LEDER VALGET: Muqtada al-Sadr ble kjent som anti-amerikansk militsleder. De siste årene har Sadr kjempet mot korrupsjon og for de fattige. Foto: ALAA AL-MARJANI / X03717

Tidligere anti-amerikansk militsleder leder valget i Irak

Den tidligere anti-amerikanske militslederen, Muqtada al-Sadr, leder an til å vinne det irakiske valget. Det kan komplisere USAs arbeid for å forhindre en ny IS-opptrapping i landet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Valgresultatene er ikke blitt annonsert, men med over 90 prosent av stemmene talt opp, leder Muqtada al-Sadr og Sarioon-alliansen i seks av Iraks 18 provinser. Sairoon-alliansen er en valgallianse mellom Sadrist-bevegelsen, en nasjonal muslimsk bevegelse ledet av Sadr, og det iraks kommunistparti.

les også

Iraks nye sterke mann

Men i underkant av 1,3 millioner stemmer vinner Sadr 54 av de 329 setene i parlamentet, men uten et flertall vil han måtte bygge opp en allianse med andre partier for å kunne danne Iraks nye regjering, skriver Al Jazeera,

FEIRER: Tilhengere av Muqtada al-Sadr feier ute i gatene etter det blir tydelig at det er blitt tydelig at Sadr leder valget. Foto: Hadi Mizban / TT NYHETSBYRÅN

Med en valgdeltakelse på under 45 prosent ligger den iranskstøttede shialederen Hadi al-Amiri an til en andreplass, mens statsministeren Haider al-Abadi ligger an til en tredjeplass.

les også

Nord-Korea truer med å avlyse Trump-møtet

Stor innflytelse

Sadr var relativt ukjent før USAs invasjon i Irak i 2003, men ble en ledende militær opponent til USA etter å ha bygget opp sin egen gerilja. Han skal i lang tid hatt stor oppslutning blant shiamuslimene i landet, og til tider hatt større oppslutning enn landets politikere.

I 2004 ble det utstedt en arrestordre mot Sadr. Han var mistenkt for drapet på en moderat shiamuslimsk leder.

President George W. Bush anså Sadr som en fiende og vurderte å beordre det amerikanske militæret å fange eller drepe ham.

FANGE ELLER DREPE: President Bush vurderte å beordre det amerikanske militæret å fange eller drepe Sadr. Foto: HADI MIZBAN / ASSOCIATED PRESS

Etter USAs tilbaketrekning fra Irak i 2011 har Sadr fortsatt å være anti-amerikansk, men også vært svært kritisk mot Iran og Irans innflytelse i Irak, ifølge The New York Times.

les også

Hva har Iran-avtalen med Nord-Korea å gjøre?

De siste årene har Sadr kjempet mot korrupsjon og for de fattige, ifølge Al Jazeera.

BRENNER AMERIKANSK FLAGG: Demonstranter brenner det amerikanse flagget og holder opp bilder av den anti-amerikanske militslederen Sadr. Foto: CEM TURKEL / AFP

Kan komplisere arbeid mot IS

Det amerikanske forsvaret har den siste tiden trent, delt informasjon og planlagt oppdrag med tidligere militser for å forhindre terrororganisasjonen IS fra å gjøre et comeback i Irak.

Ifølge The New York Times har Sadr vært svært kritisk til amerikanske luftangrep mot IS i Irak, men den siste tiden har han vært taus om amerikanske hvorvidt han vil tillate amerikanske styrker i Irak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder