DELTOK AKTIVT: Dette bildet ble tatt under aksjonen natt til lørdag, og blir flere steder omtalt som norske spesialsoldater. VGs kilder opplyser at dette er norske soldater, men det vil ikke Forsvaret bekrefte eller avkrefte. Foto: Rahmat Gul , Ap

Norsk soldat skadet i Afghanistan

Under et Taliban-angrep i den afghanske hovedstaden Kabul, fikk en norsk spesialsoldat skuddskader i beina.

Artikkelen er over fire år gammel

– Den norske soldaten ble skutt i beinet, men har fått kyndig legehjelp og er utenfor fare nå, sier pressevakt ved Forsvarets operative hovedkvarter, Kaptein Brynjar Stordal til VG.

Soldaten som er skadet tilhører et mentoroppdrag for afghanske soldater, som vanligvis ikke deltar direkte i aksjoner.

– I utgangspunktet er dette et trenings- og øvingsoppdrag, og de afghanske soldatene har nådd et nivå der de løser de fleste oppdrag selv, men denne hendelsen ble så krevende at de norske soldatene deltok aktivt, og det bidro til å løse situasjonen, sier Stordal.

Mentoroppdraget har flere ganger ført soldatene ut i dramatiske aksjoner. Da selvmordsbombere angrep en restaurant i Kabul i fjor, var de norske soldatene sentrale brikker i operasjonen som til slutt endte med at terroristene ble bekjempet.

I mai 2014 var de norske spesialstyrkene i flere timer lange kamper i sentrum av Kabul etter at terrorister angrep et bygg som huset flere FN-organer. I juni samme året var de norske soldatene igjen i første linje da Taliban-krigere angrep Kabuls internasjonale flyplass.

BRITISKE SOLDATER: Taliban står trolig bak angrepet i Kabul. Her er britiske soldater nær åstedet lørdag formiddag. Foto: Rahmat Gul , Ap

Gisselaksjon

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) skriver følgende om fredagens hendelse i en uttalelse sendt til VG:

«Da væpnede menn i går angrep et gjestehus og den spanske ambassaden i Kabul ble afghanske sikkerhetsstyrker fra den afghanske CRU (Crisis Response unit) satt inn mot angriperne. CRU blir mentorert av norske spesialstyrker. Angrepet utviklet seg etter hvert til en gisselaksjon der flere spanske statsborgere var under kontroll av angriperne.

Situasjonen fremstod etter hvert som så krevende at det ble besluttet at den norske mentoravdelingen skulle bidra direkte for å løse den. Innsats ble iverksatt, og gislene frigitt etter en tid.

En norsk soldat som deltok i aksjonen sammen de Afghanske sikkerhetsstyrkene fikk under aksjonen skuddskader i beina, og en lokal tolk tilknyttet det norske bidraget fikk skader i ansiktet. Både den norske soldaten og den afghanske tolken er behandlet på sykehus i Kabul, og har det etter forholdene bra. Pårørende er varslet.»

Bakgrunn: Stoltenberg: Kan ikke fortsette å sende unge jenter og gutter som risikerer å dø i Afghanistan

BÆRER BORT OFFER: Britiske soldater bærer bort en av de døde etter angrepet. Foto: Wakil Kohsar , Afp

Kamper i ni timer

Det var fredag kveld angrepet mot et gjestehus like ved den spanske ambassaden begynte, skriver NTB. En kraftig bilbombe gikk av før tre væpnede menn åpnet ild.

Nærmere 50 afghanere og utlendinger ble berget fra omkringliggende bygninger mens kampene pågikk i hele ni timer. Først i morgentimene lørdag var angriperne nedkjempet.

Fire afghanske og to spanske politimenn ble drept i angrepet, og minst ni sivile afghanere er såret.

Les også: Dette gikk galt da USA bombet Leger uten grenser-sykehus

Fredagens angrep skjedde få dager etter at minst 38 sivile og rundt 20 sikkerhetsstyrker ble drept i et Taliban-angrep mot flyplassen i Kandahar sør i landet. Taliban har i årevis ført en væpnet kamp med det uttalte mål å kaste ut utenlandske styrker fra Afghanistan, samt styrte den vestligstøttede regjeringen i Kabul.

Taliban: – Krigen fortsetter

Ifølge vakter i området er gjestehuset en del av det spanske ambassadekomplekset, men Spanias statsminister avviser at ambassaden var mål for angrepet.

SKADER: En afghansk sikkerhetsvakt utenfor en av bygningene skadet i aksjonen. Foto: Wakil Kohsar , Afp

– Dette var ikke et angrep rettet mot oss, men mot et gjestehus som ligger like ved ambassaden, sa Mariano Rajoy under en presseorientering i Alicante fredag.

Taliban tok på seg ansvaret for aksjonen. Opprørsgruppas talsmann Zabiullah Mujahid skrev på Twitter kort tid etter angrepet at selvmordsbombere hadde pekt ut et gjestehus som mål fordi det befant seg «utenlandske okkupanter» der.

– Krigen fortsetter i godt tempo, skriver Mujahid.

Den væpnede islamistbevegelsen har blitt rystet av en blodig intern maktkamp siden det ble bekreftet i sommer at Talibans myteomspunne leder mulla Omar døde to år tidligere.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder