EN HUND FOR SIKKERHET: Ingen fjærkre skal få komme i nærheten av Pipers flyplass og skape trøbbel. Foto: airportk9.org ,

Hunden Piper (7) er sikkerhetssjef på flyplass

Den litt uvanlige Border Collien Piper jobber utrettelig for å holde flyplassen fri for alle typer dyr og fugler.

  • Anita Bakk Henriksen

Artikkelen er over fire år gammel

Border Collien Piper (7) har en jobb litt utenom det vanlige. Nå vet vi selvsagt at hunder kan bidra på utrolig mange fronter, men har du noen gang hørt om en flyplass-sikkerhetshund?

Piper er nemlig trent til å passe på at alle mulige fjærkre holder seg langt unna flyplassen Cherry Capital Airport i Michigan, USA, og på den måten forhindrer han potensielle ulykker mellom fly og fugl.

– Jeg har hatt Piper siden han var to år gammel, men vi startet ikke treningen til flyplassjobben før han var rundt 5 år, sier eier og partner Brian Edwards.

I tillegg til Cherry Capital Airport er det kun en annen flyplass i USA som bruker hund på samme måte som Edwards.

Det uvanlige yrkesvalget har ført til at sikkerhetshunden nå har sin egen Facebook-side samt egen Instagramkonto med brukernavnet airportk9

Når Piper er på jobb må han alltid bruke skibrillene sine, i tillegg til hørselvern slik at han er beskyttet mot grus og sand som virvles opp fra propellene. Men det ser ikke ut til å plage han nevneverdig. Heller motsatt., skal vi tro eieren.

Les også: Quasi Modo er verdens styggeste hund

– Jobben hans er så viktig fordi flyplass og vilt er en dårlig kombinasjon. Derfor er forebygging så essensiell del av sikkerheten hos oss, og det er her Piper gjør et så godt arbeid, påpeker Edwards.

Les også: Da Isabelle (5) falt i vannet reddet hunden Agda henne

– Hvor mye trening ligger bak jobben til Piper?

– Å jage fugler og dyr ligger I hans natur, så den delen av jobben kom helt naturlig. Det vi har fokusert på er lydighet, da det er spesielt viktig på en flyplass at han lystrer meg uansett omgivelsene, sier Edwards.

I JULESTEMNING: Brian Edwards sammen med hunden sin Piper. Viktig med med en liten pause fra jobb i juletiden. Foto: airportk9.org ,

Pipers beste kvalitet er hans enorme intelligens, ifølge eieren.

– Det er utrolig tilfredsstillende å se han løse problemer på egen hånd ute på flyplass-stripen, seier han.

Piper har kun hatt jobben i et knapt år, men på den tiden har han skremt bort 2500 dyr og fugler til sammen. Det er ingen tvil om at jobben han gjør er svært viktig for pilotene som jobber på flyplassen, og at han selv er en lykkelig hund.

– Han elsker jobben sin! Border Collier har et behov for å jobbe, det ligger i hans natur. Piper er I sitt ess på flyplassen, og nyter friheten ved å løpe fritt rundt, samtidig som han er på jobb.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder