Bernie Sanders gir Hillary Clinton kamp om å bli demokratenes presidentkandidat. Her tar en tilhengher en selfie med Sanders på Benedict College. Foto: Thomas Nilsson ,

Bernie Sanders til VG: – Mye å lære av Norge

ROCK HILL (VG) Bernie Sanders ser til Skandinavia i sin politikk og puster Hillary Clinton i nakken. Da vi møtte ham, skrøt han uhemmet av Norge.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Med sine nylig fylte 74 år er Sanders den eldste presidentkandidaten i kappløpet om å bli nominert. Skulle han klare det man anser som umulig, å ta over Det hvite hus, vil han bli den eldste presidenten i USAs historie.

Alderen til tross – og det hvite håret, det er knapt noen annen kandidat som skaper så mye entusiasme blant de yngre velgerne enn Bernie Sanders. Og folk kommer i tusentalls for å høre på ham.

Det fikk VG se med egne øyne da vi nylig var på rundreise i Sør-Carolina, der Sanders hadde tre valgmøter på samme dag: I Columbia, Florence og Rock Hill.

– Det amerikanske folket er lutlei establissement-politikken og vil ha en reell endring i dette landet, sa Sanders fra scenen i storsalen til Winthrop University i Rock Hill.

Kommentar: Outsidernes storeslem

«Feel the Bern»

De 3000 tilskuerne i salen reiste seg, klappet og jublet høylytt. Mange i blå skjorter hvor det står skrevet «Feel the Bern».

Sanders er partiuavhengig og selverklært sosialist. Nå kjemper han om å bli Demokratenes nominerte presidentkandidat. Outsideren og senatoren fra Vermont har så langt overrasket stort.

POPULÆR: Bernie Sanders er outsideren som puster Hillary Clinton i nakken. Her fra første stopp forrige helg: på Benedict College i Columbia i Sør-Carolina. Foto: Thomas Nilsson/VG ,

I ferske meningsmålinger leder Sanders over Clinton i både i Iowa og i New Hampshire, de to første delstatene ut i primærvalget. Likevel har Clinton fortsatt stor ledelse nasjonalt, med 47 prosent mot Sanders’ 27, ifølge en CBS-måling.

I både Portland og Los Angeles samlet han 28 000 mennesker i én sal.

Les også: Han kan tvinge Hillary mot venstre

– Dere tar det for gitt

Sanders er kjent for å se til Skandinavia i sin politikk, og blant hans valgløfter er gratis community college (tilsvarer vår høyskole journ.anm), å heve minstelønnen, sørge for flere jobber til middelklassen og føderal sykeforsikring for alle.

Finansieringen vil han sørge for blant annet ved høyere skatter for de rikeste, Wall Street-spekulanter og hedgefond.

– Jeg syntes det er mye dere i Skandinavia skal være stolte av. Dere tar det for gitt, sier Sanders til VG.

JUBEL: 3000 personer samlet seg i storsalen til Winthrop University i Sør-Carolina forrige helg. Foto: Thomas Nilsson/VG ,

Vi befinner oss på pressekonferansen etter det siste valgmøtet og jeg har stilt ham spørsmål om hva som blir viktigst for ham å hente fra den skandinaviske sosialdemokratiske modellen dersom han blir president.

Kommentar: Røde Bernie plager Hillary

Snur om på intervjuet

– Hvis jeg hadde fortalt folk i dette landet at alle i Norge kan gå til en lege… Hvor mye koster det å gå til en lege?

Sanders har snudd på situasjonen og begynner å intervjue meg i stedet.

– Ikke mye, svarer jeg.

Foto: Thomas Nilsson/VG ,

– Kanskje gratis?

– Man betaler en liten sum, svarer jeg. Han fortsetter:

– Hva med college?

– Ingenting.

– Ingenting! Hvis du fortalte det til folk der ute så ville de ikke trodd deg, sier Sanders.

Les også: Nå spøker det for Hillary Clintons presidentdrøm

Visjon og modell

Han gir også eksempler om reseptbelagt medisin, barnehagekostnad og barnefattigdom.

– Jeg mener at det er mye å lære av Norge, Danmark.. USA er mye større, har en mer komplisert økonomi og er et mer mangfoldig samfunn. Vi vet det, og jeg sier ikke at alt i Norge er perfekt heller, men som en visjon for hva dette landet kan være.

«FEEL THE BERN»: T-skjortene til støtte for Bernie Sanders gikk unna utenfor valgmøtet i Columbia forrige helg. Foto: Thomas Nilsson/VG ,

– Det er ikke bare Norge og Danmark, det er land over hele verden som gir helsehjelp til alle sine innbyggere som en rettighet. Jeg bor 160 km fra et av dem; Canada. Og høyskole, dere er ikke de eneste. Tyskland gjør det og vi kan gjøre det også.

– Jeg bruker Skandinavia – sier ikke at USA skal bli Skandinavia, for det skal vi ikke – som en modell for hva vi kan utrette når folk står sammen.

Les også: Hillary er millinærenes favoritt

Appell hos de unge

En av dem som hørte på ham i Winthrop University, var Coraline Monroe (20). Til tross for at hun bare gikk på college i en kort periode, sitter hun igjen med en gjeld på 50 000 kroner.

STØTTESPILLER: Coraline Monroe (20) er en av svært mange unge som støtter Bernie Sanders. Hun hørte ham tale i Rock Hill i Sør-Carolina forrige helg. Foto: Thomas Nilsson/VG ,

Med minstelønnsjobb og en sykdom som krever dyre medisiner i tillegg, får hun ikke endene til å møtes.

– Jeg bor fortsatt hos foreldrene mine. Med så lav lønn klarer jeg ikke å betale ned på gjelden og flytte ut samtidig. Jeg kommer til å leve resten av mitt liv i gjeld, men hvis Bernie Sanders kan hjelpe kan jeg kanskje få råd til å bo for meg selv, sier Monroe til VG.

Selv om Bernie Sanders er en svært erfaren politiker, representerer han likevel et anti-establissement. Han representerer noe nytt helt ute på venstresiden og snakker om en politisk revolusjon.

– Dere ser på en kandidat som ikke har en super PAV (organisasjoner som samler inn penger til kandidater journ.anm). Dere ser på en kandidat som ikke representerer Corporate America og milliardærene, sa Sanders – også til stående jubel – før han skjøt inn:

– Og jeg vil ikke ha pengene deres heller.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder