SKREMT: Tvers over gaten fra terroristenes leilighet driver Fatia Beregaa vaskeri. Hun har aldri sett de tre mistenkte terroristene – eller noen av deres medhjelpere. Foto: Helge Mikalsen VG

– Det de driver med er ikke islam. De tilhører ikke samme religion som meg

SCHAERBEEK (VG) Når terrorsjokket har lagt seg, frykter
muslimer over hele Europa konsekvensene av nok et dødelig angrep utført av muslimske terrorister.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Allerede før støvet etter angrepet på flyplassen i Brussel hadde lagt seg, begynte det å murre blant innvandringsmotstandere over hele Europa.

Og selv om Brussel tirsdag er preget av sjokk, vantro, sorg og minnemarkeringer, er det også en by preget av frykt.

Bakgrunn: IS påtar seg skylden for Brussel-terroren

En frykt blant hele byens befolkning for at det utenkelige skal skje igjen, og en frykt blant byens muslimer for at de kollektivt skal bli utpekt som syndebukker.

– Muslimer blant de drepte

– Selvfølgelig er jeg nervøs for at det skal skje. Det er naturlig etter noe slikt. Men jeg håper ikke det skjer. Dette grusomme angrepet har rammet hele Brussel, også oss muslimer, sier Fatia Beregaa til VG.

Hun driver et vaskeri tvers over gaten for leiligheten der politiet i går fant kjemikalier, spikerbombe og et IS-flagg i jakten på terroristene som i løpet av to blodige morgentimer tok med seg minst 31 mennesker i døden.

– Jeg, og alle andre muslimer jeg har snakket med, er like sjokkerte som alle andre. Det var muslimer blant de drepte på t-banen. Dette angrepet og disse menneskene har ikke noe med islam å gjøre. Islam er en fredelig religion, sier Beregaa.

Det samme sier Yasmina som bor et par hus lengre ned i gaten i det rolige middelklassestrøket Schaerbeek nordøst i Brussel.

– Jeg er redd

– Det disse mennene driver med, er ikke islam. De tilhører ikke samme religion som meg, sier hun bestemt.

Også hun frykter konsekvenser.

– Folk blander, roter og ser på alle innvandrere og alle muslimer som én gruppe der alle settes i samme bås som terroristene. Det er en veldig farlig tankegang.

Men aller reddest er hun for at hjembyen skal rammes av nye angrep.

– Jeg er redd, rett og slett redd. Det har jo vært terroraksjoner i andre byer, og politiet har slått til mot folk her i byen tidligere. Men det er noe med at det skjer her, sier hun og peker mot leiligheten på andre siden av gaten.

– Forsøker å kapre troen deres

OSLO 20160112. Forfatter og lege Mohammed Usman Rana har skrevet boken "Norsk islam" som ble presentert på Aschehoug sin vårliste for 2016. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Usman Rana har skrevet boken « Norsk islam. Hvordan elske Norge og Koranen samtidig». Han er ikke er overrasket over reaksjonene fra muslimene i Brussel.

– Europeiske muslimer reagerer som andre europeere etter et angrep som i Brussel; Det er et angrep på deres eget kontinent. Vi er alle europeere og føler at Europa er rammet. Terror rammer blindt, og det rammer også muslimer i Europa, sier han og tror gårsdagens terroraksjon kan virke ekstra vondt for muslimer, da det gjøres i religionens navn.

– De som har gjort dette er like store fiender av europeiske muslimer som andre europeere, kanskje enda større fiender av muslimer fordi de forsøker å kapre troen deres, sier han.

– Politisert dødskult

Rana forstår muslimenes frykt for hevn og negativt stempel.

– Terroristene rekrutterer på bakgrunn av å si at det foregår en krig mellom islam og vesten. Den oppfatningen må vi ikke la vinne, understreker han, og legger til;

– For europeiske muslimer er det viktig å videreføre en utrettelig ideologisk, intellektuell og åndelig kamp mot ekstremt tankegods i egne rekker. Det er viktig at ekstremistene ikke får definere hva islam er og la religionen bli en politisert dødskult. Mainstream muslimer må ta religionen tilbake fra puritanske ekstremister, sier han.

Hærverk på moskeer, trakassering og overfall

Ekstremismeforsker Lars Gule forteller at det er vanlig med reaksjoner mot muslimer etter terrorangrep.

– Allerede etter 11 september i 2001 i USA ble det begått vold mot flere personer som gjerningsmennene trodde var muslimer. Blant annet en sikh, fordi han gikk med turban, opplyser Gule.

Han minner også om drapet på filmregissøren Theo van Gogh i 2004, der mange reaksjoner kom i kjølvannet.

– Reaksjonene tar mange former. Hærverk på moskeer, gater og torg. Trakassering eller i verste fall voldelige overfall på personer, opplyser han.

Islamforsker Lars Gule. Foto: Frode Hansen VG

«Odins soldater» og «Allahs soldater»

– Frykten bidrar til en økt aktivitet i det høyreekstreme miljøet, som følge av økt tilstrømning av flyktninger til Europa, eller i etterkant av slike ekstremistiske angrep som nettopp skjedde i Brussel, sier Gule.

– Det gjør at man kommer inn i en ulykksalig spiral, sier han, og minner om oppslagene den siste tiden om «Odins soldater», etterfulgt av en motreaksjon i form av stiftelsen av «Allahs soldater».

Les også: Islamister mobiliserer mot «Odins soldater».

– Nå var det siste bare tull, men etter slike hendelser som terrorangrepet i Frankrike i fjor og terroren som kom i Brussel nå, så har vi all grunn til å frykte voldelige høyreekstreme grupper, i større eller mindre omfang, tror han.

Gatejustis

Relgionsforsker Kari Vogt Foto: Annemor Larsen VG

Kari Vogt er religionshistoriker med islam som spesialfelt. Hun forteller at det ofte kommer irrasjonelle motreaksjoner etter alvorlige hendelser som terrorangrepet i Brussel.

– Det er ingen opplagte metoder for å forhindre slike motreaksjoner. Men mye synlig politi i gatene kan hindre spontane utbrudd, og den type handlinger, opplyser hun.

Må ta et oppgjør

Linda Noor er daglig leder i Minotenk og konvertitt til islam. Hun er ikke overrasket over at muslimer nå frykter hevnangrep.

Linda Noor i Minotenk under debatt om islam i fjor. Foto: Fredrik Varfjell NTB scanpix

– Det handler om at vi har sett en oppsving i hatkriminalitet mot muslimer siden 9/11. I Europa har det heldigvis ikke vært så polarisert som det terroristene ønsker, nemlig en splid mellom muslimer og resten av samfunnet, forteller Noor, men legger til at man likevel har sett mer hat i kommentarfelt den siste tiden.

– Jeg synes det som skjedde i Brussel er helt grusomt fra en troende muslim sitt ståsted. Det er sårende fordi noe man holder så kjært blir dratt ned i blod, sier hun.

Noor mener likevel alle muslimer har et ansvar for å kjempe mot ideologien.

– Den vanlige muslim vil distansere seg fra det, men samtidig har vi et ansvar for å ta oppgjør med den ideologien som lever utenfor terrorcellene. Sympatisørene rundt. Det er små miljøer, og det er et sosialt nettverk som ikke nødvendigvis vil gjøre noe voldelig eller rekruttere, men heller ikke aktivt vil kjempe mot det. Det må vi ta oppgjør med, avslutter hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder