TO TUNGER: Lederne av Pegida-bevegelsen i Tyskland, Lutz Bachmann og Tatjana Festerling, bærer et banner hvor det heter «Uten vold og forent mot troskrig på tysk grunn». Samtidig har Festerling kommet med det som kan oppfattes som oppfordringer til vold. Bachmann har på seg en t-skjorte med påtrykket «løgnpresse». Foto: , Afp

Tysk sikkerhetstjeneste frykter Pegida-radikalisering

Pegida planlegger demonstrasjoner i 14 land

«Europas folk kun har to muligheter: underkastelse eller opprør», sier Pegidas frontfigur Tatjana Festerling, som også har oppfordret folket å ta frem høygaflene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den tyske Pegida-ledelsen møtte i helgen lederne for likesinnede bevegelser fra 14 land i Tsjekkia for å planlegge demonstrasjoner i en rekke europeiske byer.

Lørdag den 6. februar vil Pegida organisere demonstrasjoner mot «islamiseringen av Europa» sammen med sine meningsfeller i 14 land. Det kunngjorde Pegida-frontkvinne Tatjana Festerling lørdag, etter et internasjonalt møte med lederne i innvandringsfiendtlige bevegelser fra en rekke land utenfor Tsjekkias hovedstad Praha, ifølge Die Welt.

Pegida-bevegelsen, som er sterkt kritisk til innvandring, islam og etablerte samfunnsaktører innen politikk, akademia og media, melder at det planlegges demonstrasjoner i blant annet tyske Dresden, i Polen, Tsjekkia, Estland, Finland og Sveits.

– Kampen mot islamiseringen av Europa er vårt felles mål, erklærte Festerling etter sammenkomsten i tsjekkiske Roztoky, ifølge Die Welt.

«Selvmorderisk» flyktningpolitikk

Møtet var arrangert av den tsjekkiske bevegelsen «Blokken mot islam», som karakteriseres som fiendtlig innstilt til islam og EU. Leder Martin Konvicka benyttet anledningen til å karakterisere den europeiske flyktningpolitikken som «dum» og «selvmorderisk».

Pegida, som ble stiftet 20. oktober 2014 i Dresden i protest mot planer om å opprette 14 sentre for 2000 asylsøkere i byen, har fått avleggere i en rekke land. Navnet er en forkortelse for Patriotischen Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes – Patriotiske europeere mot islamiseringen av Aftenlandet (Vesten).

Bevegelsen gjennomfører ukentlige demonstrasjoner i en rekke tyske byer, de såkalte «mandagsturene», og går i sterke ordelag ut mot muslimer, flyktninger og asylsøkere, politikere, akademikere og journalister.

Bakgrunn: Derfor bruker Pegida «norsk» flagg

– Ta til høygaflene

Pegida-frontfigur Festerling hevder forbundskansler Angela Merkels asylpolitikk fører til en «islamisering av det europeiske kontinent» og at «Europas folk kun har to muligheter: underkastelse eller opprør».

I etterkant av de anmeldte masseovergrepene i Köln nyttårsaften, under en demonstrasjon i Leipzig tidligere denne måneden, kom Festerling med svært kontroversielle uttalelser:

– Hvis flertallet av borgerne var ved sin rette forstand, da ville de gripe til høygaflene og pryle disse folkeforræderiske, folkehetsende elitene ut av parlamentene, ut av domstolene, ut av kirkene og ut av pressehusene, erklærte Festerling overfor tusenvis av demonstranter.

Disse uttalelsene har fått en av Tysklands mest anerkjente aviser Frankfurter Allgemeine Zeitung, til å slå fast at «mer radikal blir man ikke». Festerling er for tiden under etterforskning for hatefulle ytringer.

For å latterliggjøre bekymringene etter det som av mange oppfattes som en oppfordring til vold, poserer Festerling og Pegida-grunnleger Lutz Bachmann med mopp og høygaffel på et bilde som er lagt ut på Festerlings egen nettside.

Les også: Syriske flyktninger tar avstand fra masseovergrepene

Sikkerhetstjeneste frykter angrep

Den tyske sikkerhetstjenesten Bundesamt für Verfassungsschutz har de siste månedene økt fokuset på Pegida, ifølge Süddeutsche Zeitung.

Sikkerhetstjenesten frykter tiltagende radikalisering ettersom ytringene blir mer ekstreme og uforsonlige, i tillegg til at det oppfordres til vold. Dessuten er sikkerhetstjenesten bekymret over at åpenbart høyreekstreme grupper og nynazister blir tolerert i Pegidas demonstrasjoner.

– Farlig er det særlig at bekymrede borgere demonstrerer ved siden av høyreekstreme, uten at det finner sted en avgrensning til deres ekstremistiske tankegods, heter det i en melding på sikkerhetstjenestens nettside.

– Ved siden av migranter hører spesielt politikere, journalister og mennesker som engasjerer seg for flyktningsaker til fiendebildet til en radikalisert anti-asyl-bevegelse. Av denne grunn kan det i fremtiden komme flere angrep mot disse gruppene og deres innretninger (for eksempel partikontorer), heter det videre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder