Vil sende turister på skiferie til Nord-Korea

Publisert:
UTENRIKS

Britiske Simon Cockerell besøkte nylig Nord-Koreas første alpinanlegg. Nå vil han jobbe for å trekke flere turister til det lukkede landet.

Cockerell jobber til daglig for reiseselskapet Koryo Tours, som hovedsakelig selger reiser til Nord-Korea til vestlige turister. Han er en av få utlendinger som har besøkt det nye skianlegget, som ligger i Masikdalen i Kangwon-provinsen.

Anlegget er utstyrt med et luksushotell og elleve alpinbakker, melder CNN.

På nyttårsaften publiserte Nord-Korea flere bilder av landets leder, Kim Jong-un, som tok en prøvetur i anleggets skiheis, riktignok uten ski.

Møtte Dennis Rodman

Denne uken la Cockerell ut et reisebrev på sin blogg, hvor han forteller om sine opplevelser. Under oppholdet møtte han blant annet Dennis Rodman, som nylig besøkte landet for å spille basket i forbindelse med Kim Jong-uns bursdag.

Cockerell møtte også popgruppen Moranbong Band, som består av 20 jenter som angivelig ble personlig håndplukket av Kim Jong-un.

- De var veldig hyggelige og sjarmerende. Dessverre for våre single guider så var ingen av dem å se i hotellbaren på kveldstid , skriver han.

Det jobber flere guider og skiinstruktører ved anlegget, men kun guidene snakker engelsk.

Svenske snøkanoner

Briten ble ifølge blogginnlegget imponert over standarden på hotellet i bunnen av bakken, som har 120 rom og svømmebasseng, flere barer, sauna og karaokerom.

- Hotellet er veldig fancy og komfortabelt, sier Cockerell.

Tidligere i år ble det klart at alpinanlegget blant annet er utstyrt med svenske snøkanoner, noe produsenten i Sverige var veldig misfornøyd med.

- Jeg har ingen anelse om hvordan de har havnet i Nord-Korea, uttalte sjefen for den svenske snøkanonprodusenten Areco, Johan Erling.

Foreløpig er det kun mulig som utlending å besøke anlegget i Masikdalen hvis man er en del av en turgruppe.

- Vi venter på svar fra Pyongyang. De trenger å undersøke saken nærmere, sier Cockerell om mulighetene for å åpne markedet ytterligere for vestlig skiturisme.

Ifølge briten var anlegget er fullt av besøkende.

- Jeg ble veldig overrasket over hvor mange lokale gjester det var her. Inntil nylig fantes det bare en skibakke i hele landet, og den lå i et øde område som få har mulighet til å komme seg til, skriver han.

Lukket

Nord-Korea er et av verdens mest lukkede diktatorer, og diktator Kim Jong-un har fått massiv kritikk for å ignorere lokalbefolkningens behov samtidig som han bruker pengene på luksusprosjekter, slik som alpinanlegget i Masikdalen.

En ny amerikansk dokumentar produsert av tv-kanalen PBS viser en helt ny side av diktaturet.

Videopptak som har blitt smuglet ut av Nord-Korea viser flere lokale innbyggere som blant annet nekter å adlyde ordre, melder CNN.

Et av klippene viser blant annet en nordkoreansk kvinne som jager en soldat nedover gaten etter at han forsøkte å stanse hennes illegale drosjeselskap.

Dokumentaren viser også at flere yngre nord-koreanere er store fans av amerikanske filmer og sør-koreanske såpeoperaer.

Her kan du lese mer om