UNDER ANGREP: Den tyrkiske grensebyen Kilis ble tirsdag angrepet med det som trolig var artilleriild eller raketter, som skal ha kommet inne fra Syria. Foto: Harald Henden ,

Tyrkia gir IS skylden for angrep mot grenseby

Rakettild mot tyrkisk by med 130.000 flyktninger

KILIS (VG) Den tyrkiske statsministeren gir IS skylden for angrepet på grensebyen Kilis. En liten gutt og en kvinne ble drept.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG var på stedet da to nedslag, av det som enten var raketter eller artilleriild, ble skutt mot et boligområde i grensebyen. Full panikk brøt ut, og førte kort etter til at Tyrkia besvarte ilden.

Foto: ,

Den tyrkiske statsministeren Ahmet Davutoglu la på en pressekonferanse tirsdag kveld skylden for angrepet på IS.

– Vi ser at våpenhvilen i Syria er veldig skjør. Tyrkia er i stand til å besvare alle angrep mot oss, sier Davutoglu.

Sentrum i Kilis ligger ti kilometer fra grenseovergangen ved Öncüpınar. På den andre siden er det IS som kontrollerer mye av territoriet. Seks mil lenger inn i Syria raser det blodige sluttspillet om herredømme over den krigsherjede storbyen Aleppo.

Gigant-leir på Syria-grensen: Her stoler ingen på EUs løfter

Sykehuset i Kilis ligger langs hovedveien mot grensen - inn dit fikk VG komme i går, for å intervjue skadde syrere som får behandling. I det intervjuet med en skadet gutt skal avsluttes, rundt klokken to lokal tid, høres to kraftige smell, og i noen sekunder forsvinner strømmen.

ANGREP: Her slår en granat ned i den tyrkiske byen Kilis, på grensen til Syria. Foto: Harald Henden ,

Så nærme krigssonen i nabolandet, er det ikke uvanlig å høre lyden av kampene, men det går ikke lenge før man oppfatter at det er annerledes denne gangen: Det er Tyrkia som er angrepet.

Pasienter og sykehusansatte strømmer ut for å se hva som har skjedd, og da det begynner å ule i sirener fra politi og ambulanser går alvoret opp for alle.

Da VG ankom nedslagsområdet var det sperret av. Ambulanser, brannbil og et stort politioppbud var allerede til stede. Bak politiets plastbånd var allerede en stor folkemengde var samlet for å se hva som hadde skjedde.

– Den første raketten traff i et jorde, og da kom mennesker ut for å si hva som hadde skjedd. Så kom den neste langs gangveien, og en kvinne ble truffet - jeg tror hun ble drept, sier et vitne til VG.

En time senere blir det bekreftet at angrepet har kostet to liv: Avisen Hürriyet melder at to personer døde i angrepet, og at ytterliggere to er hardt skadet.

– En kvinne og et lite barn, en gutt på fire år, ble drept i dette angrepet, som kom fra Syria, bekefter talsmann for presseministeriet, Ertan Koska til VG.

– Det er veldig alvorlig ettersom granatene, eller rakettene, slo ned så nærme sykehuset, der det er flere hundre pasienter, legger han til.

PANISK: En sjokkskadet kvinne får hjelp av helsepersonell etter det tredje granatangrepet. Foto: Harald Henden ,

Men de to første treffene var ikke slutten på angrepet. Mens politiets teknikere, kledd i lyseblå drakter, er i ferd med å undersøke hva som skjer, høres først en form for plystrelyd, før det smeller igjen, rundt fem hundre meter unna.

En politikvinne kollapser gråtende på bakken. Utenfor bygningen som er truffet, som så ut til å være et bygg under konstruksjon, fraktes folk bort, mens tykk røyk stiger mot himmelen. En kvinne i sjokk roper til ambulansepersonellet, og politiet mister kontroll på både presse og folkemengden, som stimler til.

Men bare noen minutter senere kommer et fjerde nedslag, denne gangen bare noen få hundre meter fra der VG står for å rapportere hendelsen hjem.

Og nå bryter det ut full panikk. Politiet etterlater ingen tvil: Alle som ikke allerede har løpt unna, skal vekk umiddelbart.

VG får sitte på med Ertan Koska fra presseministeriet, som har ankommet for å undersøke alvoret, men som bestemmer at han vil komme seg vekk i en fart. VG får sitte på til en annen del av byen.

GRANATNEDSLAG: Presse og skuelystne holdes på behørig avstand fra området der en rakett slo ned i den tyrkiske byen Kilis, på grensen til Syria. Foto: Harald Henden ,

Der begynner det å ule i sirener, før høytalere kringkaster en beskjed til innbyggerne: «Vi er under angrep fra Syria, evakuer nedslagsområdet og hold dere hjemme i husene deres».

Da VG passerer nedslagsområdet langs hovedveien kort tid senere, er det avstengt og avsperret. Ved sykehuset er det et stort politioppbud, og pressen fikk ikke komme inn.

Borgemester Hasan Kara opplyser at det var opptil åtte raketter, eller granatnedslag fra artilleriild, som krysset grensen fra Syria og slo ned i Kilis.

– Folk samlet seg rundt åstedet for det første nedslaget, så begynte de å skyte mot folkemengden. Dette er en bevisst handling, vi antar at det kommer fra IS-området, sier Kara til nyhetsbyrådet Reuters.

– Den tyrkiske hæren har besvart ilden, og dette angrepet er nå over, forklarer Ertan Koska til VG noen timer senere.

SÅRET: En mann som ble skadet under det første angrepet fraktes inn på sykehuset i Kilis. Foto: Harald Henden , VG

Da VG mandag fikk møte guvernøren i Kilis Süleyman Tapsiz, advarte han mot at sikkerhetssituasjonen i byen er påvirket av kamphandlingene i Syria.

– Vi har hatt to misilangrep, en lærer ble drept og en jente ble skadet da en skolegård ble truffet i januar. Én misil traff en hovedvei, da var det flaks at ingen døde, sier Tapsiz.

– Krigen i Syria, og faren for at terrorister fra Daesh (IS, journ. anm.) skal trenge seg inn i Tyrkia, er årsaken til at vi skal bygge en grensemur med overvåkingskameraer langs grensen, forklarer han.

Situasjonen i byen er allerede sterkt påvirket av krigen på den andre siden av grensen: Kilis har 93.000 tyrkiske innbyggere - og over 130.000 syriske flyktninger.

– Men vi har ikke hatt noen problemer mellom tyrkere og syrere. De som flykter hit er våre slektninger og naboer, sier guvernøren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder