Europas høyrepopulister samlet til toppmøte: Her hyller de Trump

KOBLENZ, TYSKLAND (VG) Dagen etter Trumps innsettelse møtes EUs mest innvandringsfiendtlige toppolitikere for å planlegge hvordan de skal følge Trumps valg-suksess.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Valget av dato var neppe tilfeldig. Samtidig med at populisten Donald Trump ble innsatt som USAs president, inntok Europas mest profilerte høyrepopulistiske politikere den lille byen Koblenz i Rheinland-Pfalz.

Dette er første gangen Marine Le Pen fra det franske partiet Nasjonal Front deltar på en samling med både Frauke Petry fra Alternativ for Tyskland (AfD), nederlandske Geert Wilders fra Frihetspartiet og Matteo Salvini fra Italias Liga Nord. Partitoppene har alle markert seg som sterkt kritiske til innvandring og «den etablerte eliten». Alle har de opplevd en enorm popularitetsvekst i sine hjemland de siste årene.

– I går fikk vi et nytt Amerika, og nå får vi et nytt Europa. De andre er blinde og ser ikke sannheten, men det gjør vi! Dette er året for patriotisk frihet, året hvor vi skal ta landene våre tilbake, sa den kontroversielle anti-islamisten Geert Wilders til de oppmøtte.

Gratulasjoner og bekymringer: Slik reagerte verden på Trumps innsettelse

Artikkelen fortsetter under bildet.

DIKTATORER: Aktivister i Koblenz har plassert pappfigurer i full størrelse for å vise hvem de assosierer høyrepopulist-lederne med. Fra venstre Benito Mussolini, Adolf Hitler, Josef Stalin, Francisco Franko og Phlippe Petain. FOTO: REUTERS

Veivet flagg

Mens basstunge, følelsesladde hymner dundret ut av høytalerne i Koblenz, ble politikertoppene av «det patriotiske Europa» tatt i mot som helter av tilskuerne, tett fulgt av livvakter og flaggbærere som veivet europeiske flagg. Stemningen blant publikum var oppildnet. Til trampeklapp inntok hun som ble presentert som « Frankrikes neste president» scenen.

– Vi er mot slutten av én verden og begynnelsen på en annen, én hvor patriotismen er på fremvekst. Jeg liker Tyskland fordi det er tysk! Jeg liker Frankrike fordi det er fransk!, ropte Le Pen fra scenen til enorm jubel.

– Vi er ferdige med å være en minoritet i EU-parlamentet. Nå skal vi være en majoritet foran stemmeurnene! , kom det fra Le Pen.

Les også: Tysk politiker sammenlignet innvandrere med kompost

Viktig valgår

I år er det nasjonale valg i både Nederland, Tyskland og Frankrike. Valg høyrepopulistene kjemper for å vinne.

Men Matthijs Rooduijn, førsteamanuensis i politisk sosiologi ved Universitetet Utrecht, tror ikke ikke de kommer til makten i disse landene.

– Det er mulig at disse partiene gjør det bra i valgene, men sjansen for at det blir et jordskjelv er liten selv om mange velgere er sjarmert av partiene og støtter dem, sier Rooduijn til VG.

Årsaken er at de er avhengige av andre partier for å danne flertall og de er ikke populære koalisjonspartnere. Dette gjelder dog ikke for Marine Le Pen siden det her er snakk om valget av ny president.

– Det er mulig at Geert Wilders parti blir det største partier i Nederland, men det er ikke så sannsynlig at han kommer i regjering og enda mindre sannsynlig at han blir statsminister siden alle de store partiene har sagt at de ikke vil samarbeide med Wilders i regjering, sier Rooduijn.

Og selv om Alterativ for Tyskland (Afd) gjør det bra på meningsmålingene med 10-15 prosent oppslutning er det langt igjen til ha et flertall.

Den som ligger best an, i Rooduijns øyne, er Marine Le Pen i Frankrike. Han tror hun kan gjøre det godt i første runde i presidentvalget.

– Men sjansen er stor for at folk som er mot henne vil stemme på hennes motkandidater i andre runde, sier Rooduijn til VG.

Han forteller at både Nasjonal Front, det nederlandske Frihetspartiet og det høyrepopulistiske partiet Vlaams Belang har samarbeidet i Europaparlamentet. Det nye med møtet i Koblenz er at Afd er kommet til.

Nekter medier

Allerede før møtet startet høstet konferansen skarp kritikk fordi arrangøren, AfD i Tyskland, har nektet en rekke statsfinansierte medier å komme. Konferansieren åpnet konferansen med å rakke ned på enkeltjournalister i salen, noe som skapte stor entusiasme hos tilhørerne, og fikk flere til å rope «lügendpresse»,« løgn-presse». Selv medier som har fått akkreditering risikerer at arrangørene kaster dem ut av konferansen uten grunn.

– De har ikke et godt forhold til mainstream media med kvalitet. Det henger sammen med deres populisme og deres skepsis til eliten som de mener ikke hører på folk. Mange av dem mener at media tilhører eliten, sier Rooduijn.

Rooduijn tror ikke det er tilfeldig at de holder møtet sitt i dag, dagen etter at Donald Trump er innsatt som president.

– Nå seiler de på en oppmerksomhetsbølge. Det er godt nytt for disse partiene siden det kan gi dem stemmer, sier han.

Rooduijn tror disse partiene kan få suksess i år, men ikke så mye at det vil føre til et politisk jordskjelv i Europa.

Kommentar: Et helt annet Europa kan vokse frem

BLOKKERTE INNGANGEN: Foran inngangen til konferansesalen i Koblenz hadde demonstanter satt ned ned fra tidlig morgen for å markere sin motstand til de høyrepopulistiske partiene. På banneret står det « Folkedød». FOTO: Reuters

Pegida-medlemmer

Ved et bord ved møtesalen sitter fire menn i ullgensere og drikker kaffe. De er alle medlemmer av den svært innvandringsfiendtlige organisasjonen Pegida, kjent for aggressive demonstrasjoner. Mennene er også AfD-velgere.

– Identiteten til europeiske nasjoner er i fare på grunn av innvandring fra ikke-kompatible kulturer. Til nå har ikke partiene sett hvordan å arbeide sammen over landegrensene kan stoppe dette. Men med denne konferansen tror jeg vi ser en endring, sier Richter (46) .

Hverken Richter eller kompisene hans ønsker at VG bruker etternavnet deres. Arrangøren nekter flere mediene som er tilstede, også norske, å intervjue deltakere. Mennene ved bordet snakker likevel gjerne med VG om dette temaet som engasjerer dem.

– Vi er alle europeere med en felles fortid og felles kultur. Vi kan også ha en felles fremtid, hvis ikke truslene Europa står overfor ødelegger, sier 46-åringen til VG.

LOT SEG INTERVJUE: Richter (46) og Oliver (38) har kommet fra Sachsen til Koblenz for å delta på konferansen for europeiske høyrepopulister. De er medlemmer av anti-immigrasjonsbevegelsen Pegida og Alternativ for Tyskland. Foto: NORA TORP BJØRNSTAD, VG

Le Pen er valgfavoritt: Slik skal hun kuppe velgerne

Dømt for rasisme

Geert Wilders er i hjemlandet Nederland dømt for å oppildne til rasisme. Dette stopper han ikke i å komme med kontroversielle uttalelser, viste han i Koblenz.

– Mine venner, vi vil at våre hjemland forblir våre hjemland. Nå er flere og flere mennesker redde for å vise sitt blonde hår. Nå sier vi at nok er nok! Vi er folkets håp og vi skal ikke skuffe dem! Kanskje har dere hørt at Nederlands regjering forsøker å holde meg nede. Men jeg sier dere, jeg vil ikke holde munn. Tiden for endring i Europa har kommet, sa Wilders til stor jubel fra de fremmøtte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OPPRØRSPOLITI: Allerede dagen før konferansen var tysk opprørspoliti tilstede på flere steder i byen. Tilsammen 1000 politimenn er ventet til den lille tyske byen denne helgen. FOTO: Reuters.

Mot-demonstrasjoner

Allerede fredag ettermiddag startet demonstrasjonene mot ytre høyre-møtet i den lille tyske vertsbyen. 25 år gamle Alex fra Bonn er i Koblenz for å delta på demonstrasjonene både fredag og lørdag.

– Jeg vil ikke leve i et samfunn hvor folk angriper andre. Jeg synes det er skremmende hvor ofte jeg hører om både verbale og fysiske angrep på innvandrere. Hvis disse partiene kommer til makta, er jeg redd det vil bli mer akseptert å trakassere folk med en annen bakgrunn, sier han til VG.

24. september er det valg i Tyskland, og Merkel forventes å få tøff motstand fra AfD i valgkampen. Marine Le Pen leder på meningsmålingene før presidentvalget i Frankrike i mai. I Nederland er det valg på ny nasjonalforsamling den 15.mars. Geert Wilders parti er Nederlands største, viser gallupene nå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder