som bomber den Iran-støttetde Houthi militsen i Jemen. Her prøver butikkeiere å redde eiendeler etter et bombeangrep i hovedstaden Sanaa i juli i fjor. Foto: Khaled Abdullah , Reuters

I Syria fører det Iran støttede Assad-regimet krig mot Sunni opprørsgrupper som støttes av Saudi Arabia. I Jemen leder Saudi en koalisjonsom kjemper mot Houthi opprørere, som støttes politisk fra Iran.

Kilder: Wikipedia, The Guardian, WSJ

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder