HEDRES: – Diana er i himmelen, men når du ser denne porten, så ser du at hun fortsatt er her også, sier Terry Hutt, som har stått for mye av pyntingen.
HEDRES: – Diana er i himmelen, men når du ser denne porten, så ser du at hun fortsatt er her også, sier Terry Hutt, som har stått for mye av pyntingen. Foto: Nora Thorp Bjørnstad

Hyller Diana på 20-årsdagen for hennes død: – Hun var som en engel

Publisert: Oppdatert: 31.08.17 12:55

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

LONDON (VG) På 20-årsdagen for prinsesse Dianas død, er det mange mennesker som vil minnes henne. Fra Buckingham Palace er det ingen offisiell markering.

Terry Hutt er en kjent og dedikert Diana-beundrer. Allerede klokken 0300 i natt klatret han og noen medsammensvorne over porten til Kensington Palace for så sikre seg en god plass, og for å henge opp bannere og legge ned blomster.

Han møtte Diana flere ganger.

– Jeg jobbet som frivillig med hjemløse, og tilbragte en natt med dem under en bro i London. Da vi våknet om morgenen stod plutselig Diana der. Hun var som en engel. Hun hadde kommet fordi hun også engasjerte seg for de hjemløse.

Hutt bruker en episode fra denne morgenen for å fortelle hvor jordnær og fin han synes hun var:

– En av de hjemløse tilbød henne en skje med bønner fra hermetikkboksen han hadde. Prinsessen takket høflig nei, med begrunnelsen at hun nettopp hadde spist. Måten hun var omsorgsfull på var og forblir en inspirasjon, sier Hutt.

Se dokumentaren som rystet England: «Diana: Med egne ord»

Fra Australia

Julie Gonano og Marie Gould er på besøk i London fra Australia. De ville ikke gå glipp av mulightene til å minnes Diana.

– Hun var vår prinsesse også, sier de.

– Hun var spesiell fordi hun alltid var der for folket. Hun fikk oss til å forstå at de som bor på slottet er virkelige mennesker, sier Marie.

Hun fremhever også aktualiteten Diana fortsatt har i dag:
– Det Diana stod for, er fortsatt veldig viktig og aktuelt i dag. Sakene hun brant for er noe vi fortsatt må være opptatt av. Det er spennende å følge arven videre via barna hennes, som vi synes ligner veldig på Diana, sier Marie og Julie.

Prinsesse Diana ville vært 56 år om hun hadde levd i dag.

Helt siden grytidlig i dag har britiske TV- og radioprogrammer dedikert store deler av sendeflaten til hennes minne, og satt av stor plass til innringere som forteller om sine minner av prinsessen, hvorfor hun engasjerte, og hvor de var da de fikk nyheten om hennes død.

Les også: Sønnens siste samtale med moren

Ikonet

De siste ukene har britiske aviser- og ukebladforsider vært fulle av stoff om Diana:

Hennes liv, klesstil, engasjement for de mindre priviligerte, hennes varme hjerte og hennes kjærlighetsforhold. Det er ingen tvil om at 20 år etter sin død er Diana fortsatt et ikon som beveger de ellers så fattede britene.

Snakker om savnet: Prins William fortsatt i sjokk - 20 år etter

Ulykken

Like etter midnatt 31.august 1997, kom meldingen om at Diana, Prinsessen av Wales, var alvorlig skadet i en bilulykke i Paris, der hennes kjæreste Dodi al-Fayed var omkommet. I morgentimene kom meldingen om at hun var død, 36 år gammel. Prinsene William og Harry hadde mistet sin mor.

Privat minnemarkering

I går kveld mintes prinsene sin mor med en privat tur i White Garden på Buckingham Palace, som ble laget til hennes minne tidligere i år. Hagen og en statue av Diana, er de to tingene sønnene har ønsket som minnesmerker for moren i forbindelse med 20-års dagen for hennes død.

Se Diana-dokumentaren: Med egne ord

Da bestillingen av statuen ble offentliggjort i januar i år, sa sønnene hennes:

Det er 20 år siden vår mor døde, og tiden er inne for erkjenne hennes positive påvirkning i Storbritannia og rundt i verden med en statue.

Prinsene William og Harry har i år flere ganger snakket om hvordan de opplevde ulykken, morens bortgang og tiden etterpå.

Denne artikkelen handler om