EKSPLOSJON: Én person meldes drept i eksplosjonen som fant sted ved inngangen til en musikkfestival i den tyske byen Ansbach. Politiet mener den døde kan ha utløst eksplosjonen selv.
EKSPLOSJON: Én person meldes drept i eksplosjonen som fant sted ved inngangen til en musikkfestival i den tyske byen Ansbach. Politiet mener den døde kan ha utløst eksplosjonen selv. Foto: Reuters Tv Reuters / NTB Scanpix

Én død i eksplosjon ved musikkfestival i Tyskland

UTENRIKS

En 27 år gammel asylsøker fra Syria sprengte seg selv i Ansbach søndag kveld, sier Bayerns innenriksminister. Ingen andre ble drept i eksplosjonen, men tolv personer ble skadd.

Publisert: Oppdatert: 25.07.16 12:12

Ifølge nyhetsbyrået AP skal gjerningsmannen ha sprengt seg selv i luften etter å ha blitt nektet inngang til musikkfestivalen Ansbach Open, hvor rundt 2500 mennesker var til stede. Tolv personer skal være skadet. Og tilstanden til tre av disse betegnes som alvorlig, ifølge BBC.

Bayerns innenriksminister Joachim Herrmann sier at 27-åringen kom til Tyskland for to år siden og søkte asyl fra Syria. Søknaden ble imidlertid avslått for omtrent ett år siden. Ifølge en talsperson for det tyske innenriksdepartementet, skulle mannen deporteres til Bulgaria, melder AP. Det ikke klart når deportasjonen var planlagt.

Ifølge Herrmann har mannen forsøkt å ta livet av seg to ganger tidligere, og han har vært innlagt på et psykiatrisk sykehus.

Bomben skal ha hatt kraft nok til å ta livet av flere mennesker, og visepolitimesteren i Nuernberg sier at skadene trolig ville vært større hvis selvmordsbomberen hadde klart å komme seg inn på konserten.

Motivet ikke kjent

Motivet bak angrepet er mandag morgen ikke kjent, men Bayerns innenriksminister Herrmann tror ifølge nyhetsbyrået DPA at det kan være en islamistisk tilknytning.

– Min personlige oppfatning er at jeg dessverre tror det er veldig sannsynlig at dette var et islamistisk selvmordsangrep, sier Herrmann til DPA, ifølge AP.

Det er imidlertid ikke bekreftet av politiet, og tidligere mandag sa en talsmann for påtalemyndigheten i Ansbach at det er for tidlig å slå fast motivet.

– Hvorvidt det er en islamistisk tilknytning eller ikke er ren spekulasjon på dette tidspunktet, sier Michael Schrotberger.

Visepolitimester Roman Fertinger sier det er blitt sikret spor i løpet av natten, og nyhetsbyrået DPA skriver at politiet skal undersøke en mobiltelefon som ble funnet på den mistenkte mannen. Det er også tatt opp vitneforklaringer. Politiet vet foreløpig ikke hvilket miljø den antatte gjerningsmannen tilhørte eller hvordan han har fått tak i sprengstoff, skriver NTB.

Innenriksminister Herrmann sier det er viktig at det blir gjennomført en grundig etterforskning av angrepet.

– Det er uhyrlig at noen misbruker asylinstituttet med en slik forakt for andre mennesker. Alt må gjøres for å hindre at dette ikke griper om seg, sier ministeren.

Tror han hadde bombe i ryggsekken

Mannen forsøkte å komme seg inn på utendørskonserten, men ble avvist fordi han ikke hadde billett, ifølge Elke Schoenwald, talsperson i politiet. Gjerningsmannen skal så ha satt seg ned på en på en stol utenfor en restaurant i nærheten. Ifølge vitnebeskrivelser skal mannen ha lent seg forover og utløst eksplosjonen klokken 22.10, skriver AP.

En polititalsmann sier mannen som døde, hadde en ryggsekk. Politiet tror han hadde bomben i denne sekken og at han handlet alene.

Det ble først antatt at det var en gasslekkasje.

Tidligere angrep

Bayern og Tyskland har den siste tiden vært åsted for flere oppsiktsvekkende angrep. Fredag kveld ble ni personer skutt og drept i München av en 18-åring som deretter tok sitt eget liv. I Würzburg angrep en 17 år gammel gutt flere togpassasjerer med øks sist mandag, og søndag kveld ble en kvinne drept med machete i byen Reutlingen i Bayerns nabodelstat Baden-Württemberg.

Kilde: NTB/VG

Her kan du lese mer om