«Enarmede Ahmed» utpekes som hjernen bak flyplass-terroren

UTENRIKS

Tsjetsjeneren (36) som i 2008 ble stoppet med flere våpen på grensen til Sverige, på vei mot Norge, skal ha vært hjernen bak terrorangrepet mot flyplassen i Istanbul.

Publisert: Oppdatert: 01.07.16 16:58

Michael McCaul som leder kommiteen for samfunnssikkerhet i den amerikanske kongressen, sier til CNN at Ahmed Tschatajev (36) er hjernen bak terrorangrepet på Ataturk-flyplassen i Istanbul, der 44 personer ble drept.

McCaul sier blant annet at det er uklart hvor Tschatajev befinner seg, men at hans bånd til jihadist-aktiviterer er vel dokumentert.

Ifølge kongressmannen kommer han opprinnelig fra Nord-Kaukasus-området i Russland. Og han skal være en av toppene i ISIS sine kampstyrker.

– Han har reist til Syria ved flere anledninger og blitt en av topp-lederne for ISIS--operasjoner, sier McCaul til CNN.

Flyplass-politiet skal ha reagert på terroristene: «Han ser ut som en tyv, skal vi forfølge ham?»

Tyrkia: Mener IS-ledelsen var involvert i Istanbul-planer

Artikkelen fortsetter under VGTV-innslaget.

På USAs terrorliste

I oktober fjor havnet Tschatajev på den amerikanske listen over kjente terrorister. Bakgrunnen for dette skal være mistanker om at han planla angrep rettet mot amerikanske og tyrkiske mål.

I et dokument fra amerikanske myndigheter, som ramser opp forskjellige aliaser og stavemåter for tsjetsjenerens navn, kommer det frem at han også går under kallenavnet «enarmede Ahmed».

Tidligere skal han ha deltatt i den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarovs terrorkrig for å opprette et emirat i den russiske delen av Nord-Kaukasus - altså mannen som skal ha beordret terrorangrepet mot Domodedovo-flyplassen i Moskva i 2011.

Ifølge FNs sikkerhetsråd har han direkte kommando over 130 personer, skriver CNN.

Ville til Norge

I løpet av fredag formiddag har flere svenske medier pekt på Ahmed Tschatajev som mannen som var hjernen bak angrepene på flyplassen i Istanbul. De har blant annet referert til tyrkiske medier som Yenisafak.

Tschatajev ble i 2008 stoppet på grensen til Sverige misstenkt for blant annet smugling av våpen. Han ble stoppet i bilen sin sammen med to andre personer, og det ble funnet flere våpen og ammunisjon i bilen.

Han påsto i avhør at han var på vei til Norge i håp om å låne penger, og at han skulle fiske, skriver svenske Expressen.

Vitner: – Vi sto ansikt til ansikt med angriperen

Les også: Sønnen sluttet seg til IS - faren drept da han skulle hente ham hjem

Her kan du lese mer om