VILLERE: Varmere hav fører med seg villere vær, ifølge en ny rapport. Her er kaia i Bremerhaven i Tyskland under uværet Benjamin 8. januar. Foto: PATRIK STOLLARZ, AFP

Rekordoppvarming av havet i 2018: – Vi ser store effekter, spesielt på Svalbard

For femte året på rad har det vært rekordvarmt i verdenshavene. I Norge får det utslag på været.

  • Andrea Rognstrand
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

2018 ble nok et rekordvarmt år i verdenshavene, slår en internasjonal gruppe forskere fast i en artikkel publisert i journalen Advances in Atmospheric Sciences onsdag.

Målinger i Sørishavet og Stillehavet viste mer oppvarming enn målingene fra Atlanterhavet og Det indiske hav.

Forskerne skriver at brorparten at den globale oppvarmingen absorberes av havet, og at der derfor er et godt mål på global oppvarming.

– Økning i havtemperatur er uomtvistelig bevis for at Jorden varmes opp, heter det i rapporten.

– Den globale gjennomsnittstemperaturen er i stor grad påvirket av været, slik som El Nino. Havoppvarmingen er mye tydeligere, sier Kevin Trenberth ved US National Center for Atmospheric research, som er en av forskerne bak rapporten, til CNN.

VENTER VARMERE VANN: Hans Olav Hygen, avdelingsleder for klimatjenester ved Meteorologisk institutt, sier at de venter at havtemperaturen vil stige. Foto: Magne Velle ved Meteorologisk institutt

Norge blir varmere og får kraftigere nedbør

– Dette betyr at det fortsetter i det sporet vi venter. Vi venter at det er havet som raskest blir varmere, sier avdelingssjef Hans Olav Kvaal Hygen ved avdeling for klimatjenester ved Meteorologisk institutt, til VG.

Han opplyser at han ikke har lest rapporten i Advances in Atmospheric Sciences, men at de over tid har sett oppvarming av Havet.

I rapporten heter det at høyere havnivå påvirker værsystemene. Det øker lufttemperatur og forsyner mer fuktighet. Dette øker intensiteten av stormer og kraftig regn.

Det får konsekvenser for Norge også, ifølge Hygen.

– Vi ser at været i Norge endrer seg. Det blir varmere, spesielt om vinteren. Det blir dessuten kraftigere nedbør. Mer energi gir disse kraftige nedbørsystemene.

OVER NORMALEN: Svalbard har hatt temperaturer over normalen hver måned i nesten to år. Dette bildet fra september viser Ny-Ålesund. Foto: Are Føli, NTB scanpix

Studie: Antarktis smelter seks ganger raskere enn hva det gjorde på 1980-tallet.

I Arktis er det også tydelige tegn på at temperaturen øker.

– Vi ser store effekter, særlig på Svalbard. Ved utgangen av 2018 hadde Svalbard hatt 97 måneder på rad som var varmere enn normalen. Nå om vinteren ligger temperaturen der 5 til 10 grader over det som er normalt, sier Hygen.

Han sier at det skyldes at isen har trukket seg tilbake.

– Avstanden fra Finnmarkskysten til havisen er også blitt større, det gir andre forhold for luftmasser på vei inn mot Nord-Norge.

les også

MDG-politiker: – Norge har snart ingen prinsippfaste borgerlige politikere igjen

Varmere vann gir høyere havnivå

Forskerne bak rapporten skriver at økte temperaturer gjør at vannet utvider seg. Dermed blir havnivået høyere når temperaturen stiger. Det heter i rapporten at det gjennomsnittlige havnivået i 2018 var 29,5 millimeter over gjennomsnittet mellom 1981 og 2010, og 1,4 millimeter over snittet fra 2017.

Økt havnivå truer millioner: Ti prosent av befolkningen bor i sårbare områder

Se video: Dette skjer hvis kloden blir varmere – deler av Manhattan kan bli stående under vann.

– Økningen av havnivået øker risikoen for at ferskvannskilder kan forurenses av saltvann som lekker inn, gjør noen samfunn mer utsatt for uvær og truer infrastruktur ved kysten, heter det i rapporten.

2018 var preget av flere kraftige uvær, deriblant Florence og Michael i Atlanterhavet og Maria og Trami i Stillehavet. Forskerne skriver at uvær som orkaner og tyfoner oppstår naturlig, men at høy havtemperatur bidrar til kraftigere, større, lengre og våtere uvær.

Årets kraftigste uvær traff Filippinene i september. Se herjingen i videoen:

Tusenvis av døde sild i Vesterålen: – Kan skyldes miljøforhold

– Havet er det beste termometeret

I tillegg spiller havoppvarmingen en rolle i at det blir lavere oksygennivåer i havet, at koraller blekes og dør, at havis smelter og at det blir flere marine hetebølger. Dog kan ikke dette utelukkende knyttes til oppvarming av havet.

Japans største korallrev dør: 70 prosent ødelagt av bleking

Marine hetebølger defineres som perioder med ekstremt varmt havoverflatetemperatur, som kan vare i et tidsrom på mellom et par dager til måneder.

Marine hetebølger i det nordøstre Kina i juli og august gikk hardt utover sjøpølsefarmer.

BRYTER LØS: Isblokker flyter i havet utenfor kysten av Collins-breen ved King George Island i Sørishavet. Bildet er datert 1. februar 2018. Foto: MATHILDE BELLENGER, AFP

– Havet er det beste termometeret vi har for planeten. Vi ser virkelig den globale oppvarmingen tydelig i registreringene fra Havet, sier klima- og energiforsker Zeke Hausfather ved University of California til National Geographic.

Forsker: – Absurd varme i Arktis

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder