MISTENKT: Hvem var det som ga Litvinenko den dødelige dosen? Ifølge en rapport var det de tidligere KGB-agentene Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun. Selv nekter de for å ha noe med drapet å gjøre. Foto: Sergey Ponomarev , Ap

Dette vet vi om Putins angivelige leiemordere

I ti år har Andrej Lugovoj (49) og Dmitrij Kovtun (50) vært mistenkt for giftdrapet på Alexander Litvinenko.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

En britisk undersøkelsesrapport mener å ha funnet ut at Russlands president Vladimir Putin med stor sannsynlighet beordret landets føderale etterretningsstjeneste (FSB) til å drepe Alexander Litvinenko, en av deres tidligere agenter.

Det store spørsmålet har vært: Hvem var det som ga Litvinenko den dødelige dosen? Ifølge rapporten var det de tidligere KGB-agentene Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun.

VG+: De flykter for å leve livet - ender opp døde

Hvem er Lugovoj og Kovtun?

Lugovoj ble født i Aserbajdsjans hovedstad, Baku, i 1966, og han ble tidlig venn med Kovtun. Sent på 80-tallet fikk begge jobb hos KGB. Lugovoj jobbet som sikkerhetsvakt for tidligere president i Russland Boris Yeltsin, før han stiftet sitt eget sikkerhetsselskap og tjente gode penger på 1990-tallet.

Han ble politiker i 2007, etter Litvinenkos død. Som medlem av det høyreekstreme Liberal Democratic Party of Russia (LDPR), fungerer han i dag som nestleder i Statsdumaen, parlamentets «underhus», i Russland. Som medlem av parlamentet har han immunitet fra rettsforfølgelse i landet, og han kan heller ikke utleveres til Storbritannia.

Så du denne? Han fulgte Litvinenko inn i døden

Det er imidlertid arrestordre ute på ham og Kovtun, så skulle de bevege seg utenfor Russlands landegrenser, er det en mulighet for at de kan bli arrestert.

Til tross for at Lugovoj har hatt drapsanklagene hengende over seg i ti år, har han blitt hedret som en nasjonal helt i Russland, og fått en medalje av Putin. Han har også en ganske luksuriøs livsstil, og eier seks eiendommer. Ifølge BBC tjente han nærmere fem millioner kroner i 2014.

Det har ikke gått like bra for Kovtun etter at KGB ble oppløst. Han tjenestegjorde i Øst-Tyskland da Sovjetunionen kollapset, og han rømte, sammen med sin første kone, til Hamburg hvor de søkte politisk asyl.

Han tok diverse jobber som servitør og ryddegutt. Ifølge rapporten har hans daværende kone sagt at han ville bli pornostjerne, og at han hadde et alkoholproblem. Kovtun reiste tilbake til Russland, hvor han skal ha blitt rekruttert av Lugovoj.

Han er nå en forretningsmann i Moskva.

Hva var deres rolle i Litvinenkos død?

Den britiske undersøkelsesrapporten mener at det var Lugovoj og Kovtun som ga Litvinenko den dødelige dosen.

«Jeg er sikker på at Lugovoj og Kovtun la det radioaktive stoffet polonium-210 i tekannen på Pine Bar, den 1. november 2006», sier dommer Robert Owen i rapporten.

Owen peker på bevis som de mener tyder på at det er «fullt mulig» at Lugovoj hadde planlagt drapet på Litvinenko allerede i 2004. Han mener også at en t-skjorte med teksten «Atomdøden banker på døren din», som Lugovoj sendte til den russiske oligarken Boris Berezovskij i 2010, «kun kan bli sett som [Lugovojs] anerkjennelse av sin skyld i Litvinenkos død».

Litvinenkos kone: – Putin skjuler noe

DREPT: Alexander Litvinenko ble den 1. januar 2006 forgiftet med det radioaktive stoffet polonium-210, og 22 dager senere døde han. Foto: Natasja Weitsz , Getty Images

Hva sier de om anklagene?

Lugovoj har tidligere hevdet at britisk etterretningstjeneste forsøkte å rekruttere ham som agent for å samle informasjon om president Putin, hans familie og hans nærmeste krets. Han mener at han ble et offer for en felle.

«Han har sagt at MI6, eller kanskje et annet britisk byrå, må ha drept Litvinenko, og så lagt ut spor av polonium for å legge skylden på ham og Kovtun», sier Owen i rapporten.

Torsdag kalte Lugovoj bare anklagene «absurde».

– Det er som forventet. Dette bekrefter den antirussiske holdningen i London, trangsynthet og uvilje til å finne den egentlig årsaken til Litvinenkos død, sa Lugovoj til Interfax.

Kovtun gjorde i fjor tilnærmelser til å hjelpe den britiske undersøkelsen. Han dukket imidlertid ikke opp på en avtalt videosamtale, og sa senere at russiske myndigheter ikke hadde gitt ham tillatelse til å avgi en forklaring.

Etter at rapporten ble offentliggjort torsdag, sto Kovtun på sitt, og nekter for å ha vært involvert i Litvinenkos død.

– Når det gjelder utfallet av undersøkelsesrapporten som har blitt offentliggjort i London, kan ikke Robert Owen ha nådd en annen konklusjon basert på forfalskede og fabrikkerte bevis, sa han til russiske Interfax.

HUMOR: Kremls talsmann Dmitrij Peskov avviser den britiske rapporten som en «vits». Foto: Sergei Guneev , Afp

Hva sier Russland?

Kreml sier at rapportens funn kunne forgifte Storbritannias forhold til Russland, og avviser rapporten som en «vits».

– Dette kan nok godskrives som fin britisk humor, sa Kremls talsmann Dmitrij Peskov da han møtte journalister torsdag ettermiddag.

Han sa videre at Russland vil gi Storbritannia alle nødvendige svar i denne saken via diplomatiske kanaler, og mente at saken vil kunne skade båndene mellom Moskva og London.

Hele rapporten var 327 sider lang, men Owens uttalelse kan du lese i sin helhet på International Business Times.

Husker du? Litvinenko anklaget Putin på dødsleiet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder