Den kinesiske kunstneren Ai Weiwei har valgt å trekke sitt kunstverk fra en utstilling i Århus. Foto: Patrick Kovarik , Afp

Kunstneren Ai Weiwei trekker seg fra utstillinger i protest mot den danske «smykkeloven»

Den kinesiske kunstneren trekker sine kunstverk fra utstillinger i Århus og København i protest mot den danske flyktningpolitikken.

Ida Christine Johannessen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tirsdag ettermiddag vedtok det danske Folketinget at asylsøkeres verdier kan konfiskeres som et ledd i å gjøre Danmark mindre attraktivt for flyktninger og migranter.

Dette har fått den kinesiske kunstneren Ai Weiwei (58) til å se rødt, og han har valgt å trekke sitt kunstverk fra den pågående utstillingen «A New Dynasty - Created in China» på ARoS i Århus.

«Jeg er veldig sjokkert over gårsdagens nyheter om at den danske regjering har besluttet å konfiskere flyktningenes private eiendeler. Derfor har jeg tatt beslutningen om å trekke meg fra kunstutstillingen «A New Dynasty - Created in China» for å uttrykke min protest mot den skamløse avgjørelsen tatt av den danske regjeringen», skriver Weiwei på sin Instagram-profil i det som er en melding til kurator Feng Boyi og museumsdirektør Erlend Høyersten.

Noen timer senere meldte han på bildedelingstjenesten at han også vil trekke utstillingen «Ruptures» fra Faurschou Foundation i København.

«Jens Faurschou støtter kunstneres avgjørelse og beklager at den danske regjeringen velger å være foran med umenneskelig politikk i dagens støste humanitære krise i Europa og Midtøsten, i stedet for å gå foran med et respekfult europeisk tiltak for å løse den akutte humanitære krisen», står det under bildet av kunstneren og gallerieier Faurschou.

Museumsdirektør: – Jeg er litt overrasket

Norske Erlend Høyersten er museumsdirektør ved ARoS og sier til Jyllands-Posten at Weiweis beslutning forbauser ham.

– Jeg er litt overrasket over at han setter likhetstegn mellom det danske Folketing og det danske folk. Vi er en privat stiftelse som jobber for å skape rom for kritisk refleksjon og vi insisterer på at kunsten skaper et utgangspunkt for å perspektivere verden, sier han.

Han mener at museumet jobber etter de samme målene som kunstneren.

– Og han av alle burde derfor forstå at man ikke kan gi et folk ansvaret for hva makten gjør. Så det er en disharmoni mellom handlingen og de han rammer, publikum.

Les også: Jagland om Danmarks «smykkelov»: – Kan være lovstridig

Bergens Tidende skriver at Weiwei lenge har engasjert seg i flyktningproblematikken og har atelier på Lesbos; den greske øyen som har tatt imot flyktninger som kommer sjøveien fra Syria.

Sammen med sine studenter vil han der jobbe med prosjekter som omhandler flyktningkrisen.

– Det er uverdig

I Norge får heller ikke Danmarks nye lov stor applaus.

Både innvandringsminister Sylvi Listhaug og statsminister Erna Solberg sier at det ikke er aktuelt med en slik lov i Norge.

UNHCRs Nord-Europa-sjef, Pia Prytz Phiri, sier hun er også dypt bekymret for den såkalte «smykkeloven»:
– Det er uverdig og det er muligens også et brudd på internasjonal lov. Jeg er sikker på at det er noe som vil bli utfordret i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, sier Phiri som understreker at hun uttaler seg på vegne av FN, ikke som danske.

Les også: 10 ting du må vite om asylkaoset på Storskog

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder