DREPT: Venner, kolleger og vanlige briter legger ned blomster på Parlament Square i London, til minne om den myrdede politikeren Jo Cox. Foto: Harald Henden, VG

Jo Cox fire dager før hun ble drept: «Vi er sterkere, tryggere og får det bedre innenfor EU»

LONDON (VG) I den siste artikkelen som Jo Cox fikk publisert før hun ble drept skrev Cox at velgerne ikke må la seg forlede av spin-retorikken til EU-motstanderne.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Brexit garanterer ikke at tallet på migranter går ned. Tvert imot vil en mer liberal politikk overfor immigrasjon fra ikke-EU-land, kunne øke antallet av migranter. Forlater vi det indre markedet i EU, vil det være å ødelegge økonomien, en katastrofe for næringslivet og føre til tap av arbeidsplasser over hele landet», skrev Jo Cox på politicshome.com, og gjengitt i The Mail on Sunday.

Hun hevdet i artikkelen at Storbritannia kan gjøre mer for å dempe migrasjon fra EU-landene om landet fortsetter å være medlem av det europeiske fellesskapet.

LES OGSÅ VGs REPORTASJESERIE «SLAGET OM EU»: 23. juni går britene til urnene for å bestemme om de vil forlate EU. Resultatet kan få enorme konsekvenser for hele Europa.

Enig med statsministeren

«Labour har lenge ivret for å stoppe den økonomiske støtten til folk som ikke bor permanent i Storbritannia, og at de må vente betydelig lengre for å kunne gjøre krav på sosial støtte. Dette var da også noe statsministeren framforhandlet i avtalen han inngikk med EU. Siden 2001 har EU-migranter bidratt til 20 milliarder mer til den britiske økonomien enn de har fått i sosial støtte», skrev Cox.

Politikeren som brutalt ble myrdet i forrige uke, avsluttet artikkelen slik: «Det er ikke ofte jeg er enig med statsministeren, men her har han helt rett: Vi er sterkere, tryggere og får det bedre innenfor EU».

Les også om drapet på politikeren Jo Cox:

Sørger over den drepte Labour-politikeren: – Hun reddet livet til familien vår

Cox-drapssiktet: – Død over forrædere

– Politikerdrap er et angrep på demokratiet

Tobarnsmoren Jo Cox (41) hadde nettopp oppfylt politikerdrømmen

Sjokk og sorg etter politiker-drapet

Labour-politiker skutt og drept på åpen gate

– Usmakelig og frastøtende

DØDT LØP: Ros Taylor ved London School of Economics tror Ukip-lederens angrep på statsminister, David Cameron, kan føre til at nei-siden får et tilbakeslag. - Men det er fortsatt helt jevnt, sier hun. Foto: Harald Berg Sævereid

De siste dagene har gitt et oppsving for den siden som fortsatt vil være en del av EU, på flere meningsmålinger. Men fremdeles er det uhyre jevnt, selv om bookmakere tror på fortsatt britisk EU-medlemskap.

– Det er selvsagt ulike grunner for at folk nå begynner å ta et endelig standpunkt, selv om mange kommer til å vente til selve valgdagen på torsdag før de tar avgjørelsen om «Stay» eller «Leave», sier Ros Taylor, medieansvarlig ved London School of Economics, LSE.

Hun tror at hovedårsaken til at ja-siden nå har fått mer vind i seilene skyldes at Nigel Farage beskyldte statsminister David Cameron for å utnytte Joe Cox` død for å øke tilslutningen til kampanjen for fortsatt EU-medlemskap.

– Folk finner det motbydelig at Farage og Ukip driver sin kampanje for brexit på en slik måte. Og når han i tillegg går til angrep på statsministeren, blir mange opprørt og finner det hele usmakelig og frastøtende. Men først og fremst er folk opptatt av økonomi- og migrantproblematikken, sier Taylor.

Les også andre VG-reportasjer om brexit:

Ekspertadvarsel: – Stemmer britene seg ut av EU, vil det bli totalt kaos

De er partifeller. De var venner. Nå er David Cameron og Boris Johnson erkefiender

Lurer du på hva brexit er? Britene er også forvirret

Briter i Tyskland trygler: Ikke meld oss ut av EU!

Sinn Fein-politiker i Nord-Irland: – En katastrofe for oss alle om vi sier nei til Europa

Norske bønder skyr EU som pesten - britiske bønder er ihuga EU-tilhengere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder