HÅP OG HATOBJEKT: Tysklands nye utenriksminister er blitt høyreekstremistenes hatobjekt på grunn av sin knallharde kamp mot hatytringer og rasisme. Samtidig er han sosialdemokratenes håp for å øke oppslutningen om det kriserammede partiet.
HÅP OG HATOBJEKT: Tysklands nye utenriksminister er blitt høyreekstremistenes hatobjekt på grunn av sin knallharde kamp mot hatytringer og rasisme. Samtidig er han sosialdemokratenes håp for å øke oppslutningen om det kriserammede partiet. Foto: JOHN MACDOUGALL, AFP

Høyreekstremistenes hatobjekt blir Angela Merkels nye utenriksminister

UTENRIKS

Han er en av Tysklands mest profilerte politikere, høyreekstremistenes hatobjekt og sosialdemokratenes håp. Justisminister Heiko Maas (51) blir utenriksminister i Angela Merkels nye koalisjonsregjering.

Publisert: Oppdatert: 09.03.18 11:51

Det meldte tyske Der Spiegel og magasinet Focus noen timer etter at det ble klart at nåværende utenriksminister og tidligere partileder i SPD, Sigmar Gabriel, droppes etter minister-bråket tidligere i vinter.

Påtroppende SPD-leder Andrea Nahles bekreftet nyheten da hun presenterte sine nye ministre til Angela Merkels nye koalisjonsregjering fredag formiddag i partihovedkvarteret i Berlin.

Vår egen utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier hun ser frem til å bli kjent med og samarbeide med sin nye kollega Heiko Maas når den nye regjeringen i Tyskland er utnevnt 14. mars.

– Jeg ser frem til å møte Maas så snart det lar seg gjøre, sier Eriksen Søreide til VG.

– En av Norges viktigste partnere

Den norske utenriksministeren påpeker at Tyskland er en av Norges absolutt viktigste partnere i Europa, og at vi har en utmerket bilateral relasjon som vi skal ivareta.

– Samarbeidet med Tyskland er svært viktig innenfor hele spekteret av norske utenriks- og sikkerhetspolitiske interesser. Vi deler felles interesser i det europeiske samarbeidet, også når det gjelder å ivareta et velfungerende indre marked, sier Eriksen Søreide til VG og legger til:

– Regjeringen ønsker å videreutvikle og bygge tettere sikkerhetspolitiske bånd til Tyskland. Vi har notert oss at Norge nevnes som ett av tre land i den tyske regjeringsplattformen, som Tyskland ønsker å styrke det sikkerhetspolitiske samarbeidet med.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Diplomatisk teft

Den nye jobben som sjef for utenriksdepartementet i Berlin kommer til å bli utfordrende for Heiko Maas, både på grunn av den spente situasjonen i verden generelt, men også fordi 51-åringen til nå har hatt lite å gjøre med utenrikspolitikk, skriver Der Spiegel.

Han beskrives som en politiker som ikke drives av følelser, men heller som en nøktern type. Diplomatisk teft har han også vist de siste årene, gjennom å ha fremforhandlet løsninger i opphetede justispolitiske spørsmål.

I det kriserammede sosialdemokratiske partiet SPD regnes Heiko Maas som et håp for fremtiden til partiet. Han er en av de mest profilerte medlemmene av den utgående regjeringen, men har samtidig vært omstridt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Innførte omstridt «Facebook-lov»

Som justisminister har han blant annet innført den såkalte «Facebook-loven» som skal komme hatytringer og falske nyheter på internett til livs.

Forbundskansler Angela Merkel og hennes regjering ble i fjor enige om at det skal innføres bøter på opptil 460 millioner kroner for sosiale medienettsteder som ikke fjerner ulovlig innhold, slik som hatefulle ytringer og krenkende «falske nyheter».

Heiko Maas uttalte at bedrifter som drifter slike plattformer, er ansvarlige for å fjerne hatefullt innhold.

– Akkurat som på gatene, er det ikke rom for kriminell hets i sosiale medier, sa han ifølge NTB.

Loven er blitt sterkt kritisert av jurister, databeskyttelsesaktivister og medieorganisasjoner.

At han har gått knallhardt ut mot hatefulle ytringer har samtidig gjort ham til et hatobjekt for de høyreekstreme, skriver Die Welt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Strengere lover

Maas ledet også arbeidet med en ny lov som utvider definisjonen av voldtekt etter de såkalte nyttårsovergrepene i Köln i 2015.

Som en reaksjon på terrorangrepet 19. desember 2016, da en 24 år gammel tunisier kjørte et vogntog inn i folkemengden på et julemarked i Berlin, drepte tolv personer og såret rundt 50, tok han også til orde for å skjerpe Tysklands antiterrorlover.

Blant innstrammingene var å åpne for å fengsle islamister som vurderes som en sikkerhetstrussel og å sette fotlenke på ekstremister, samt at asylsøkere som har fått avslag på sine søknader skal kunne deporteres raskere.

– Galere verden med Trump

Etter at Donald Trump ble valgt til ny president i USA, uttalte Heiko Maas at «verden ikke kommer til å gå under».

– Den blir bare galere, la han til i sin kommentar til resultatet etter presidentvalget i USA.

Her kan du lese mer om