MAGER FANGST: Halvannen uke etter at den omstridte «smykkeloven» ble innført, har dansk politi ikke beslaglagt noen verdigjenstander fra flyktninger og migranter. På bildet sjekker en gruppe flyktninger togavganger ved togstasjonen i København. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: ,

Etter 11 dager med dansk smykkelov: Ingen verdigjenstander fratatt flyktninger

Dansk politi har til nå ikke beslaglagt en eneste verdigjenstand fra flyktninger etter elleve dager med den omstridte «smykkeloven».

  • VG / NTB
  • Frank Haugsbø

Artikkelen er over fire år gammel

Det melder nyhetsbyrået AFP, ifølge NTB.

Det vakte sterke reaksjoner da det danske Folketinget vedtok å innføre en lov som åpner for at alle gjenstander som er verdt mer enn 10.000 kroner og som ikke har affeksjonsverdi, kan beslaglegges fra flyktninger i Danmark.

– Pengene skal bidra til å finansiere kost og losji mens flyktningene oppholder seg i Danmark. Loven trådte i kraft 5. februar. Elleve dager senere er fortsatt ikke en eneste gjenstand blitt beslaglagt, opplyser en polititalsperson til AFP.

Venstrepartiet Enhedslisten er ikke overrasket.

Jagland: - Smykkeloven kan være lovstridig

- En symbolsk handling

– Jeg tror ikke dette noen gang handlet om å skaffe til veie penger. I stedet var dette en symbolsk handling med mål å skremme flyktninger til å dra til andre europeiske land enn Danmark, sier partiets talsperson Pernille Skipper.

– Det er for tidlig å evaluere loven, kommenterer Dansk Folkepartis talsperson Martin Henriksen.

Loven har av kritikere blitt sammenlignet med hvordan gull og andre verdigjenstander ble konfiskert fra jøder av nazistene under andre verdenskrig.

Innvandrings- og integreringsmister Sylvi Listhaug (FrP) sa i slutten av januar at det ikke vil bli aktuelt med noen «smykkelov» i Norge, lik den Danmark har innført.

Erna: – Rike asylsøkere kan betale selv

- Ikke aktuelt i Norge

– Det vil ikke bli aktuelt å vurdere en sånn lov i Norge, men det er klart det er mange land som står ovenfor store utfordringer nå i forbindelse med den enorme flyktningstrømmen, sa Listhaug da hun møtte Nord-Europa-sjef Pia Prytz Phiri ved FNs høykomissær for flyktninger (UNCHR) i Oslo 27. januar.

FN-sjefen var på sin side tindrende klar i sin oppfatning av det omstridte lovforslaget:

– Den danske loven er uverdig, og det er også mulig den bryter internasjonal lov, sa Phiri i et møte med pressen, ifølge TV2.

Kinesisk kunsner: Trakk seg i protest

Ifølge danske utlendingsmyndigheter søkte 230 personer i forrige uke om asyl. I hele fjor søkte 21.000 mennesker om asyl i Danmark.

Les også

Mer om

  1. Flyktningkrisen i Europa
  2. Danmark

Flere artikler

  1. Skulle konfiskere asylsøkernes verdier – fikk smykker i posten av danske borgere

  2. FNs dom over Listhaugs forslag: Kan føre til frykt og fremmedfrykt

  3. Kunstneren Ai Weiwei trekker seg fra utstillinger i protest mot den danske «smykkeloven»

  4. Smykkeloven brukt for første gang i Danmark

  5. Slik strammer de skandinaviske landene inn asylpolitikken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder