SAKSØKT: Xiuhtezcatl Tonatiuh (15) er blant 21 barn og unge som saksøker president Barack Obama og den amerikanske regjeringen for å ikke handle raskt nok i hindringen av farlige klimaforandringer. Foto: Earth Guardians / Nicholas Kamm , Facebook / AFP

15-åring saksøker Obama

Unge klimaaktivister går rettens vei mot USAs regjering og president Barack Obama.

Ida Christine Johannessen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er fremtiden som saksøker nåtiden, skriver CNN.

Det amerikanske mediet melder om 21 barn og unge i alderen åtte til 19 år som dukket opp i rettssalen i Eugene i Oregon onsdag morgen.

De saksøker den amerikanske regjeringen og president Barack Obama for å ikke handle raskt nok i hindring av farlige klimaforandringer.

– Kjernen i denne saken er overlevelse og om de tiltalte kan fortsette å true den, sier de unges advokat, Julia Olson.

Les også: Vil åpne naturen for alt som ikke har motor

– Klarer ikke å gjøre jobben sin

Flere av de unge var iført dress for anledningen, og selv om ikke alle var høye nok til å se over benkeradene var det ingenting å utsette på engasjementet:

– Vi satt i rettssalen i dag og vi har anlagt dette søksmålet fordi lederne vi har valgt til å ta vare på planeten vår og til å ta vare på landet vårt for vår generasjon og de som følger, ikke klarer å gjøre jobben sin, sier Xiuhtezcatl Tonatiuh (15).

– Min generasjon kommer til å arve denne krisen vi ser rundt oss i dag. Vi gjør ikke dette bare for miljøet, jordkloden og atmosfæren, men for retten vi har til å leve i en sunn, rettferdig og bærekraftig verden.

Les også: Kina senker ambisjonsnivået i klimapolitikken

Kritiserer Norge

KLIMAFORSKER: James Hansen. Foto: Stian Lysberg Solum , NTB scanpix

De unge aktivistene er en del av organisasjonen Our Children's Trust som over flere år har sendt inn klager og startet underskriftskampanjer i alle landets stater.

Organisasjonen kritiserer regjeringen for å feile i å beskytte fremtidige generasjoner mot global oppvarming.

De støttes blant annet av tidligere NASA-sjef og klimaforsker James Hansen, som ifølge Framtida tidligere har gått til hardt angrep mot Norge og Erna Solberg. I et brev til statsministeren skrev han at han ville bistå i et søksmål mot regjeringen hvis Norge ikke endret oljepolitikken.

Les også: – Absurd varme i Arktis

En rekke norske miljøorganisasjoner gikk i høst sammen om å saksøke den norske stat da de mener oljeboringen i Arktis striden med Grunnloven, ifølge NTB.

En gruppe jurister vil også gå til rettssak mot staten dersom den ikke snur om oljeutvinning i nordområdene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder