NY RÅDGIVER: Her er John Bolton i forbindelse med et møte med president Donald Trump i Trump Tower i New York i desember 2016. Foto: Reuters

«Krigshisser» blir Trumps nye nasjonale sikkerhetsrådgiver

WASHINGTON, D.C. (VG) Donald Trump gikk til valg på at Irak-krigen var meningsløs. Nå ansetter han likevel John Bolton, som fremdeles snakker varmt om krigen.

 • Jostein Matre
 • Siri Eggen

Artikkelen er over to år gammel

I en årrekke har 69-åringen vært en polariserende figur i utenrikspolitiske kretser i Washington. Spesielt er det hans store vilje til å gå til krig som bekymrer kritikerne.

les også

Bakgrunn: McMaster ferdig som Trump-rådgiver

Politisk befinner den tidligere FN-ambassadøren seg langt ute på høyresiden, og han regnes som en av de mest kontroversielle personene i det republikanske partiet. VG snakket forrige uke med USA-eksperter som blant annet beskrev ham som en «reaksjonær» med stor «vilje til å anvende militærmakt».

– Ut fra det han har foretatt seg tidligere, står Bolton for en utenrikspolitisk linje som er litt til venstre for Djengis Khan, sa Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier (ISF).

Ny Trump-rådgiver: Argumenterte for krig mot Nord-Korea

TETTE BÅND: Daværende president George W. Bush og daværende FN-ambassadør John Bolten. Her på et bilde fra Det hvite hus i 2006. Foto: LARRY DOWNING / X00961

Den tidligere advokaten var i flere år helt sentral i kretsen rundt president George W. Bush, og var blant annet en sterk pådriver for invasjonen av Irak i 2003. Han har også tatt til orde for å bombe både Syria, Iran og Nord-Korea.

les også

Disse har fått sparken av Trump – og disse har gått

Pluss content

– John Bolton har en lang og beklagelig historie med ukloke og forhastede kommentarer. H. R. McMaster var en pådriver for moderasjon i Det hvite hus. Det er det usannsylig at Bolton blir, sier professor Steve Biddle ved George Washington University til VG.

Han har tidligere vært rådgiver for de to amerikanske generalene David Petraeus og Stanley McChrystal, er ekspert på amerikansk sikkerhetspolitikk, militærstrategi og teknologi i moderne krigføring.

PROTESTER: Flere demonstrerte utenfor Capitol Hill mot at John Bolten skulle bli USAs FN-ambassadør i 2005. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

I april er John Bolton tilbake i Det hvite hus når han overtar jobben til H.R. McMaster som nasjonal sikkerhetsrådgiver. Da skal han gi president Trump råd i viktige sikkerhetsspørsmål, blant annet om krig.

Helt sentralt blir konflikten med Nord-Korea, som er på god vei til å utvikle atomstridshoder som kan nå USA. Der hans forgjenger H.R. McMaster har argumentert for diplomati er det høyst uklart hvilken linje den nye nasjonale sikkerhetsrådgiveren kommer til å legge seg på.

les også

Trump vil møte Putin og snakke om Nord-Korea og våpenkappløp

Senest i februar argumenterte han for at det er innenfor folkeretten å gå til krig mot regimet til Kim Jong-un. «Hvor lenge må USA vente før landet kan eliminere den trusselen?» spurte han retorisk i en kronikk i Wall Street Journal.

Trump selv er optimistisk før det planlagte møte med atommakten:

I en kommentarartikkel i Washington Post fra 2015 omtales flere av de gamle krigshaukene i regjeringen til George W. Bush. Der blir det beskrevet hvordan flere av dem i senere tid har startet med ulike aktiviteter som kan virke helende for sjelen. For eksempel blir det beskrevet hvordan forsvarsminister Donald Rumsfeld har startet et fond og ekspresidenten selv har startet å male.

les også

Trumps CIA-kandidat knyttes til torturbruk

John Bolton, skrives det, fortsatte derimot med det han angivelig alltid har gjort; snakke varmt om å gå til krig.

Bakgrunnen for artikkelen var at Bolton skrev en kronikk mens Obama-regjeringen forhandlet fram atomavtalen med Iran der han tok til orde for å bombe landet. «For John Bolton er krig svaret», heter det i tittelen på kommentarartikkelen.

les også

Ny kåring: Trump er tidenes verste president

Flere amerikanske medier, deriblant The Atlantic, påpeker også på det faktum at Trump i valgkampen gjentatte ganger argumenterte for at Irak-krigen var «sløsing med både amerikanske liv og ressurser». Omtrent samtidig uttalte Bolton at han fremdeles mener det var riktig å gå til krig i Irak.

– Jeg har aldri vært redd for hva jeg sier, men for å være ærlig er det jeg har sagt privat frem til nå noe jeg legger bak meg når jeg fra 9. april starter i jobben. Det viktige er hva presidenten sier og rådene jeg gir ham, sier Bolton i et intervju med Fox News kort tid etter at det ble kjent at han fikk jobben.

BYTTES UT: John Bolten tar i april over jobben til H.R. McMaster som presidentens nasjonale sikkerhetsrådgiver. Foto: AFP

Et annet sentralt spørsmål er hvordan John Bolton kommer til å hindre Russlands forsøk på å påvirke amerikanske valg.

Riktig nok har lite, om noe, blitt gjort for å ta grep her, men i det minste sa H.R. McMaster seg enig med alle de store amerikanske etterretningstjenestene, som har vært klare på at russerne forsøkte påvirke valget. Bolton har tidligere uttalt seg skeptisk til dette.

les også

Trumps «Russland»-advokat trekker seg

Den tidligere advokaten har lenge blitt brukt som ekspertkommentator av presidenten foretrukne nyhetskanal. Selv sier Bolton til Fox News at det ikke helt har sunket inn for ham ennå at han nå blir en del av Trump-regjeringen. Om presidenten selv har han følgende å si:

– Han er kanskje en annerledes type president enn andre, men jeg tror det var det folk stemte på.

Mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump
 3. USA
 4. Krig
 5. Irak
 6. Nord-Korea
 7. Iran

Flere artikler

 1. Trumps nye rådgiver oppfordret til cyber-krig

 2. Pluss content

  Ny Trump-rådgiver: Argumenterte for krig mot Nord-Korea

 3. McMaster ferdig som Trump-rådgiver

 4. Irans president: – Situasjonen er ikke egnet for samtaler

 5. Bolton: – Iran må ikke feiltolke USAs klokskap som svakhet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder