PRESIDENT: Donald Trump er det amerikanske militærets øverstkommanderende. Foto: Nicholas Kamm AFP

Trump har snudd om Afghanistan: – Sikkerhetstruslene er enorme

WASHINGTON, D.C. (VG) Tidligere har Donald Trump uttalt at USA bør trekke ut alle sine styrker. Som president sier han at han har innsett at det ikke er den beste løsningen nå.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Mandag kveld, amerikansk tid, presenterte Donald Trump sin nye Afghanistan-strategi i en direktesendt TV-tale fra Arlington, Virginia.

I talen, som delvis ble distribuert til media via e-post i samme øyeblikk som presidenten gikk på scenen, startet han med å si at hans instinkt var at man burde trekke alle soldatene ut.

– Historisk så liker jeg å følge mine instinkter, men hele livet har jeg hørt at beslutninger er annerledes når du sitter bak skrivebordet i Det ovale kontor.

Han fortalte at han etter å ha studert saken grundig, derfor hadde ombestemt seg – og heller kommet frem til tre konklusjoner:

For det første at man må få til en slutt på oppdraget som står i stil til alt man har ofret, særlig av respekt for dem som har ofret sine liv. For det andre at konsekvensene av en rask uttrekning ikke er akseptable. Trump pekte på faren for å skape et maktvakuum, som terrorgrupper som IS og al-Qaida kan utnytte.

– For det tredje har jeg konkludert med at sikkerhetstruslene i Afghanistan og den utvidede regionen der er enorme, sa Trump.

Professor om Trump: – En livsfarlig mann

Vil ikke detaljstyre

Dette la likevel ikke en demper på Trumps selvtillit om at USA kommer til å komme godt ut av dette til slutt.

– Vi kommer til å vinne, sa presidenten i kjent stil, og fortalte også at de som har kommandoen i felten vil få friere tøyler til å gjøre det de mener er best.

– Man vinner ikke en krig med detaljstyring fra Washington, D.C.

Les også: Utelukker ikke militære tiltak i Venezuela

I AFGHANISTAN: USA har hatt soldater på bakken i Afghanistan i 16 år. Dette bildet er fra 2008. Foto: David Furst AFP

Det er snart 16 år siden USA gikk inn i Afghanistan, og i dag bistår rundt 8400 amerikanske soldater sikkerhetsstyrkene i det urolige landet.

Flere i presidentens krets er kritiske til å investere enda flere ressurser i en krig man ikke ser en slutt på. Noe Donald Trump altså også var mens Barack Obama var president.

I en Twitter-melding fra 2013 skrev han for eksempel at han ønsket en rask tilbaketrekning. Han spurte hvorfor man skulle kaste bort penger på Afghanistan når man heller kunne bruke dem til å bygge opp USA.

Vil ikke røpe antall soldater

Ifølge Fox News var det ventet at Trump ville annonsere at USA sender rundt 4000 nye soldater til landet. Det ville i så fall i tråd med hans eget Forsvarsdepartementets tidligere anbefalinger. De har ønsket 3800 flere soldater, hovedsakelig som rådgivere for den afghanske hæren.

Trump sa derimot ingenting om antall soldater. Han forklarte at hans strategi er at USA ikke skal gå ut og si når landet vil starte, eller avslutte en militæroperasjon, eller hvor mange soldater man skal ha ulike steder.

Selvmordsbombe i Afghanistan: Drepte minst 29

Derimot var han tydelig på at jo sterkere de afghanske sikkerhetsstyrkene blir, jo mindre behov er det for amerikanske styrker.

– Vi vil jobbe med den afghanske regjeringen så lenge vi ser fremgang, men vår støtte er ikke uten grenser. Det amerikanske folk forventer å se reelle reformer og resultater, og vi må dele på byrdene, sa presidenten.

SOLDATER: Presidenten holdt talen sin foran et publikum bestående av soldater og offiserer i Virginia. Foto: Mark Wilson AFP

Advarte Pakistan

Han sier at tiden der USAs militære styrker blir brukt til å bygge demokratier i andre land, etter amerikansk modell, er over.

– I stedet vil vi jobbe med våre allierte og partnere for å beskytte våres felles interesser. Vi skal ikke be andre om å endre sine måter å leve på. Denne prinsippfaste realismen vil være vår ledestjerne i avgjørelsene vi tar fremover, sa Trump.

Les også: Norske styrker bisto afghanske under terror i Kabul

Han kom også med et tydelig signal til Pakistan om at USA ikke kommer til å akseptere at landet fungerer som en trygg havn for terrorgrupper.

– Pakistan har mye å tjene på å samarbeide med oss i Afghanistan. De har mye å tape på å fortsette å huse terrorister.

I talen kom Trump også inn på at USA vil bruke sanksjoner, deriblant økonomiske, for å sørge for at terrorgrupper får dårligere muligheter til spre terror.

Taliban: Afghanistan vil bli en gravplass for USA

Taliban-talsperson Zabiullah Mujahid mener Trumps nye Afghanistan-strategi er «gammel» og «uklar». Samtidig truer han med at Afghanistan kan bli en gravplass for USA.

– Hvis ikke USA snart trekker styrkene sine fra Afghanistan, vil Afghanistan bli enda en gravplass for denne supermakten i det 21. århundret, sier Mujahid.

Forrige uke sendte organisasjonen et åpent brev til den amerikanske presidenten der de advarte mot å sende flere soldater og la til at det ville forlenge USAs allerede lengste krig.

Taliban har også uttalt at de ikke er klare for fredsmegling før USA og NATO gir dem en tidsramme for å trekke ut styrker av landet, noe Trump sier ikke vil skje, skriver NTB.

Får ros fra egne rekker

Den republikanske senatoren John McCain roser imidlertid presidentens nye strategi og sier Trump må begynne å te seg som en «øverstkommanderende i krigstid».

I en offentlig uttalelse sier han strategien kommer på overtid.

– Han må jevnlig snakke til det amerikanske folket og til dem som kjemper på deres vegne, om hvorfor vi kjemper, hvorfor det er verdt det og hvordan vi skal lykkes, sier McCain.

Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, sier den nye strategien er mye mer tydelig og helhetlig enn det som har vært tilfellet tidligere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder