ARRANGERTE FEST: Moder Mothanna Magid og hans venner inivterte drøyt 100 mennesker til sosial omgang og arabisk «smörgåsbord» på forsamlingshuset i Boliden i desember i fjor. Foto: , AFTONBLADET

Moder (22) ble utpekt som terrorist - vet fremdeles ikke hvorfor

For fire måneder siden ble Moder Mothanna Magid (22) etterlyst over hele Norden. Onsdag var han invitert til Riksdagen for å snakke om hvordan det var å bli utpekt som terrorist.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Da det svenske sikkerhetspolitiet gikk ut med en etterlysning av 22-åringen den 18. november i fjor, mistenkte de ham for å være medlem av IS og for å ha planlagt en terrorhandling i Europa.

Selv sier at at han ikke ante noe om at politiet jaktet på ham, og anså ham som en så stor trussel at han bidro til at det svenske trusselnivået ble hevet.

– Jeg ble overrasket da politiet kom. Jeg spurte hvorfor de ville prate med meg, sier Moder Mothanna Magdi i et intervju med Svenska Dagbladet.

Han befant seg hjemme på asylmottaket i Boliden da politiet pågrep ham under en massiv politiaksjon allerede dagen etter at etterlysningen gikk ut.

Ble landskjent

I mellomtiden hadde bildet av ham, som også ble sendt ut til norsk politi, lekket til pressen. Både innenfor og utenfor Sveriges grenser skapte han store overskifter.

I AVISEN: Svenske medier fikk nyss i at politiet jaktet på Moder Muthanna Majid, og gikk ut med både navn og bilde. Her fra avisen Expressen. Foto: Marcus Ericsson/tt , NTB scanpix

Etter å ha blitt avhørt i flere dager, frafalt svensk politi imidlertid all mistanke, han fikk reise hjem igjen.

Onsdag denne uken møtte han pressen etter sitt besøk i Riksdagen, der han var invitert for å snakke om hvordan det var å bli utpekt som terrorist.

Til Aftonbladet forteller Moder Muthanna Magdi at han opplevde det hele som «merkelig og urealistisk»

– Jeg har spurt hvorfor de pågrep meg, men jeg har ikke fått noe svar. Jeg vil bare vite sannheten. Jeg vet forsatt ikke hvorfor de pågrep meg.

Søker om oppreising

Først da han ble løslatt fikk irakeren se bildene av seg selv i avisen, og januar søkte han sammen med sin advokat om én million svenske kroner i oppreising.

– Det var ikke så viktig for meg, men jeg fikk vite at jeg burde søke om kompensasjon. Blant annet sa politiet det, sier han til Svenska Dagbladet.

Søknaden har imidlertid ført til at strømmen av rasistiske og hatefulle ytringer og trusler rettet mot ham bare har økt.

– Noen ganger sender de brev. De skriver «Reis tilbake» og «Du tar våre penger».

Säpo: Fikk konkret tips

Å få erstatning er heller ikke det viktigste for 22-åringen som søker asyl i Sverige etter å ha flyktet fra IS-okkuperte Mosul i Irak. Mest av alt vil han vite hva som egentlig skjedde.

– Hvem tok egentlig bildet av meg på mitt kjøkken, som ble publisert i avisene? Og hva sa egentlig den personen til politiet? spør han seg.

Til Svenska Dagbladet sier Säpo-sjef Anders Thornberg at den generelle utviklingen i Vesten – spesielt terrorangrepet i Paris – og truslene fra IS om at jihadister skulle slå til på ulike steder i Europa, gjorde at de ble nødt til å agere da de fikk urovekkende informasjon.

– Et så konkret og tydelig tips fra en troverdig kilde har sjelden sett hverken før eller senere, og da setter vi inn tiltak. Vi kommer aldri til å ta noen sjanser når det gjelder å beskytte mennesker liv, sier Thornberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder