IDENTIFISERT: Mannen som ble fanget på overvåkningskameraene på flyplassen, skal allerede være oppført på USAs terrorliste. Navnet hans er foreløpig ikke offentlig kjent. Foto: Afp

– USA har identifisert mannen med hatt

BRUSSEL (VG) Amerikansk etterretningstjeneste skal kjenne identiteten til mannen som er på rømmen etter flyplassbombene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ifølge Sky News vet USA hvem mannen med lys jakke og sort bøttehatt er. Han skal ha vært oppført på den amerikanske terrorlisten allerede før terrorangrepet i Belgia. Tirsdag morgen ble mannen fanget av kameraene på Zavente-flyplassen i Brussel da han trillet inn bombene på sammen med Najim Laachraoui og Ibrahim El Bakraoui.

Han skal imidlertid ha stukket fra flyplassen før sprengstoffet ble detonert.

Også selvmordsbomberne Ibrahim og Khalid El Bakraoui skal ha vært oppført på overvåkningslisten til amerikansk etterretningstjeneste, melder Reuters. Sistnevnte sprengte seg selv på T-banestasjonen Maalbeek og tok livet av minst 20 mennesker.

Både innenriksminister Jan Jambon og justisminister Koen Geens har levert sine avskjedssøknader i den belgiske regjeringen, men statsminister Charles Michel sa nei.

BOMBE: Bagen på tralla er fylt med sprengstoffet TATP, også kjent som «Satans mor» fordi det er så ustabilt. Ifølge påtalemyndigheten eksploderte ikke denne bagen under angrepet, men den ble detonert i etterkant da terminalen var evakuert. Foto: Afp

Det er allerede kjent at Tyrkia varslet Belgia da de utviste Ibrahim El Bakraoui for mistanke om IS-tilknytning og terrorvirksomhet. Han ble utvist fra Tyrkia ved to anledninger etter å ha blitt pågrepet i grenseområdet til Syria. Belgiske myndigheter reagerte imidlertid ikke på opplysningene.

I 2010 skjøt Ibrahim El-Bakraoui mot politiet med AK-47 maskingevær under en biljakt, etter at han og broren hadde gjennomført et ran. Han ble dømt til ni års fengsel. Han var prøveløslatt fra fengsel da han reiste til Syria for å bli fremmedkriger.

Les mer her: Terrorbror kunne sittet i fengsel

Fransk og belgisk politi har i over fire måneder samarbeidet tett for å ta terroristene bak Paris-angrepet. Til tross for at det er samme terrorcelle som står bak begge angrepene, klarte ikke belgiske myndigheter å forhindre et nytt anslag.

Slik saken står nå, ser det ut som samme mann har konstruert TATP-bombene som ble brukt i angrepene. Etterforskerne hadde allerede funnet DNA fra Najim Laachraoui (24) på selvmordsvestene som ble brukt i Paris.

Snaut 18 timer før angrepet skjedde sendte belgiske myndigheter ut en etterlysning på Laachraoui, hvor publikum ble bedt om å kontakte politiet øyeblikkelig dersom de så ham eller visste hvor han befant seg, skriver New York Times. Da var det allerede for sent. Nye bomber var alt gjort klare.

En rekke belgiske medier har meldt at Najim Laachraoui døde under angrepet på flyplassen, men opplysningene er ikke bekreftet av belgisk påtalemyndighet eller hans familie.

Laachraoui, som er utdannet elektriker, reiste til Syria i 2013. Han er tett knyttet til Salah Abdeslam, som ble pågrepet i Brussel i forrige uke for terrorangrepet i Paris.

Bakgrunn: Disse skal stå bak terrorangrepet

Belgiske myndigheter senket i går terrornivået til nest-høyeste nivå, men sier likevel at det er sannsynlig at det kommer nye angrep.

– Det kommer stadig flere bevis på at det er en kobling mellom franskmennene som sto bak Paris og belgierne som angrep flyplassen og Maelbeek T-banestasjon. Det er funnet fingeravtrykk og det er telefonsamtaler den kvelden Paris-angrepene skjedde, påpeker Didier Leroy, som har forsket på jihadist-nettverk ved det belgiske militærakademiet.

– Det er definitivt grunn til å frykte nye angrep og at andre individer vil dukke opp, sier Leroy til New York Times.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder