VETO: USAs FN-ambassadør Nikki Haley sier at det ikke er tvil om at USA vil stemme mot et resolusjon om beskyttelse av palestinerne.
VETO: USAs FN-ambassadør Nikki Haley sier at det ikke er tvil om at USA vil stemme mot et resolusjon om beskyttelse av palestinerne. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB scanpix

USA vil nedlegge veto mot FN-resolusjon for å beskytte palestinere

UTENRIKS

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sier USA uten tvil vil nedlegge veto mot en FN-resolusjon om å beskytte palestinere.

  • NTB
Publisert: Oppdatert: 01.06.18 04:47

Det var planlagt avstemning om resolusjonsforslaget i Sikkerhetsrådet torsdag kveld, men avstemningen er utsatt og finner trolig sted fredag i stedet.

Forslaget, som er lagt fram av Kuwait, ber om internasjonal beskyttelse av palestinske sivile på Gazastripen og Vestbredden.

Haley kaller resolusjonen ekstremt ensidig og moralsk bankerott og sier den ville undergrave innsatsen for fred mellom Israel og palestinerne.

Utkastet krever at de israelske militæres «overdrevne, uforholdsmessige og vilkårlige bruk av makt» stanses, og fordømmer også skytingen av raketter fra Gaza mot sivile israelske områder.

Minst 122 palestinere er drept av israelske kuler i uroen langs Gazastripens grense til Israel siden mars. Ingen israelere er drept.

Advarsel

Haley sier resolusjonen krever at Israel skal stanse sine selvforsvarsoperasjoner, mens «Hamas' aggressive aksjoner mot israelske militære og sivile ikke nevnes».

Hun kom også med en skarp advarsel til europeiske land og andre medlemmer av Sikkerhetsrådet som måtte støtte resolusjonen.

– De som velger å stemme for denne resolusjonen, viser med det at de er uegnet til å ta del i troverdige forhandlinger mellom de to partene, sa hun.

Eget utkast

Haley la i stedet fram en egen amerikansk tekst som krever at Hamas og Islamsk jihad stopper alle voldelige og provoserende handlinger, inkludert langs grensa.

FNs Midtøsten-utsending Nikolaj Mladenov gjorde det tidligere denne uka klart overfor Sikkerhetsrådet at Gaza er på randen av krig etter en kraftig opptrapping av uroen mellom Israel og palestinerne.

En ildveksling tirsdag og natt til onsdag begynte med et rakett- og granatangrep fra Gaza mot Israel, noe som førte til at Israel svarte med skyting mot 65 mål på Gazastripen.

Her kan du lese mer om