DREPT PÅ ÅPEN GATE: Nemtsovs kropp, dekket av svart plast, ligger på Moskovorestky-broen nær St. Basil-katedralen sentralt i Moskva. Foto: Dmitry Sereryakov , Afp

Putin-kritiker drept på åpen gate - fem tiltalt

Russisk påtalemyndighet har formelt tiltalt fem tsjetsjenske menn for drapet på opposisjonslederen Boris Nemtsov i Moskva i februar.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Opposisjonslederen og Putin-kritikeren Boris Nemtsov ble skutt og drept på åpen gate i Moskva 27. februar. To dager senere skulle han stått i spissen for en demonstrasjon mot Russlands rolle i krigen i Ukraina.

DREPT: Opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov ble myrdet på åpen gate i februar. Foto: Alexander Zemlianichenko , Ap

Det var like før midnatt, et steinkast unna Kremlin, at en hvit bil stoppet opp, før syv eller åtte skudd ble avfyrt fra kjøretøyet. Fire av kulene traff Nemtsov – i hodet, hjertet, leveren og i magen – og drepte ham på stedet, foran modellkjæresten Anna Duritskaja (23).

Kronikk: Mordet i Moskva

Russiske påtalemyndigheter opplyser tirsdag at de har tiltalt de fem tsjetsjernerne som ble pågrepet i mars, for å ha gjennomført et bestillingsdrap på Nemtsov, samt å ha brutt Russlands våpenlover. Det melder nyhetsbyrået DPA.

En av de tiltalte, en tidligere tsjetsjensk politimann ved navn Zaur Dadajev, tilsto drapet tidligere i år, men trakk deretter tilståelsen og sa han var blitt torturert, noe som ble støttet opp av en russisk menneskerettighetskomité.

Ifølge russiske medier uttalte Dadajev i innrømmelsen at han drepte Nemtsov fordi opposisjonslederen hadde fornærmet islam og Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov.

Les også: Ingen tro på troverdig Nemtsov-etterforskning

En sjette mann er etterlyst internasjonalt, mistenkt for å ha bestilt drapet, heter det i uttalelsen fra russisk påtalemyndighet. Han befinner seg ifølge påtalemyndigheten trolig i De forente arabiske emirater, melder det russiske, statlige nyhetsbyrået RIA.

TILTALT: Zaur Dadajev, ble tirsdag tiltalt for drapet på Boris Nemtsov. Her avbildet i et bur i en rettsbygning i Moskva den 8. mars i år. Foto: Tatyana Makeyeva , Reuters

Etter Nemtsovs drap la president Vladimir Putin skylden på «ekstremister» som forsøker å skape intern konflikt i landet, skriver CNN.

Enkelte blant opposisjonen i Russland mener derimot at myndighetene selv står bak drapet på Nemtsov. Datteren Sjana Nemtsov har gjentatte ganger uttalt at det er Kreml som bærer ansvaret for farens død.

– Han ble drept fordi han var imot Kreml. Det er helt klart, sier Sjana Nemtsova til den tyske avisa Bild am Sonntag.

Har du lest?: NATO-topp legger skylden på Nemtsov-drapet på Putin

Den avdøde opposisjonspolitikeren gjorde raskt politisk karriere som visestatsminister på 90-tallet under president Boris Yeltsin.

Siden 2000 har han vært en av Vladimir Putins krasseste kritikere, spesielt mot det Nemtsov så som et stadig mer autoritært og udemokratisk styre. I de senere år har kritikken sentrert seg på den russiske annekteringen av Krim-halvøya i Ukraina, og utbredt korrupsjon i forbindelse med vinter-OL i Sotsji i 2014, skriver britiske The Telegraph.

Nemtsov kom blant annet med krass Putin-kritikk under et besøk i Norge i 2012.

– Å bli kvitt Putin er ikke en sprint, men et maraton, sa opposisjonspolitikeren da.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder