FORSVARER UTTALELSER: Trump-rådgiver Kellyanne Conway forsvarer uttalelser fra Det hvite hus' pressetalsmann Sean Spicer. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix

Trump-rådgiver: – Ikke mulig å telle folkemengden

Kellyanne Conway, rådgiveren til president Donald Trump, sier pressesekretæren i Det hvite hus la fram «alternative fakta» om antall oppmøtte på innsettelsesseremonien.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Lørdag hevdet Det hvite hus at pressen kom med feilaktige opplysninger om hvor mange som møtte opp fredag for å se Trump bli tatt i ed som USAs 45. president.

– Det var det største publikumet som noen gang har vært til stede på en innsettelse, punktum. Både når det gjelder personlig oppmøte og rundt om i verden, sa Spicer på pressebrifingen lørdag kveld, ifølge Aftenposten.

Bakgrunn: Trump til frontalangrep på pressen etter innsettelsen

Bakgrunnen for krangelen var bilder som viser at langt flere møtte opp på Barack Obamas første innsettelsesseremoni i 2009, sammenlignet med fredagens seremoni.

Søndag sier Kellyanne Conway, rådgiver for den nye presidenten, til NBC News at Spicer kom med «alternative fakta» da han feilaktig beskrev folkemengden som den største gjennom tidene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

2009 og 2017: Om bildene er tatt på nøyaktig samme klokkeslett er usikkert, men lysforholdene kan tyde på at det er omtrent samme tid på dagen. Foto: REUTERS

Les også: Voldelige protester i Washington

Conway sa videre at det ikke var mulig å telle folkemengden, og hun mener at enkelte droppet å møte opp på grunn av dårlig vær.

– Jeg tror til sjuende og sist at presidenter ikke dømmes ut fra folkemengden på innsettelsen. Jeg tror de dømmes basert på handlingene sine, sier hun.

USA-ekspert om Trumps tale: – Blodig alvor for Norge

Forskere som har spesialisert seg på å studere folkemengder, anslår at i underkant av 200.000 personer møtte opp foran Kongressen for å se USAs nye president bli tatt i ed.

Bakgrunnen for krangelen var bilder som viser at langt flere møtte opp på Barack Obamas første innsettelsesseremoni i 2009, sammenlignet med fredagens arrangement.

Hanne Skartveit kommenterer fra Washington D.C.: Nå blir det mørkt

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder