DREPT: Edwards Sotomayor Jr (34) er blant de døde etter terrorangrepet i Orlando lørdag. Foto: Privat

Edward Sotomayor (34) beskyttet kjæresten, ble selv skutt og drept

Edward Sotomayor Jr. skal ha blitt truffet av en kule i ryggen mens han forsøkte å holde kjæresten utenfor fare.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

34-åringen fra Sarasota i Florida er blant de 49 drepte etter skytemassakren i Orlando, den verste i moderne amerikansk historie. Blant ofrene som så langt er identifisert, er Edward Sotomayor Jr.

Reporter Angela Mesher, reporter for TV-kanalen Wesh, forteller at 34-åringen ble fraktet til sykehus, men at livet ikke sto til å redde. Sotomayor Jr. skal ifølge hennes kilder ha rukket å få kjæresten i sikkerhet før han selv ble offer for terroristen og fikk dødelige skudd i ryggen, skriver Mesher på Twitter.

Gjerningsmannen er identifisert som Omar Mateen (29).

Amerikanske medier beskriver Sotomayor Jr. som en helt etter å ha hørt beskrivelsene av hvordan han angivelig skal ha klart å dytte kjæresten gjennom døren og ut av lokalet der marerittet utspant seg.

Vitneskildringene varierer imidlertid. Ifølge Herald Tribune skal Sotomayors kjæreste ha vært utenfor lokalet og i sving med å laste varer på en bil, da skytingen startet. Sotomayor skal ha gjort det han kunne for å hindre kjæresten i å ta seg inn i lokalet igjen ved å forsikre at han selv hadde funnet et skjulested og var trygg. Hva som senere skjedde er uklart.

Tidslinje: Dette vet vi om hendelsesforløpet

– Berørte så mange liv

Sotomayor Jr. jobbet som merkevaresjef på reisebyrået AlandChuck Travel, som spesialiserer seg på cruise-reiser for homofile. Han var blant annet leder for «Drag Stars at Sea»-cruise, hvor realitykjendiser fra TV-showet «RuPaul's Drag Race» var med.

Den drepte får de beste skussmål fra venner, som nå er i dyp sorg. Vennen Jason Howell sier til People at han ikke kunne tro det han hørte da nyheten om skytemassakren ble kjent.

– Først begynte jeg bare å skjelve, forteller Howell, som i det lengste håpet at Sotomayor Jr. hadde kommet fra det med livet i behold.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Men så fikk han høre at vennen var savnet. Noen timer senere dukket navnet opp på listen over de fire første identifiserte ofrene.

– Da brast jeg bare sammen i gråt. man tror aldri man skal oppleve å se en av sine venner bli drept i et terrorangrep, sier han.

– Edward berørte så mange liv. Han var et så positivt menneske. Han gjorde hva som helst for å hjelpe andre, legger han til.

Bakgrunn: Masseskyting på nattklubb i USA

Nektet å være redd

Sotomayors sjef Al Ferguson sier til avisen Orlando Sentinel at han tidligere på kvelden fikk en tekstmelding fra Sotomayor og kjæresten hans, hvor de oppfordret ham til å komme til nattklubben. Men Ferguson ble der han var. 23 minutter senere begynte gjerningsmannen å skyte rundt seg inne i lokalet.

– Edward var en som gjorde fremmede til familiemedlemmer. Han var superintelligent og en svært attraktiv, ung mann. Han hadde rukket å oppnå mye før han fylte 30, sier Ferguson.

Sotomayor Jr. elsket å reise, og han nektet å la seg skremme av uroligheter rundt om i verden, forklarer sjefen hans.

– Jeg kan ikke få gjentatt det nok – han var en person som sa «vi må ikke være redde». Og jeg vet at resten av vennene hans vil si det samme. Vi skal ikke være redde, sier Ferguson.

Les også: Dette vet vi om gjerningsmannen

Artikkelen fortsetter under bildespesialen.

Sotomayor Jr hedres nå gjennom en strøm av minneord i sosiale medier. Der kommer det frem at han hadde kallenavnet Top Hat Eddie, og at han tidligere jobbet som salgssjef i et livsstilsmagasin for lesbiske og homofile.

«Min nevø Eddie S ble drept på nattklubben Pulse i Orlando i går kveld. Vær så snill, nå trenger vi at dere ber», skriver onkelen Larry Sotomayor på Twitter.

VGs reportere i Orlando: Står i timevis for å gi blod

Fetteren David Sotomayor beskriver 34-åringen som en energisk og omsorgsfull mann, som fikk kallenavnet sitt fordi han pleide å bruke en helt spesiell hatt, ifølge AP.

– Han var alltid så morsom. Jeg kunne aldri sett for meg at det skulle være siste gangen jeg snakket med ham, sier fetteren om telefonsamtalen de to hadde for en uke siden.

«Hjertet mitt er knust. Edward Sotomayor var en av de snilleste, beste menneskene jeg har møtt», skriver en annen venn på Twitter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅRØRENDE: Fortvilte slektninger og venner utenfor nattklubben Pulse, der skytemassakren fant sted. Foto: Pontus Höök

Gjerningsmannen

Etter intens skuddveksling ble den mistenkte gjerningsmannen drept av politiet natt til søndag. Mannen ble tidlig identifisert som Omar Mateen (29), og navnet ble bekreftet av FBI på en pressekonferanse søndag.

Politiet er foreløpig sparsomme med opplysninger om hva som var bakgrunnen for terrorhandlingen. NBC News siterer imidlertid mannens familie på at den grusomme ugjerningen kan ha vært motivert av hat mot homofile:

– Min sønn ble sint over å se to menn kysse, har faren uttalt.

FBI bekrefter på en pressekonferanse søndag kveld at Omar Mateen ringte nødnummeret 911 før angrepet. I samtalen sverget han troskap til IS, bekrefter FBI.

Rett før pressekonferansen kom det meldinger om at IS selv hevdet de stod bak angrepet.

Ekskona om gjerningsmannen: – Han var ustabil

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder