TALSMANN: Abu Muhammad al-Adnani i juni 2012 med et IS-flagg. Senere ble han terrororganisasjonens talsmann. Foto: AFP

IS: Nestleder drept i Aleppo-provinsen

Kan være desinformasjon

Et nederlag for IS, men neppe fatalt, mener forsker

IS publiserte tirsdag kveld en melding om at talsmannen Abu Muhammad al-Adnani er blitt drept i Syria.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Meldingen, først publisert av IS' talerør Amaq, er viderformidlet av flere jihadismeobservatører. Ifølge meldingen ble Adnani drept mens han inspiserte militære operasjoner i Aleppo-provinsen.

Det er ikke kjent hvordan Adnani døde, men provinsen har vært utsatt for spesielt intens krigføring og bombing fra luften de siste ukene.

Ifølge amerikanske og anonyme forsvarskilder til CNN, skal USA ha gjennomført luftangrep rettet mot en «høytstående IS-leder» i Al Bab, nordøst for Aleppo by.

Hvis disse opplysningene medfører riktighet, har USA tatt ut sitt mest profilerte mål siden krigen mot IS begynte i 2014.

IS har de siste månedene vært under sterkt press i Irak og i nord-Syria. Denne måneden ble de drevet ut av både Manbij og Jarablus, to strategiske viktige byer.

Stort tap for IS

SKEPTISK: Terrorforsker Magnus Ranstorp. Foto: Jan Petter Lynau VG

– Dersom meldingen fra Amaq stemmer vil det være et nederlag for IS, men det vil ikke kneppe gruppen, sier Magnus Ranstorp fra den svenske forsvarshøgskolen til VG.

Han er mer enn en frontfigur, mener forskeren. I tillegg til å være en av gruppens mest profilerte jihadister har han antagelig spilt en viktig rolle både operativt og som strateg.

– Likevel er det en rekke individer i bakgrunnen vi vet mindre om, men som står klare til å ta over oppgavene hans, sier Ranstorp.

Bakgrunn: Dette er IS sin nestleder

Kan være desinformasjon

Det er likevel grunn til å være skeptisk.

– Al-Adnanis påståtte død kan være desinformasjon. Både IS og al-Qaida har tidligere løyet om at sentrale medlemmer har blitt drept, fortsetter Ranstorp.

I meldingen fra Amaq heter det at det er en ikke navngitt «militær kilde» som forteller til det såkalte nyhetsbyrået at al-Adnani er død.

Ved tidligere anledninger har Amaq videreformidlet uttalelser fra navngitte IS-topper, som for eksempel da terrorgruppen tok på seg ansvaret for angrepet i Paris i november i fjor. I flere av sommerens terrorangrep der koblingen mellom IS og gjerningsmannen var mer usikker har Amaq gitt IS ansvaret og vist til anonyme kilder.

Flere mener dette skyldes et ønske om å kunne ta forbehold, tilfelle opplysningen ikke skulle stemme.

– Den såkalt anonyme kilden er enda en grunn til å være på vakt. Vi kan ikke være sikre før for eksempel koalisjonen har bekreftet dødsfallet offisielt, sier Ranstorp.

IS taper på flere fronter: Det er ikke bare gode nyheter

Bekrefter angrep

USA bekrefter luftangrep mot en IS-toppleder i området, skriver NTB.

– Koalisjonsstyrker gjennomførte et luftangrep i Al-Bab i Syria, med en IS-toppleder som mål. Vi kartlegger fortsatt resultatene av operasjonen, sa en talsperson for det amerikanske forsvaret sent tirsdag kveld.

Les også: VG besøkte IS-grunnleggerens familie i 2004

– Vært med siden starten

Adnani var mannen som 29. juni 2014 først erklærte opprettelsen av Den islamske statens (IS) såkalte kalifat i Syria og Irak, timer etter at en video med nordmannen Bastian Alexis Vasquez ble sluppet av IS.

I september samme år, samtidig som USA og den vestlige koalisjonen begynte bombingen av IS i Syria, la terrorgruppen ut en tale av Adnani der han oppfordret sympatisører over hele verden til å angripe vantro med alle tilgjengelige midler.

Det var en tale som også fikk PST her i Norge til å reagere.

Ifølge Hassan Hassan, forfatter av boken «ISIS: Inside The Army of Terror», var Adnani en av tre IS-ledere som har vært med i organisasjonen siden dens utspring under Abu Musab al-Zarqawi – grunnleggeren av al-Qaida i Irak, forløperen til dagens IS.

– Styrte terroraksjoner

Taha Sobhi Falaha skal være Adnanis egentlige navn. Han ble født i 1977 i den syriske byen Banash.

Adnani er betraktet som IS' nummer to, etter «kalif» Abu Bakr al-Baghdadi og har blant annet fungert som terrororganisasjonens talsmann. Vestlig etterretning har ment at nestlederen har styrt flere av IS' terroraksjoner i Europa og Vesten.

Posisjonen som nestleder innebar også at Adnani ble sett på som den naturlige arvtageren til Abu Bakr al-Baghdadi.

Ifølge flere The New York Times-artikler skal Adnani også ha vært lederen av IS' interne sikkerhetstjeneste, ofte kalt Amniyat.

En annen av IS' angivelig mest sentrale ledere, georgieren Omar al-Shishani, ble meldt drept av Amaq i juni.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder