TERRORLEDER: Boko Haram ble grunnlagt i 2002 av Mohammed Yusuf, som ble henrettet i 2009. Dagens leder er Abubakar Shekau. Foto:,Ap

IS aksepterer Boko Haram

IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi skal ha akseptert Boko Harams erklæring om troskap.

  • Sverre Holm-Nilsen

Artikkelen er over fem år gammel

Boko Harams leder, Abubakar Shekau, sverget i forrige uke troskap til den militante islamistiske gruppen som kaller seg den islamske staten i et lydklipp som ble publisert på nettet.

Jihadist-gruppen har i flere år kjempet for en islamsk stat i den nordlige delen av Nigeria.

IS-LEDER: Abu Bakr al-Baghdadi. Foto:Uncredited,Ap

Ifølge AFP og flere internasjonale medier skal IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi nå ha akseptert forespørselen.

– Vi annonserer til dere de gode nyhetene om utvidelsen av kalifatet til Vest-Afrika, fordi kalifen har akseptert alliansen med våre brødre fra sunni-gruppen, uttalte IS-talsmann Mohammed al-Adnani, ifølge AFP.

Leiesoldater inn i kampen

Nigeria har hyret hundrevis av leiesoldater fra Sør-Afrika og Øst-Europa til bruk i kampen mot islamistgruppen Boko Haram.

Ryktene om de utenlandske leiesoldatene har lenge versert og bekreftes nå av en rekke forsvars- og sikkerhetskilder, samt diplomater i regionen, skriver NTB.

Ryktene om leiesoldatene skjøt fart tidligere i måneden, da det dukket opp bilder av umerkede panserkjøretøy i byen Maiduguri nordøst i Nigeria.

Bak et maskingevær på toppen av det ene kjøretøyet tronet en hvit soldat, noe som med tydelighet viste at det ikke var snakk om regulære nigerianske regjeringsstyrker.

Kommentar: Boko Haram og IS

Forsker: – Vil sole seg i «IS-glansen»

NUPI-forsker Morten Bøås har tidligere uttalt til VG at han tror Boko Haram ønsker å fremstå som enda farligere ved å erklære troskap til IS.

– Det er å få folk til å bli redde for dem, sier Bøås og utdyper.

– De driver en asymmetrisk krig, men sørger for at motstanderen frykter dem. Sånn sett kan de spille dette IS-kortet, for å få noe av denne «IS-glansen» på seg selv.

Les også: – Et nord-nigeriansk fenomen

KJENNER AFRIKA: Morten Bøås er forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI). Hans ekspertområde er blant annet Nigeria. Foto:Harald Henden,VG

– Lærer av hverandre Det har en tid versert indisier i mange medier om en økt tilknytning mellom Boko Haram og IS, fordi førstnevnte den siste tiden har presentert seg på en måte utad som ligner mer på metodene til IS enn hva som har vært tilfelle tidligere.

Det handler både om at Boko Harams videoer har blitt mer profesjonelle og at de har filmet halshugging.

Bøås tror ikke dette er tegn på samarbeid, men sier «det er ingen tvil om at disse bevegelsene lærer av hverandre.»

Forskeren sier at han ikke har sett noe bevis som gir ham grunnlag til å si at det har vært kontakt mellom gruppene.

– Det kan godt hende IS har sendt såkalte emissærer til Nigeria, sier Bøås som er usikker på om de i så fall har fått til noe.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder