MAGER FANGST: Halvannen uke etter at den omstridte «smykkeloven» ble innført, har dansk politi ikke beslaglagt noen verdigjenstander fra flyktninger og migranter. På bildet sjekker en gruppe flyktninger togavganger ved togstasjonen i København. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: ,

Etter 11 dager med dansk smykkelov: Ingen verdigjenstander fratatt flyktninger

Dansk politi har til nå ikke beslaglagt en eneste verdigjenstand fra flyktninger etter elleve dager med den omstridte «smykkeloven».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det melder nyhetsbyrået AFP, ifølge NTB.

Det vakte sterke reaksjoner da det danske Folketinget vedtok å innføre en lov som åpner for at alle gjenstander som er verdt mer enn 10.000 kroner og som ikke har affeksjonsverdi, kan beslaglegges fra flyktninger i Danmark.

– Pengene skal bidra til å finansiere kost og losji mens flyktningene oppholder seg i Danmark. Loven trådte i kraft 5. februar. Elleve dager senere er fortsatt ikke en eneste gjenstand blitt beslaglagt, opplyser en polititalsperson til AFP.

Venstrepartiet Enhedslisten er ikke overrasket.

Jagland: - Smykkeloven kan være lovstridig

- En symbolsk handling

– Jeg tror ikke dette noen gang handlet om å skaffe til veie penger. I stedet var dette en symbolsk handling med mål å skremme flyktninger til å dra til andre europeiske land enn Danmark, sier partiets talsperson Pernille Skipper.

– Det er for tidlig å evaluere loven, kommenterer Dansk Folkepartis talsperson Martin Henriksen.

Loven har av kritikere blitt sammenlignet med hvordan gull og andre verdigjenstander ble konfiskert fra jøder av nazistene under andre verdenskrig.

Innvandrings- og integreringsmister Sylvi Listhaug (FrP) sa i slutten av januar at det ikke vil bli aktuelt med noen «smykkelov» i Norge, lik den Danmark har innført.

Erna: – Rike asylsøkere kan betale selv

- Ikke aktuelt i Norge

– Det vil ikke bli aktuelt å vurdere en sånn lov i Norge, men det er klart det er mange land som står ovenfor store utfordringer nå i forbindelse med den enorme flyktningstrømmen, sa Listhaug da hun møtte Nord-Europa-sjef Pia Prytz Phiri ved FNs høykomissær for flyktninger (UNCHR) i Oslo 27. januar.

FN-sjefen var på sin side tindrende klar i sin oppfatning av det omstridte lovforslaget:

– Den danske loven er uverdig, og det er også mulig den bryter internasjonal lov, sa Phiri i et møte med pressen, ifølge TV2.

Kinesisk kunsner: Trakk seg i protest

Ifølge danske utlendingsmyndigheter søkte 230 personer i forrige uke om asyl. I hele fjor søkte 21.000 mennesker om asyl i Danmark.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder