PÅ SVENSKETOKT: SU-24 «Fencer» er et jagerfly som kan brukes både til rekognosering og bombetokt. Flyene er også hyppige gjester langs norskekysten, der dette bildet er tatt. Foto:FORSVARET,

Russiske jagerfly krenket svensk luftrom

Kilder: Russland testet svensk beredskap

I flere kilometer fløy de russiske jagerflyene inne i svensk
luftrom.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Først da svenske JAS Gripen-fly nærmet seg, svingte flyene østover og ut i internasjonalt luftrom igjen, skriver den svenske avisen Expressen.

Episoden skjedde onsdag formiddag, og skal ikke ha vært et uhell:

Ifølge Expressen fløy de russiske SU-24-flyene inn over svensk territorium som en bevisst test av den svenske beredskapen.

Det svenske forsvaret er foreløpig tilbakeholdne med kommentarer.

– Forsvaret kommenterer ikke en hendelse uten at det har blitt gjort en analyse. Først når analysen og et sikkert hendelsesforløp er klart, og de eksakte omstendighetene er klarlagt, vil Forsvaret beslutte hvordan saken skal håndteres videre, skriver Försvarsmaktens informasjonsdirektør Erik Lagersten i en e-post til avisen.

Bildt bekrefter

Sveriges utenriksminister Carl Bildt bekrefter at opplysningene stemmer - det var russiske jagerfly som krenket svensk luftrom. Han krever nå forklaring fra det svenske forsvaret.

- Så fort vi har fått den, vil vi vurdere hva som har skjedd, sier han til Expressen.

Ifølge svenske medier kom flyene fra en flybase i den russiske enklaven Kaliningrad.

Tidligere i år økte Sverige jagerflyberedskapen for å unngå å bli tatt på sengen av russiske jagerflyøvelser.

Det skjer etter at russiske bombefly i fjor øvde på atombombetokt mot Sverige - uten at svenske fly klarte å komme seg på vingene for å avskjære dem.

Ny beredskapstabbe?

29. august økte svenskene beredskapen igjen, og flyttet jagerfly til Gotland for å ha kortere responstid i tilfelle de russiske jagerflyene igjen skulle bli for nærgående.

Men heller ikke denne gang klarte de svenske jagerpilotene på beredskap å avskjære de russiske jagerflyene:

Ifølge Expressen var det andre fly som tilfeldigvis var på øvelser i området som til slutt jaget russerne ut av svensk luftrom.

SU-24-flyene er også relativt vanlige gjester langs norskekysten. VG skrev for to år siden en sak som for første gang viste de russiske flybevegelsene mens de øver bombetokt og andre oppdrag langs kysten av Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder