Dette er mannen bak Hillary

Hillary Clinton har valgt sin visepresidentkandidat. Men hvem er han?

  • Thomas Karlsen

Artikkelen er over tre år gammel

Fredag kveld bekreftet Hillary Clinton at Virginia-senator Tim Kaine blir hennes visepresidentkandidat under høstens kommende presidentvalgkamp.

58 år gamle Timothy Michael Kaine ble tidlig utpekt som en av de mest aktuelle kandidatene til stillingen som Clintons medløper i det kommende bikkjeslagsmålet. Kaine er tidligere guvernør i Virginia, er i dag medlem av utenrikskomiteen i Senatet, og har også sittet i Demokratenes nasjonale komité. I tillegg tjente han som ordfører i Richmond i hjemstaten Virginia mellom 1998 og 2001.

Det er med andre ord en mann med politisk tyngde Clinton har valgt å alliere seg med.

VG I USA: I 43 år har David (61) stemt på Demokratene. I år byttet han parti for å stemme på Trump

Men hvem er han?

1. Spansktalende. På 80-tallet tok han en et avbrekk fra studiene på Harvard-universitetet for å drive kristenmisjonering i Honduras. Som følge av sine spanskkunnskaper holdt han i 2012 som den første senator en tale i Senatet på spansk. En spansktalende visepresidentkandidat kan hjelpe Clinton med å sikre seg flere stemmer fra latinamerikanske velgere - i tillegg er Virginia en av de viktigste såkalte svingstatene i USA, med stor betydning for utfallet av valget.

2. Kristen. Tim Kaine er katolikk, og erklærte seg under en presseseanse sist måned som personlig motstander av abort og dødsstraff.

KAMPKLARE: Tim Kaine og Hillary Clinton på et valgkamparrangement på Florida internasjonale universitet i Miami. Foto: Gaston De Cardenas AFP

– Jeg mener bestemt at spørsmål om reproduksjon, intimitet, forhold og prevensjon tilhører den personlige sfære. Det er moralske avgjørelser som den enkelte må ta selv. Og det siste vi trenger er myndigheter som blander seg inn i disse personlige beslutningene. Religion er viktig i USA, og kanskje kan Kaine være tungen på vekstkålen for velgere som tradisjonelt har svingt mot republikanere i slike spørsmål.

3. Erkenormal. Kaine blir av politiske kommentatorer i USA sett på som en nice-guy som selv motstandere på republikansk side sliter med å finne noe vondt å si om. Demokratenes håp er at Kaines avvæpnende stil og vanlighet skal veie opp for manges oppfatning av Clinton som distansert, kjølig og en av de privilegerte få.

– Han har aldri tapt et valg. Han var en førsteklasses borgermester, guvernør og senator, og er en av de mest respekterte senatorene jeg kjenner, sa Hillary Clinton til den amerikanske kringkasteren PBS tidligere denne uken, bare dager før utnevnelsen.

VILLE IKKE MØTE TRUMP: – Jeg må klippe gresset den uka

4. Tidlig ute. Kaine har riktignok ikke alltid backet Hillary Clinton - foran demokratenes nominasjonskampanje i forkant av 2008-valget annonserte han så tidlig som februar 2007 støtte til Clintons motkandidat den gang - nå president - Barack Obama

5. Musikalsk. Kaine er jazzentusiast, og både synger og trakterer munnspill. Bluegrassbandet han spiller i kaller seg The Jugbusters.

5. Familiemann. Han er gift med Anne Holton på 32. året, som selv er datter av en tidligere Virginia-guvernør; A. Linwood Holton Jr.; sammen har paret tre barn. For Donald Trump er dette mer vann på mølla i sin kamp for å overbevise velgerne om at Clinton-leiren tilhører det råtne politiske etablissementet i Washington han mener USA må kvitte seg med. I etterkant av utnevnelsen sendte Trump en tekstmelding der han kaller Clinton, Kaine og Barack Obama de ultimate «insiderne». Trump-leiren, som har stemplet Clinton som «skurken Hillary» har allerede funnet et nedsettende navn på Kaine: Korrupte Kaine. Bakgrunnen er at han som guvernør og viseguvernør mottok pengegaver på til sammen 160.000 dollar.

CLINTON I HARDT VÆR: Slipper FBI-tiltale i epost-skandale

HAMRER LØS: Republikanernes presidentkandidat Donald Trump har allerede døpt Tim Kaine «Korrupte Kaine», basert på pengegaver Kaine skal ha mottatt som guvernør. Foto: THOMAS NILSSON/VG

Kaine har likevel vist at han er klar for oppgaven. Forrige uke advarte han velgere i Virginia mot å velge Trump:

– Ønsker du deg en «You’re fired»-president eller en «You’re hired»- president? Ønsker du deg en president som snakker stygt om andre, eller en president som bygger broer? Ønsker du en «me first»-president eller en barn-og-familier-først-president?

USA-ekspert: - Et indirekte frieri

Historiker og USA-ekspert Hans Olav Lahlum har skrevet flere bøker om amerikanske presidenter, og mener utvelgelsen av Kaine er et trygt og solid valg for Clintons del.

- Antakelig har det også vært viktig for henne å velge en visepresident det ikke hefter skandaler ved, og hvor skjelettene ikke kommer ramlende ut av skapet. De har hun mange nok av selv.

- Virginia er nok ikke for den viktigste av svingstatene å regne, der havner den mer midt på treet, så jeg tror ikke det geografiske argumentet har vært avgjørende for valget av Kaine. Derimot er det et indirekte frieri til de latinamerikanske velgerne, basert på det faktum at han både er katolikk og snakker spansk, sier Lahlum.

Clinton gjør som Obama

- Man kunne kanskje tenke seg at Hillary ville gå for en visepresident med større appell hos Bernie Sanders` velgergruppe, spesielt de unge, men slik har hun altså ikke tenkt – i stedet går hun for en mer konservativ kandidat med større appell innover og mot republikansk side.

Lahlum tror Clinton har søkt både å kontre Trumps hardtslående personangrep, samt befeste fundamentet hun allerede har med en litt grå, men solid og trygg politiker ved sin side.

- For meg ser det ut som Hillary Clinton ikke så mye har tenkt på en kandidat som hjelper henne å vinne, som en anvendelig og erfaren politiker som hun ønsker som visepresident etter å ha vunnet valget, og som hun stoler helt og holdent på. Sånn sett gjør hun nøyaktig det samme som Barack Obama gjorde i 2008 og 2012 da han valgte Joe Biden. Obama så heller ikke behovet for å strekke ut en hånd til sin argeste rival i partiet, som den gang faktisk var Clinton – i stedet valgte han seg en visepresident for de fire årene etter valget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder