Hillary Clinton skrev historie i natt

LANDSMØTETS ELDSTE: Geraldine Emmett (102) fra Arizona er lykkelig over at Hillary Clinton er Demokratenes nominerte presidentkandidat. Foto: Thomas Nilsson/VG

Geraldine (102): – Nå kan jeg dø lykkelig

PHILADELPHIA (VG) Da hun vokste opp hadde ikke kvinner i USA stemmerett. Nå håper Geraldine Emmett (102) at hun får se Hillary Clinton som president.

Artikkelen er over tre år gammel

For første gang i USAs historie har et større parti nominert en kvinne til presidentkandidat: Tidligere utenriksminister og førstedame Hillary Rodham Clinton (68).

Det skjedde på Demokratenes landsmøte i natt ved et formelt opprop av delegat-stemmene, halvannen måned etter at det ble klart at hun hadde nok stemmer til å vinne nominasjonen over Vermont-senator Bernie Sanders (74).

Bernie-tilhenger: – Jeg er sint som faen

Jubelen brøt løs da nominasjonen endelig ble klart, mens mange Sanders-delegater marsjerte ut av salen i protest.

Les også: USA-eksperter om Trumps vinnersjanser

Har kjolen klar

Inne i salen var det imidlertid mange glade fjes. Et av dem tilhørte landsmøtets eldste delegat, Geraldine «Jerry» Emmett (102) fra Arizona.

– Det gjør meg veldig glad. Ikke bare for Amerika, men også for Norge og alle nasjoner i verden. De vil bli så glad for å få en president som Hillary Clinton, sier hun til VG.

Se VG-fotografens bilder fra Demokratenes landsmøte

Den godt voksne kvinnen fikk æren av å kunngjøre de 51 stemmene til Hillary Clinton fra Arizona under oppropet. 102-åringen ble født seks år før kvinner i USA fikk stemmerett i 1920.

– Jeg husker da moren min fikk lov til å stemme, sier hun og legger til:

– Alle innbyggerne i byen jeg bodde i kom ut til valglokalet og klappet i hendene da det skjedde.

Lest denne? David (61) byttet parti for å stemme på Trump

Emmett føler seg sikker på at Clinton blir USAs neste president – i så fall landets aller første kvinnelige president, og håper at hun lever så lenge at hun får oppleve det.

– Nå som Hillary er nominert kan jeg dø lykkelig, men jeg har en kjole klar for innsettelsen, sier 102-åringen som tidligere jobbet som lærer.

VG i Philadelphia: Frykter masseflukt fra partiet

JUBLENDE GLADE: Christale Spain (39) fra South Carolina (i rødt) jubler sekunder etter at det ble klart at Clinton offisielt velges som demokratenes presidentkandidat. FOTO: Thomas Nilsson VG

Kjemper mot Trump

Clinton var selv ikke til stede i salen i natt, men på landsmøtets siste dag torsdag skal hun holde sin tale og formelt akseptere nominasjonen.

VG+: Slik ble Hillary Clinton en jernkvinne

– Dette er slutten på en livslang drøm, jubler Margeruite Willis (65), delegat fra Sør-Carolina.

– Tror du partiet vil stå sammen nå?

– Ja, jeg tror det. Vi er samlet for å slå Trump.

Chris McCurry (37) fra Sør-Carolina gråter av glede da VG snakker med ham inne i salen.

– Det er helt fantastisk, sier han.

GRÅT AV GLEDE: Gilda Cobbhunter (63) trøster en svært lykkelig Chris McCurry (37) etter Clintons nominasjon. Foto: Thomas Nilsson VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder