HØY STEMNING: Det var tett mellom heiaropene under Bernie Sanders' tale i Prospect Park i Brooklyn. Foto: Thomas Nilsson/VG

Bernie Sanders satte rekord i New York

Flere enn 28.000 tilhørere på valgmøte i Brooklyn

BROOKLYN (VG) Bernie Sanders har vunnet åtte av de ni siste nominasjonsvalgene. Nå kjemper han en hard kamp om å slå Hillary Clinton i New York.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I godt over 20 grader i skyggen og skyfri himmel strømmet folk søndag til Prospect Park i Brooklyn for å høre på Bernie Sanders (74) – den selverklærte sosialdemokraten som har gitt Hillary Clinton (68) uventet konkurranse.

Ifølge Sanders-kampanjen var tilskuertallet flere enn 28.000 – og dermed ny rekord for senatoren fra Vermont, som ble født og vokste opp i nettopp Brooklyn.

Den forrige rekorden ble tatt for en uke siden i Washington Square Park på Manhattan.

– Dette er en kampanje i bevegelse. For et år siden ble vi ansett som en kampanje i utkanten, den gang det var 70 prosent som støttet Clinton. Nå omtaler de oss ikke som i utkanten lenger, sa Sanders foran et entisuastisk publikum, mange av dem ikledd «Feel the Bern»-skjorter.

Sanders ble ønsket velkommen opp på scenen av skuespilleren og regissøren Danny DeVito, som har gitt sin støtte til presidentkandidaten.

VG+: Tatoverer Sanders' ansikt på kroppen i Vermont

Hillary leder

Tirsdag er det innbyggerne i delstaten New York sin tur å gå til stemmelokalene. Sanders er i siget, noe han selv passet på å understreke på valgmøtet søndag:

– Vi har vunnet åtte av de ni siste nominasjonsvalgene. Med deres hjelp skal vi vinne også her, i New York. Denne kampanjen er den som vil slå Donald Trump. Han vil ikke bli USAs neste president – det er sikkert.

Les også: Bernie Sanders til VG: – Mye å lære av Norge

Både for Clinton og Sanders ligger det stor prestisje i å vinne New York. Han vokste opp i Brooklyn, mens hun har bodd i delstaten siden 2000 og var senator for New York i åtte år.

STORT OPPMØTE: Ifølge Bernie Sanders' kampanje møtte det opp flere enn 28 000 tilhørere i Prospect Park i Brooklyn søndag. Foto: Thomas Nilsson/VG

Ifølge meningsmålingene skal det holde hardt for Sanders å ydmyke Clinton. I den siste meningsmålingen, gjennomført av CBS News og YouGov, ligger Clinton foran Sanders med ti prosentpoeng.

Søndag møtte Hillary Clinton først velgere i Washington Heights på Manhattan, deretter dro også hun til Brooklyn. Der ga hun et stikk til Sanders:

– Det er lett å diagnostisere problemet. Man er nødt til å løse det, sa Clinton, som mener at mye av Sanders' politikk er umulig å gjennomføre.

Lest denne? Bernie Sanders avbrutt av naken Trump-demonstrant

– Jeg elsker Bernie

Sanders overrasket de aller fleste med sin popularitet, særlig blant de yngste velgerne.

– Jeg elsker Bernie. Talen var kjempebra, særlig når han snakker om å sikte mot stjernene. Det er det han gjør, selv om opposisjonen mener at alt er umulig. Vi trenger en politisk revolusjon, sier Emily Briggs (21) fra Colorado, bosatt i New York, til VG like etter at talen var ferdig.

«BABES FOR BERNIE»: Nikky Carter (21) fra Montreal i Canada og Emily Briggs (21) fra Colorado heier på Bernie Sanders. Foto: Thomas Nilsson/VG

Hun tror det kan bli vanskelig for Sanders å vinne i New York, men har fremdeles håp om at han kan vinne nominasjonen.

– Det er mange som bytter side nå, sier hun.

Les også: Nå smaker det fugl av Bernie Sanders' valgkamp

Ser til Skandinavia

Venninnen Nikky Carter (21) har kommet hele veien fra Montreal i Canada for å høre på sin politiske helt. Hun har også amerikansk statsborgerskap, og har allerede stemt på Sanders.

KJENDISSTØTTE: Skuespilleren Danny DeVito støttet Sanders i Brooklyn søndag. Foto: Thomas Nilsson/VG

– Det var en fantastisk tale. USA burde ha flere rettigheter som Canada. Jeg har gått fire år på college uten å måtte betale og har dekket helsetjenester, sier Carter før hennes amerikanske venninne skyter inn:

– I fjor ble jeg innlagt på sykehus og fikk en regning på 3000 dollar (ca 25 000 NOK). Familien min betaler fortsatt på det, sier Briggs.
Bernie Sanders ser mye til Skandinavia i sin politikk. Han vil blant annet innføre gratis helsehjelp og høyere utdannelse.

For 40 år gamle Rashida McWilliams fra Brooklyn var dette tredje gang hun hørte Sanders tale.

– Jeg tror han kan vinne i New York dersom folk møter opp i stemmelokalene. Det er som Sanders sier i dag: Han vinner i stater med høyt oppmøte og taper i stater hvor få møter opp, sier McWilliams til VG.

STEMMER PÅ BERNIE: Fra venstre Rashida McWilliams (40) og Yenilsa Voloria (37) – begge fra Brooklyn. Foto: Thomas Nilsson/VG

Foto: Thomas Nilsson/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder