En måned siden Nice-terroren: Her er terror-tiltakene på den franske rivieraen

Religiøse grupper varsler de vil anke avgjørelsen til en fransk domstol, som opprettholder burkini-forbudet på stranden.

  • Silje Fjeldstad
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

En måned etter at 84 personer ble drept i terrorangrepet i Nice, er myndighetene i høy beredskap.

Ett av tiltakene er å forby burkini på stranden i Cannes og de nærliggende byene. En forvaltningsdomstol avgjorde i går av forbudet ikke strider mot fransk lov, ifølge France 24. En gruppe som kaller seg kollektivet mot islamofobi i Frankrike (CCIF) varsler at de vil anke avgjørelsen, ifølge BBC.

Ikke lov med heldekkende badedrakter

Forbudet går ut på å forby heldekkende badedrakter eller burkinier, og trådte i kraft i slutten av juli. Retten uttalte at forbudet er lovlig, og at det kommer i «en tid der det er unntakstilstand etter nylige angrep fra Islamister i Nice for en måned siden».

I dag er det nøyaktig en måned siden 84 personer ble drept etter at en lastebil kjørte inn i folkemengdene på strandpromenaden i Nice. Angrepet skjedde i forbindelse med nasjonalfeiringen den 14. juli, og IS gikk raskt ut med en melding der de tok på seg skylden for angrepet.

VG-spesial: Terrorangrepet i Nice.

Me Sefen Guez Guez arbeider som advokat for gruppen CCIF som raser mot forbudet. Ifølge France 24 sier han vil anke avgjørelsen, og mener forbudet er urimelig.

– Denne avgjørelsen åpner døren for å gi forbud mot å bære ethvert religiøst tegn offentlig, mener han.

IKKE LOV: En kvinne er på vei ut i sjøen ved Marseilles, sør i Frankrike. Tidligere denne uken avlyste et badeland i byen et burkini-event, og myndighetene i Cannes har nedlagt forbud mot heldekkende badedrakt på stranden. Foto: Arkivfoto: AP

Badeland stengte dørene

Dersom noen blir tatt i å bryte forbudet vil de bli bedt om å forlate stranden. Dersom man ikke etterkommer dette vil man få en bot på 38 Euro (Cirka 350 kroner).

Nyhetsbyrået AP melder at et lignende forbud er utstedt i Villeneuve-Loubet, som er en havneby som ligger i nærheten av Cannes, og et privat badeland i Marseilles avlyste et burkini-event.

TUNGT BEVÆPNET: To soldater holder vakt på promenaden i Nice den 19 juli, få dager etter terrorangrepet som tok livet av 84 personer. Foto: Valery Hache AFP

Forbudt med strandbag

I slutten av juli måtte badegjester i Cannes også legge strandbagene sine hjemme. Et annet forbud som skulle forhindre at bager kunne inneholde «eksplosiver eller våpen» trådte i kraft i slutten av juli, ifølge Sky news.

Forbudet gjelder ut oktober, og de som overtrer forbudet vil bli bedt om å forlate stranden eller ilagt bot.

Flere tiltak

Etter flere rystende terrorangrep har Frankrike tatt en rekke grep for å øke sikkerheten i landet.

Etter terrorangrepet mot Charlie Hebdo og den jødiske kosherbutikken i Paris, januar 2015, bestemte myndighetene at 10.000 soldater skulle ut i gatene. De skulle være godt synlige ved turistområder og synagoger. Det melder the local.

Over 2.600 personer ble rekruttert til etterretningstjenesten i landet, og det ble gjort enorme investeringer i overvåkningsutstyr- og tjenester.

Frankrikes president François Hollande, gjorde seg upopulær i juli, da han varslet at han ville opprette en nasjonalgarde for å øke sikkerheten.

Frankrike har ikke hatt en nasjonalgarde siden den gamle ble oppløst i 1872. Den eksisterte separat fra militæret, og medlemmene spilte en viktig rolle under de franske revolusjonene.

Økt kontroll, overvåkning og patruljering

Opprettelsen av nasjonalgarden kommer på toppen av en lang rekke andre foreslåtte og gjennomførte tiltak for å redusere terrorfaren i Frankrike. Det har blant annet blitt diskutert om Frankrike bør innføre Israels strenge sikkerhetsrutiner.

Israel-modellen er basert på en tanke om at det å ferdes i det offentlige rom utsetter hver enkelt for en stor fare. Det vil blant annet bety væpnede patruljer på offentlig transport, systematiske kontroller ved innganger av offentlige bygninger og økt overvåkning.

Flere politikere fra den franske høyresiden har etter angrepet i Nice tatt til orde for den «israelske modellen» som en effektiv måte å drive sikkerhetspolitikk på.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder