NATO tar Donald Trump i faktafeil

Hevdet at NATO snudde etter hans kritikk

Brende: Tror Trump er under hardt press for å snu om NATO

ARENDAL (VG) Mandag kveld tok Donald Trump æren for at NATO har skjerpet krigen mot terror. Men overfor VG avviser NATOs talskvinne at alliansen brått har trappet opp sin kamp mot terror etter kritikken fra Trump.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I sin tale om kampen mot terrororganisasjonen IS mandag kveld, gikk den republikanske presidentkandidaten i USA overraskende ut og oppfordret til tettere samarbeid mellom NATO-landene mot terror.

– Jeg har tidligere sagt at NATO var utdatert fordi de hadde mislyktes i kampen mot terror. Etter mine kommentarer har de endret policy og har nå en ny divisjon som fokuserer på terrortrusler, sa Trump i talen i Youngtown i delstaten Ohio.

Ingen slik divisjon

Men ifølge Simone de Manso, NATOs fungerende pressetalskvinne, har ikke NATO opprettet noen slik divisjon nå:

– Det finnes ingen ny NATO-divisjon mot terrorisme. skriver de Manso i en epost til VG mandag ettermiddag.

– Bekjempelse av terrorisme har vært på NATOs agenda i lang tid. For å adressere terrorisme og andre presserende trusler, opprettet NATO en egen divisjon for sikkerhetstrusler, ESC, allerede i 2010, legger NATO-talskvinnen til.

På spørsmål om hvordan NATO har reagert på Trumps uttalelse, svarer de Manso at Trump selv må besvare ytterligere spørsmål om uttalelsen.

Kommentar: Har det rablet for Trump?

Tar Trump i faktafeil

Også utenriksminister Børge Brende (H) reagerte på at Trump ønsket å ta æren for NATOs innsats mot terror i talen mandag kveld.

Tidligere på mandag hadde Brende for første gang åpent kritisert Trump for å så tvil om NATOs forsvarsforpliktelse overfor medlemslandene.

Nå tar han Trump i faktafeil igjen:

– Å hevde at NATO til nå ikke har tatt kampen på terror på alvor, er ikke riktig, sier Brende til VG.

Les også: Kritiserte Trump, men vil ikke støtte Clinton

– Premisset i hans uttalelse er feil. NATO har faktisk arbeidet aktivt med terrorbekjempelse i lang tid, og særlig siden angrepene mot USA i 2001, blant annet gjennom en maritim operasjon i Middelhavet som skal forebygge terrorisme, sier Brende.

Ny divisjon for etterretning

Han viser også til at kampen mot terror er en del av NATOs strategiske konsept, hvor terror ansees å utgjøre en direkte trussel mot alliert sikkerhet og mot internasjonal stabilitet.

– NATOs operasjon i Afghanistan, ISAF, hadde som hovedformål å hindre at landet på nytt ble et arnested for internasjonal terrorisme, sier Brende.

Det samme sier NATOs talskvinne, Simone de Manso:

– NATOs medlemsland står sammen i solidaritet mot terrorisme og i forsvaret av våre åone samfunn. Vi deler analyser, informasjon og etterretning, opplyser hun.

de Manso viser også til at NATO-toppmøtet i juli i Warszawa vedtok å opptrette en ny divisjon for etterretning.

Men heller ikke dette vil NATO gi Donald Trump noe medeierskap i:

– Denne avgjørelsen ble tatt etter en lang prosess, som en del av NATOs pågående arbeid med å takle trusler som hybrid krigføring, skriver talskvinnen i en epost til VG.

Saken fortsetter under bildet

FEIL OM NATO: Donald Trump, den republikanske presidentkandidaten i USA, blir irettesatt på fakta av NATO etter en tale han holdt om kampen mot terror i Youngstown mandag ettermiddag. Foto: Jeff Swensen AFP

Tror Trump snur

Trump har gjennom flere utspill kritisert NATO og kalt alliansen «foreldet», og han har stilt spørsmål ved om USA vil komme NATO-land som ikke tar sin del av regningen for eget forsvar, til unnsetning.

Utenriksminister Børge Brende sier at Trump kan være under tungt press fra republikanske partifeller for å endre syn:

– Han føler nok et sterkt press fra det republikanske establishmentet, om å plassere seg der partiet står i sikkerhetspolitikken, sier Brende.

– Tror du at Trump nå snur i NATO-spørsmålet?

– Det håper jeg, at han nå har lagt detter bak seg og blir mer positiv til NATO. I så fall får vi se gjennom fingrene på at premisset i dette utspillet ikke stemte, og at han ser at NATO har vært opptatt av kampen mot terrorisme i lang tid.

Diagnose

Venstre-leder Trine Skei Grande (V) er blant de som reagerte negativt på uttalelsene om NATO fra Trump.

I en appell under Arendalsuka tirsdag formiddag, sa hun at Trump er en «sammenstilling av narsissistisk diagnose og kommentarfeltet i VG».

– Hans syn på forsvarspolitikk er skummelt. Hvis han vinner høstens valg, så gjelder ikke regjeringens langtidsplan for Forsvaret lengre, og som knyttet forsvaret av Norge tett opp mot NATO, sier Trine Skei Grande til VG.

– Trekker Trump tilbake NATO-kritikken nå?

– Det er mulig, men jeg har til gode å høre uttalelser om at Trump har skjønt intensjonen i NATOs felles forsvarspakt om en for alle og alle for en. Det handlet ikke bare om kampen mot IS, sier Venstre-lederen.

NATO-sjef Jens Stoltenberg har ikke vært tilgjengelig for kommentar etter Donald Trumps tale mot terror.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder