Gorbatsjov: Vi unngikk apokalypsen

Bush Sr: Muren falt ikke, den ble dyttet

GRATULERER: Sovjetunionens tidligere leder Mikhail Gorbatsjov er i Berlin i helgen for feire 25-årsjubileet for murens fall. Foto:Jens Kalaene,Ap

Gorbatsjovs brev til det tyske folk

BERLIN (VG) Lederne for verdensmaktene i 1989, har skrevet brev til Tyskland for å gratulerer med jubileet for Berlinmurens fall.

 • Mona Grivi Norman

Artikkelen er over fem år gammel

De ledet hvert sitt mektige land da Berlinmuren ble revet for 25 år siden.

I dag har tidligere president George H.W. Bush Sr. (90) fra USA og tidligere generalsekretær i Sovjetunionen, Mikhail Gorbatsjov (83), skrevet sine hilsener og gratulasjoner til det tyske folk. Hilsenene står på trykk i avisen Bild.de.

Gorbatsjov er overstrømmende i sine gratulasjoner:

«Dette er en festdag. Ikke bare for Dem, men for alle menneskene i Europa og resten av verden.

Muren delte ikke bare Deres by, separerte Deres folk og rev familier fra hverandre. Den sto også for en deling av Europa og verden i to, som truet hverandre med en apokalypse av atomkrig.» (Hele brevet kan leses her på tysk eller russisk)

BILDEGALLERI: Berlinmurens historie fra 1945 – 1990

Økt spenning

Fredag kveld var den tidligere Sovjet-lederen på en markering på Checkpoint Charlie. Her advarte han om ny spenning mellom Øst og Vest.

– Vi må passe på å ta tak i denne situasjonen som mylig har oppstått, sa han i talen, og henviste til situasjonen i Øst-Ukraina.

Fredag opplyste myndighetene i Kiev om at 32 russiske stridsvogner skal ha krysset grensen til Ukraina.

I brevet til Tyskland skriver Gorbatsjov videre at tyskerne fikk støtte fra mange nasjoner i sin gjenforeningskamp. Også fra det sovjetiske folk som led de største tapene under Hitler-regimets blodbad.

GRATULERER: USAs tidligere president George W. Bush senior (90) Foto:Christian Petersen,AFP

Gorbatsjov innrømmer at veien var alt annet enn enkel, men ble gjort mulig uten vold, med samtaler og gjennom å oppnå tillit.

– Ble dyttet

Også mannen som var president i USA da muren falt, har stilet et brev til det tyske folk:

«I et kvart århundre har det blitt en sannhet at muren «falt». Men når vi ser på hendelsene som ledet fram til 9. november 1989, står det klart for meg at muren ikke falt – den ble dyttet». (Les hele brevet på engelsk eller tysk her)

George Bush sr. skriver videre at tyskerne gjorde mye selv, men kan takke både protesttogene, Helmut Kohl og sine allierte venner.

Han sender også en spesiell hilsen til nettopp Mikhail Gorbatsjov som han beskriver «hadde sine meningers mot til å tillate sine Perestroika-reformer til å slå rot, og finne sine egne uttrykk i de sovjetiske satelittstatene».

VGTV: Bli med og følg Berlinmuren meter for meter

Festhelg i Berlin

Gjennom hele helgen går det en ny mur 15 kilometer på tvers av Berlin sentrum. Muren består av 8000 hvite ballonger, med lykter inni. I løpet av helgen vil disse ballongene fylles med hilsener og søndag kveld skal hele muren lette til værs.

Det er også en rekke minnemarkeringer i Berlin gjennom helgen, og Tysklands kansler, Angela Merkel, vil både minnes dem som døde i sitt forsøk på å krysse muren. Og takke dem som sørget for at muren ble revet for 25 år siden.

Mer om

 1. Tyskland

Flere artikler

 1. Pluss content

  Han forandret verden

 2. 25 år siden Sovjetunionen ble nedlagt

 3. Følg Berlinmuren meter for meter

 4. Pluss content

  Kjente nordmenn om Murens fall

 5. Muren av ballonger lettet over Berlin

 6. USAs 41. president George H.W. Bush er død

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder