KRITISK: Hollande uttalte seg om TTIP-forhandlingene i Paris tirsdag Foto: Philippe Wojazer Reuters

Hollande ut mot handelsavtale mellom USA og EU

President François Hollande sier at Frankrike på dette stadiet sier nei til frihandelsavtalen TTIP mellom USA og EU.

  • NTB
Publisert:

Hollande advarer om at Paris vil avvise TTIP-avtalen «på dette stadiet» fordi Frankrike er imot «uregulert frihandel».

– Vi vil aldri akseptere at det settes spørsmålstegn ved våre grunnleggende prinsipper, sa Hollande under en konferanse i Paris tirsdag.

Tidligere samme dag advarte Frankrikes sjefforhandler Matthias Fekl om at forhandlingene om avtalen kan stanse på grunn av USAs urokkelighet. Gitt Frankrikes tyngde i EU, vil det ikke bli en avtale uten Frankrike, sa Fekl.

VG+: TTIP truer norsk helsevesen

De franske uttalelsene gjenspeiler en dyp mistenksomhet i Europa om at avtalen vil sette til side reguleringer som beskytter miljøet og forbrukernes helse til fordel for interessene til multinasjonale selskaper.

Mandag publiserte miljøorganisasjonen Greenpeace lekkede dokumenter om de lukkede forhandlingene. Tyske medier som gjennomgikk dokumentene, meldte at USA har forsøkt å presse EU til å fjerne regler som beskytter miljøet og folks helse. EUs handelskommissær Cecilia Malmström forsikret imidlertid at frykten for svekket regulering i EU, er ubegrunnet.

For å presse EU til å godta import av flere amerikanske landbruksprodukter, har USA truet med å nekte å legge til rette for mer import av europeiske biler, ifølge Süddeutsche Zeitung. Blant produktene amerikanerne håper å selge til Europa, er matvarer laget av genmanipulerte planter og kjøtt fra dyr som har fått vekstfremmende hormoner.

Kommentar: Frihandel under ild

EUs handelskommissær Cecilia Malmström forsikret mandag om at frykten for svekket regulering i EU, er ubegrunnet.

– Ingen EU-handelsavtale vil noen gang redusere vår beskyttelse av forbrukere, matsikkerhet eller miljøet, skrev hun etter at Greenpeace lekket dokumentene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder