TALTE: Professor Hans Rosling har fått skryt for hvordan han forklarte alvoret i flyktningkrisen. Foto: Evan Agostini , Ap

Hans Roslings Syria-tale fikk Twitter til å koke

Hans Roslings tale om Syria-krisen skapte en bølge av støttemeldinger blant svenske Twitter-brukere.

Ida Christine Johannessen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den svenske legen og professoren i internasjonal helse, Hans Rosling, snakket om alvorligheten i Syria-krisen under veldedighetskonserten «Hela Sverige skramlar» i Ericsson Globe i Stockholm.

– Det her handler om mer enn å hjelpe medmennesker. Det handler om å vinne over det onde. Denne krigen må ta slutt, sa Rosling til stor applaus fra salen.

– Det finnes helt klart grenser for hvor mange flyktninger man kan ta inn, men det er ingen land i Europa som i det hele tatt er i nærheten av den grensen. De som har kommet til oss er bare toppen av isfjellet. De som lider mest, er fortsatt i nabolandene eller i Syria. Det er pinlig hvilke farer vi utsetter dem for, at vår regjering nekter dem å søkte asyl der de er. I stedet må de reise på disse livsfarlige båtene og betale høye priser, unnskyld, men det er pinlig, fortsatte han.

Les også: Dette må du vite om flyktningkrisen

Brutalt la han frem hvor mange flyktninger som fremdeles befinner seg i flyktningleirene, og hvor mye penger UNHCR trenger for å hjelpe dem.

– Det kreves 25 kroner per dag for å gi hjelp til en flyktning. Det skammelige er at de bare får 10 kroner. Vi må passe på at UNHCR får de pengene de trenger.

Etter hans tale kokte Twitter over med ros og skryt til Rosling, skriver SVT.

Les også: Slik er Syria-flyktningenes første natt i Norge

Kanalen har gjengitt flere twitter-innlegg:

– Hans Rosling. Stum. Gåsehud. Klump i halsen. Den talen kan ha vært det viktigste SVR har sendt på tiår, skriver en bruker ved navn Oscar.

– Hans Rosling for president, skriver Kristina.

– Hans Rosling du er best. Forklarer flyktningkrisen som ingen andre. Er vårt felles ansvar, hjelp våre medmennesker, skriver Maddiz.

– Vi har kommet et sted når Hans Rosling er høydepunktet. Folk har forstått, skriver Ellie.

«Hela Sverige skramlar» ble arrangert som en veldedighetskonsert i Stockholm for å samle inn penger til flyktningene fra Syria.

Carola, Bo Kaspers Orkester, Darin, Kim Cesarion, Laleh, Lars Winnerbäck, Peter Jöback og The Hives var blant artistene som gikk på scenen under konserten for mennesker på flykt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder