KLAR TALE: Jeff Sessions på pressekonferanse i Border Field State Park i San Ysidro i California mandag. Foto: Sandy Huffaker/Getty Images/AFP 

Justisminister Jeff Sessions lover å ta barna fra ulovlige innvandrere

I en tale mandag forsikret Jeff Sessions at familier som krysser grensen til USA ulovlig, vil bli splittet. Amnesty kaller tiltaket skadelig.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Drømmer om USA etter seks ukers ferd: – Vi hoppet på et tog i fart med 1-åringen i armene

– Om du smugler et barn, vil vi straffeforfølge deg, og barnet vil bli tatt fra deg slik loven krever, sa den amerikanske justisministeren og la til:

– Om ikke du liker det, så la være å smugle barn over grensen.

Uttalelsene kom under et arrangement i Arizona for retts- og politimyndighetene, ifølge ABC News.

les også

Sheriffen som bygget skrekkfengsel - og ble benådet av Trump

Pluss content

– Vi vil ikke la dette landet bli invadert. Vi vil ikke la oss skremme på flukt. Vi vil ikke kapitulere for lovløshet. Dette er ikke «business as usual», dette er Trump-æraen, sa Sessions.

Ifølge Reuters sa han på en senere pressekonferanse i San Diego ved grensen senere mandag at regelen ikke var ny, men at regjeringen nå vil utvide de eksisterende tiltakene. Tidligere har folk som blir har krysset grensen ulovlig blitt deportert, men uten videre straffeforfølgelse.

Nå forsikrer Sessions at folk som forsøker å krysse grensen ulovlig vil bli fengslet og at ethvert barn som reiser med dem vil bli tatt satt under myndighetenes omsorg.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty reagerer på den nye linjen.

– Å kriminalisere og stigmatisere foreldre som bare prøver å holde barna sine unna fare og gi dem en trygg oppvekst, vil forårsake umåtelig skade for tusenvis av traumatiserte familier som allerede har ofret alt for å flykte fra forferdelige tilstander i sine hjemland, sier Amnesty International-sjef Erika Guevara-Rosas, ifølge AP.

Strengere linje

Forrige uke opplyste Sessions at Justisdepartementet skal sende 35 føderale anklagere og 18 immigrasjonsdommere til den sydvestlige grensen for å ta seg av saker som har hopet seg opp under den såkalte «karavanen» av folk fra Sentral-Amerika.

les også

Trump til frontalangrep på immigrant-ordning

11 millioner mennesker skal oppholde seg i USA ulovlig. Session skal ha sagt at det å gjenopprette lovens kraft når det gjelder immigrasjon vil hjelpe til med å redusere kriminaliteten i USAs byer.

Ifølge Time oppgir Sikkerhetsdepartementet at 700 barn skal ha blitt tatt fra foreldrene siden oktober. Forrige måned hevdet senatorer under en komitéhøring at nær 1500 immigrant-barn var savnet etter å ha blitt plassert i forsterhjem rundt om i USA.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder