Medfanger om mistenkt Istanbul-terrorist: Omvendte flere i svensk fengsel

IS-terrorist Ahmed Tschatajevs (36) sonet syv måneder i svensk fengsel. Nå forteller tidligere medfanger Aftonbladet om mannen som kalles «enarmede Ahmed».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tsjetsjenske Ahmed Tschatajev (36) ble fredag utpekt som hjernen bak terrorangrepet på hovedflyplassen i Istanbul. Angrepet på Ataturk-flyplassen forrige tirsdag kostet 44 mennesker livet.

Sommeren 2008 ble Tschatajev dømt til ett år og fire måneders fengsel for våpensmugling til Sverige. Aftonbladet har snakket med flere personer som sonet sammen med ham i fengslet Håga i Södertälje.

Tsjetsjeneren som i oktober i fjor havnet på den amerikanske listen over kjente terrorister, sonet på en svensk avdeling med 17 andre innsatte.

– Han fikk nesten alle på avdelingen til å be og holde på. Han var veldig opptatt av at folk skulle begynne å lese i koranen og gjøre disse muslimske sakene. De fleste var nok der og ba med ham en gang, men til slutt var det fire-fem personer som ble mer varige tilhengere, sier en medfange til avisen.

En annen medfange beskriver tsjetsjeneren som karismatisk. Han skal ha snakket godt engelsk, og snakket på en måte som fikk medfangene til å lytte til ham, beskriver en.

– På vei til Norge

Tschatajev ble i 2008 stoppet på grensen til Sverige mistenkt for blant annet smugling av våpen. Det svenske tollvesenet stanset ham og to andre personer på Trellborgs havn da han forsøkte å føre inn automatvåpen, halvautomatiske pistoler, lyddempere og ammunisjon i reservedekket i en bil.

Det er ikke kjent hvor mennene var på vei, men Tschatajev påsto i avhør at han var på vei til Norge i håp om å låne penger, og at han skulle fiske.

– Hørte han var terrorist

Inne i fengslet skal Tschatajev ha snakket lite om bakgrunnen for at han ble dømt. Medfangene sier han ikke ga uttrykk for noen voldsomheter.

– Helt fra starten fikk man jo høre at han var terrorist. Det var ikke så mye mer enn det egentlig. På den tiden var det jo ikke den samme uroen for disse tingene som nå, sier en tidligere medfange til Aftonbladet.

En annen medfange sier at Ahmed Tschatajev omgjorde cellen sin til et bønnerom, og at han ledet bønn for en liten gruppe fem ganger om dagen.

Flyplass-politiet reagerte på terroristene: «Han ser ut som en tyv, skal vi forfølge ham?»

Mistet armen

Allerede i 2008 savnet Ahmed Tschatajev sin høyrearm. Han skal i senere tid ha hevdet at han mistet armen da han ble utsatt for tortur i russisk fangenskap, men Aftonbladet har snakket med medfanger som sier at Tschatajev fortalte at han hadde mistet armen da han lagde bomber.

I et dokument fra amerikanske myndigheter, som ramser opp forskjellige aliaser og stavemåter for tsjetsjenerens navn, kommer det frem at han også går under kallenavnet «enarmede Ahmed».

Aftonbladet skriver at de har snakket med flere ansatte og den tidligere lederen for Håga fengsel om den tidligere fangen, men at de ikke ønsket å uttale seg om Ahmed Tschatajev.

Kommando over 130

I oktober fjor havnet Tschatajev på den amerikanske listen over kjente terrorister. Bakgrunnen for dette skal være mistanker om at han planla angrep rettet mot amerikanske og tyrkiske mål.

Tidligere skal han ha deltatt i den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarovs terrorkrig for å opprette et emirat i den russiske delen av Nord-Kaukasus - altså mannen som skal ha beordret terrorangrepet mot Domodedovo-flyplassen i Moskva i 2011.

Ifølge FNs sikkerhetsråd har han direkte kommando over 130 personer, skriver CNN.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder