JAKTER MYGG: Myndighetene i El Salvador advarer kvinner å bli gravide før 2018. Foto: Salvador Melendez , Ap

Dette er zikavirus

Zikafeber utløses av et zikavirus som overføres via mygg.

Artikkelen er over fire år gammel

• Sykdommen ble første gang isolert fra aper i 1947, mens det første tilfellet påvist hos mennesker var i Nigeria i 1968.

• I 2014 ble det for første gang rapportert om utbrudd på det amerikanske kontinentet.

• Tiden fra smitte til utbrudd er normalt mellom tre og 12 dager. Symptomene på zikavirus er vanligvis milde, og infeksjonen varer fra 2-7 dager med feber, øyebetennelse, leddsmerter og utslett.

• Symptomene hos gravide er også milde, men det er imidlertid mistanke om at en infeksjon kan føre til fosterskader, som mikrokefali, en nevrologisk tilstand hos nyfødte som innebærer at hodeskallen er liten. Dette er som regel et resultat av at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet.

• Det finnes ingen behandling, test eller vaksine mot sykdommen.

• I januar 2016 er det pågående utbrudd eller økende forekomst av smitte i Brasil, Colombia, El Salvador, Fransk Guyana, Honduras, Mexico, Panama, Surinam, Venezuela, Martinique, Kapp Verde og Samoa og Salomonøyene. Det er meldt om enkelte og spredte tilfeller i Barbados, Bolivia, Guadeloupe, Ecuador, Guatemala, Guyana, Haiti, Paraguay, Puerto Rico og Saint Martin.

• Folkehelseinstituttet advarer gravide mot å reise til rammede områder, og ber gravide med reiseplaner vurdere å utsette reisen.

I USA har det blitt rapportert om fire tilfeller av smitte på personer som har vært på reise. Amerikanske myndigheter har oppfordret gravide kvinner til å utsette reiser til 14 latinamerikanske land på grunn av viruset. I Puerto Rico, amerikansk territorium, er det rapportert om 18 tilfeller av smitte.

Canada har meldt om at risikoen for smitte er lav for innbyggerne deres, men poengterer at risikoen er større for dem som er på reise i utsatte områder. Myndighetene fraråder ikke reise, men ber graivde følge strenge forebyggende tiltak mot myggstikk.

Storbritannia har meldt om tre tilfeller av smitte på personer som har vært på reise.

Australia har ingen påviste tilfeller av viruset, men myndighetene mener landet er i en risiko for å bli utsatt for et utbrudd av viruset.

Kilde: Folkehelseinstituttet/NTB

Mer om

  1. Helse
  2. Zikaviruset

Flere artikler

  1. Derfor slår WHO full zika-alarm

  2. En danske og en svenske smittet av zikaviruset

  3. Mygg-virus kan gi hjerneskade: Ber gravide utsette Amerika-reiser

  4. FHI endrer zikaråd for gravide

  5. Zika-krise på ferieøya Puerto Rico: Ti gravide har vært zika-smittet i Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder