SORG: På minnelunden for ofrene etter Srebrenica-folkemorden sørger en bosnisk muslim. Den bosnisk-serbiske regjeringen ber nå krigsofrene om unnskylding. Foto: AP

Serbia ikke ansvarlig for folkemordet i Bosnia

- men kunne ha forhindret Srebrenica-massakren

(VG Nett) FNs internasjonale domstol mener Serbia ikke er direkte ansvarlig for folkemord i krigen i Bosnia, som varte fra 1992 til 1995.

Tone Libråten
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
Les mer om dommenInternational Court of Justice | International Court of JusticeSrebrenica massacreWar crimeBosnia and HerzegovinaSerbia

Det er første gang i historien at en stat var anklaget for folkemord. Serbia kunne derfor ha blitt det første landet i verden som ble dømt for folkemord.

Med 13 mot to stemmer mener Den internasjonale domstolen (ICJ) imidlertid at Serbia ikke er direkte ansvarlig for folkemord, men gjør samtidig serbiske myndigheter ansvarlige for ikke å ha stanset massakren i Srebrenica der mer enn 7.000 bosniske muslimer ble drept i 1995.

LES MER OM DOMMEN HER.

ICJ, som er FNs øverste juridiske organ, slår fast at massakren er et folkemord og at Serbia ikke brukte sin klare innflytelse over bosniske serbere for å stanse det grusomme som skjedde, melder AP.

- Serberne skulle ha gjort alt som stod i deres makt for å forhindre det tragiske som skjedde i den FN-kontrollerte enklaven. De kunne ha forutsett omfanget, konkluderer dommer Rosalyn Higgins.

Serbia har hele tiden hevdet at krigen i Bosnia var en borgerkrig som verken Serbia eller Jugoslavia var ansvarlig for.

Krever utlevering

FNs internasjonale domstol mener at Serbias ledere heller ikke har oppfylt sine forpliktelser med å straffe de som utførte folkemordet i Srebrenica, og beordrer nok engang landets ledelse å overlevere de mistenkte for en separat rettssak.

Dette gjelder spesielt for general Ratko Mladic, som er beskyldt for krigsforbrytelser og etterlyst av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia.

Den internasjonale domstolen avviser imidlertid kravet fra Bosnia om økonomisk erstatning for folkemordet.

- Finansiell kompensasjon er ikke en passende form for kompensasjon for brudd på forpliktelsen om å forhindre folkemord, slår retten fast.

Nøye vurdert

ICJ har brukt lang tid på å komme frem til en avgjørelse. Høringene i saken var ferdig for 10 måneder siden, og Bosnia-Hercegovina anklaget formelt det daværende Jugoslavia allerede i 1993 for å stå bak krigen i landet.

Regjeringen i Beograd «drepte, voldtok, torturerte, kidnappet, holdt ulovlig innesperret og utslettet Bosnia-Hercegovinas borgere,» sa bosniske myndigheter i anmeldelsen den gang.

Serbia har hevdet at Den internasjonale domstolen ikke har lov til å dømme Serbia fordi Jugoslavias medlemskap i FN ble suspendert i 1992, og gjenopptatt i 2001, da som Serbia-Montenegro. Domstolen kan kun behandle saker som involverer FN-medlemsland.

Montenegro er ikke lenger en del av rettssaken etter at landet brøt ut av unionen med Serbia i fjor. Serbia gjenstår som siste rest av det tidligere Jugoslavia.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder