RØMTE FRA LEIREN: Falak Darwish følte seg utrygg alene med fire barn i interneringsleiren da det brøt ut opptøyer og slåssing grunnet mangel på vann og mat. Her i havna sammen med barna Mohammad (14), Leyla (13), Eva (16) og Hamed (7).
RØMTE FRA LEIREN: Falak Darwish følte seg utrygg alene med fire barn i interneringsleiren da det brøt ut opptøyer og slåssing grunnet mangel på vann og mat. Her i havna sammen med barna Mohammad (14), Leyla (13), Eva (16) og Hamed (7). FOTO: CHRYSSA PANOUSSIADOU, VG

Sover i gresk havn med fire barn –  mannen er i Norge

Nyankomne flyktninger: – Visste ikke om avtalen med Tyrkia

UTENRIKS

CHIOS (VG) Mens mannen og yngstesønnen venter på asylmottak i Namsos, sover Falak Darwish med de fire eldste barna i havna på den greske ferieøya Chios.

  • Nilas Johnsen
  • Chryssa Panoussiadou
Publisert: Oppdatert: 02.04.16 20:39

Mandag skal etter planen returer fra Hellas til Tyrkia igangsettes. Totalt 750 migranter skal sendes de tre første dagene, i tråd med den omstridte avtalen mellom EU og Tyrkia.

På øya Chios, der det er i overkant av 1.500 migranter og flyktninger, har det de siste dagene vært svært kaotisk - nervene er i høyspenn, det har vært slåsskamper og rømminger fra interneringsleiren.

VG besøkte overfylt leir: Flyktingene bryter opp gjerdet for å protestere

En stor gruppe flyktninger fra Syria har nå slått seg ned i havnen i Chios, der de krever å få ta båt til Athen. Men alle rutebåter er blitt instruert til å bruke en annen havn, på den andre siden av øya.

Sov på betongen

Blant dem som oppholder seg i havnen er Falak Darwish, fra Qamishli i Syria. Hun og barna bodde i den overfylte interneringsleiren Vial, men var blant flere hundre som rømte fra leiren fredag morgen.

Natten har hun og barna tilbragt på et teppe på betongen, og hun har ikke tenkt å dra tilbake til leiren. Lokale myndigheter har akseptert at rundt to hundre flyktninger sover midlertidig i havnen.

– Som du skjønner har vi ikke fått sove noe særlig, for det er veldig hardt å ligge her, og det blir kaldt på natten. Men vi nekter å dra tilbake til leiren - det er ikke trygt der, sier fembarnsmoren og legger til.

– Hvis de vil sende oss til Tyrkia kan de like gjerne kaste oss alle på sjøen. Det er ikke noe liv for oss der.

Via hennes bror som bor i Norge, og med hjelp fra norske venner av familien, får VG tilsendt bilder av hennes ektemann Ataf Ali og yngstegutten Rayan (5). På mobilen har Falak bilder av deres ID-kort fra asylmottaket i Norge.

– Vi hadde ikke penger nok til at alle kunne dra samtidig, så de to reiste først. Nå ringer minstemann meg fra Norge, gråter på telefonen og spør når vi kommer. Jeg vet ikke hva jeg skal svare ham.

Kan ikke reglene

Familien har ikke fått noen opplysninger om de vil få anledning til å søke asyl fra Hellas, og å søke familiegjenforening til Norge har de ikke mulighet til før mannen får sin søknad behandlet.

– Vi kan ikke reglene. Vi får ingen informasjon, annet enn at vi må vente, men vi vet ikke hva vi venter på. Vi vil heller søke asyl i Hellas enn å dra til Tyrkia, men det har ikke vært mulig å registrere seg ennå.

Greske myndigheter har sagt at de som skal returneres er migranter som ikke kvalifiserer til asyl, eller personer som ikke har søkt asyl i Hellas. Svært mange som har kommet de siste ukene ville i utgangspunktet videre i Europa, men sier nå de vil søke asyl. Samtidig har registreringen av nyankomne mer eller mindre kollapset.

Les også: 1.500 vil søke asyl, bare én mann til å vurdere søknadene

Fortsetter å komme

Returavtalen mellom EU og Tyrkia har ført til en klar nedgang i antallet nyankomne, men det er på ingen måte full stopp. Nye tall VG får tilsendt fra greske migrasjonsmyndigheter viser totalt 566 nyregistreringer på de greske øyene på lørdag, av dem 170 i Chios.

Flyktninger og migranter kommer ikke lengre inn på stranden i gummibåter, men plukkes opp av kystvakten. Så tas de rett med til registrering hos Frontex, EUs organ for grensekontroll - som etter planen også skal gjennomføre returene.

Siden interneringsleiren på Chios er overfylt, blir nyankomne vist til et enormt hvitt plasttelt nederst i havnen. Der spør mange VG om det er sant at det er «nei til Tyskland».

– Vi visste ikke om detaljene i denne returavtalen, og de som kjørte båten fra Tyrkia sa at det fortsatt var mulig å søke asyl i Europa. Jeg håper det fortsatt er tilfellet, for min far og bror er i Tyskland, og jeg har med meg resten av familien vår, sier Ahmed Marastawi fra Aleppo i Syria.

– Hensynsløse

Ahmed reiser sammen med moren, kona og den lille datteren, samt svigerinnen og hennes datter. De har betalt omlag 8000 kroner per voksen for reisen. Norske Flytkninghjelpen på Chios opplyser til VG at det er den samme prisen som overfarten kostet før returavtalen ble inngått.

– Vi får flere beretninger om at menneskesmuglere gir falsk informasjon om at det fortsatt er et unntak fra returavtalen, og det viser hvor hensynsløs den bransjen er, sier Dan Tyler fra Flyktninghjelpen på Chios til VG.

– Men det er også flere flyktninger som vet om avtalen, men som er så desperate, og har ofret så mye for å komme seg til kysten i Tyrkia, at de nekter å gi opp når de er så nær målet om å komme seg til Europa, fortsetter han.

Her kan du lese mer om