PÅGREPET: Den dramtiske pågripelsen fant sted i Molenbeek, Brussel, fredag. Foto: Reuters

Terrorsiktet i avhør: Skulle sprenge seg i lufta - ombestemte seg

Terrorsiktede Salah Abdeslam samarbeider med politiet i avhør - og kommer med nye opplysninger om terrorkvelden i Paris.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I avhør lørdag har 26-åringen forklart at han hadde planer om å sprenge seg i luften ved fotballstadion Stade de France 13. november i fjor, men han ombestemte seg.

Lørdag satt Salah Abdeslam i lange avhør med belgisk politi.

Fredag ble Abdeslam pågrepet sammen med fire andre under en dramatisk politiaksjon i Brussel. Han hadde da vært Europas mest ettersøkte mann i fire måneder.

– Han samarbeider med politiet, men motsetter seg utlevering til Frankrike, sier hans belgiske forsvarer Sven Mary ifølge NTB.
Abdeslam ble lørdag formelt siktet for deltakelse i angrepene i Paris 13. november i fjor, der 130 mennesker ble drept og 350 skadd. Tidligere på dagen ble han ble utskrevet fra et sykehus i Brussel, der han fikk behandlinger for skuddskadene han fikk i fredagens dramatiske politiaksjon i bydelen Molenbeek i den belgiske hovedstaden, der han og fire andre ble pågrepet.

Tre av dem tilhører samme familie og er siktet for å ha hjulpet til med å skjule Abdeslam.

Politiet i Belgia håper nå at Abdeslam i avhør vil avsløre mer om hvordan IS planla terrorangrepene, hvordan de bygget sitt nettverk og hvordan terroristene ble finansiert.

Paris-terroren: Kan ha funnet bombefabrikken

Venn av terroristen tipset politiet

Lørdag kom det også nye opplysninger om hvordan politiet klarte å spore opp den ettersøkte terroristen.

Etter en stor politiaksjon mot en leilighet i bydelen Forest i Brussel tirsdag, klarte to personer å rømme, mens en person ble drept av politiet i en skyteepisode.

Politiet fant fingeravtrykk av Abdeslam i leiligheten.

The Guardian skriver at Abdeslam, kort tid etter aksjonen på tirsdag, ringte til en venn og sa at han trengte et sted å gjemme seg.

Vennen ringte straks til politiet, som igjen avlyttet telefonnummeret den terrorsiktede hadde brukt. Med det nye telefonnummeret som ledetråd, sporet politiet seg fram til en leilighet i Molenbeek.

Der ble Abdeslam pågrepet fredag. I de fire månedene politi i Belgia og Frankrike har lett etter ham, har mellom 300 og 400 etterforskere vært involvert.

Leter etter flere

Samtidig som Abdeslam sitter i politiavhør, leter belgisk politi etter ytterligere to menn i forbindelse med fredagens politiaksjon. De to som etterlyses, er en 31 år gammel belgisk statsborger med marokkansk bakgrunn og en mann hvis identitet ikke er kjent.

Til sammen fem personer ble pågrepet i politiaksjonen fredag. I tillegg til Abdeslam, er en annen mann siktet for medvirkning til terrormotiverte drap samt delaktighet i en terrororganisasjon, opplyser påtalemyndigheten i Belgia.

En tredje mann som ble pågrepet, er siket for å være medlem i en terrororganisasjon og for å ha hjulpet og oppfordret til kriminelle handlinger.

En kvinne er siktet for å ha hjulpet til og oppfordret til kriminelle handlinger. Den femte personen som ble pågrepet fredag, også det en kvinne, er løslatt og er ikke siktet for noe.

Les også: Fransk politi etterlyste en 19 år gammel mann, mistenkt for å ha laget bombene til Paris-terroren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder