PEKER DU PÅ MEG?: Donald Trump sjokkerer stadig på talerstolen, men nå blir han etter alle solemerker republikanernes presidentkandidat. Veien dit har vært full av selvmotsigelser. Foto: Carlo Allegri Reuters

USA-kjenner om Trumps taco-tweet: – Han er sleip som en ål

Trumps groveste selvmotsigelser

Donald Trump (69) er uenig med de fleste, og kanskje aller mest med seg selv. Her er hans groveste selvmotsigelser.

Ingri Gudmundsen Bergo
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hotellmogulen som kuppet det republikanske nominasjonsvalget er både elsket og hatet for sin spesielle talerstil. Noen mener han snakker forfriskende rett fra levra, mens andre mener han bare er ufyselig og provoserende.

I fjor sommer skapte han furore da han gikk til frontalangrep på Mexico.

– Når Mexico sender sine folk, sender de ikke sine beste. De sender ikke folk som deg og meg, de sender folk som har masse problemer, og de tar problemene sine med seg. De bringer med seg narkotika og kriminalitet, sa Trump 16. juni i fjor.

Derfor kom det som litt av en overraskelse da Trump torsdag 5. mai lastet opp dette bildet på Twitter:

– Glad 5. mai! De beste tacoporsjonene lages i Trump Tower Grill. Jeg elsker latinamerikanere! lød beskjeden fra en smørblid, taco-spisende Trump.

Lut lei: Så lei er Hillary av Trump

– Definisjonen på selvmotsigelse

Litt av en helomvending? Men det er slett ikke første gang Trump skifter mening, forteller Thor Steinhovden, rådgiver i Tankesmien Agenda og USA-kjenner.

– Trump er selve definisjonen på selvmotsigelse, sier han til VG.

– Selvmotsigelse er bare forbokstaven når det gleder Trump. Han ga nylig sin første store utenrikspolitiske tale, som var avslørte et virvar av forvirrende posisjoner og selvmotsigelser.

Steinhovden mener det er ironisk at Trump nå skal representere et parti som lenge har dyrket frem en svært streng ideologisk linje.

– Han har jo ingen ideologisk plattform, som kan gjøre det lettere for han å manøvrere fram mot valget i november, fortsetter han.

Lest denne? USA-ekspert: – Trump ligger an til å bli USAs president

De groveste selvmotsigelsene

Politico har gjort en samling av hans største selvmotsigelser. Listen er endeløst lang, men her er noen av høydepunktene:

– Jeg ville gjøre dette for meg selv .. Jeg måtte gjøre dette for meg selv, sa Trump til Time i august 2015.

Et par måneder senere var tonen en ganske annen i et intervju med ABC News:

– Jeg vil ikke gjøre dette for meg. Jeg trenger det ikke selv, sa Trump da.

Til tross for at han nå er republikanernes håp om å kapre tilbake Det hvite hus, har Trump tidligere innrømmet at han heller mer mot Demokratenes side:

– Du hadde blitt sjokkert om jeg sa at jeg i flere saker sannsynligvis identifiserer meg mer som en Demokrat, sa Trump til CNN i mars 2004.

– Mitt motto er «ansett de beste folkene, men ikke stol på dem», skrev han i Trump: Think Big, i 2007, bare tre år etter at han sa følgende i Trump: How to Get Rich:

– Omgi deg selv med de du stoler på.

For øvrig en ganske annen beskjed enn hva han ga leserne av Play Boy tidligere i karrièren, tilbake i 1990:

– Folk stoler for mye på hverandre. Jeg stoler sjelden på noen.

Sitatene er bare dråper i et hav av selvmotsigelser. Steinhovden mener Trump har en egen selvmotsigende stil.

– Han har jo tidligere har gitt både Obama og Clinton mye ros, og skrytt av deres kvalifikasjoner. Det at han nå bygger sin kampanje opp rundt hvor dårlig de har utført jobben sin, illustrerer bare nok et tilfelle av hans selvmotsigende stil. Han er sleip som en ål, sier Steinhovden, til VG.

Født med Trump-sveis: Sett på ma(n)ken!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder