Nye Gule vester-demonstrasjoner i Frankrike

Gule vester-protestbevegelsen demonstrerte over hele Frankrike for åttende gang denne helgen.

  • VG / NTB

Artikkelen er over ett år gammel

Ifølge Le Monde var rundt 4000 «gule vester» involvert i demonstrasjonene i Paris, som er lokalisert rundt Champs-Élysées. Politiet i Paris melder om 3500 mennesker. Det var rundt 25.000 mennesker i demonstrasjoner over hele Frankrike lørdag ettermiddag.

Langs Seinen kom det til sammenstøt mellom demonstranter og politi, og politiet tok i bruk tåregass da det ble kastet gjenstander mot politistyrkene.

Noen demonstranter tente på søppelkasser og kjøretøy, og ødelagte gjenstander lå strødd i noen av bygatene.

– Nok en gang er republikken angrepet med ekstrem vold. Dens voktere, representanter og symboler, skriver president Emmanuel Macron på Twitter.

– Alle må gjenvinne fatningen for å få i gang debatt og dialog, skriver han.

les også

Gule vester-leder pågrepet i Paris

TV-bildene fra Champs-Élysées viser store mengder røyk i gatene.

Den franske regjeringstalsmannen Benjamin Griveaux måtte evakueres da ukjente personer som hadde stjålet en stor maskin, klarte å bryte gjennom hoveddøra i kontorbygningen der han arbeider. Ifølge avisa Le Parisien ble det også gjort forsøk på å bryte seg inn i flere andre departementer.

Fyrte opp ved svenske ambassaden

Ifølge Aftonbladet satte Gule vester-demonstrantene fyr på et juletre utenfor den svenske ambassaden i Paris. Ambassadøren Veronika Wand-Danielsson forteller at hun løp ut til demonstrantene som samlet sammen søppel og skrot og tente på, og skrek mot dem og forsøkte å jage dem bort.

Den franske kanalen FranceInfo melder om demonstrasjoner som samler alt fra noen titall til flere enn 1200 i andre byer i landet. Noen offisielle tall foreligger ennå ikke, men alt i alt ser det ut til at det er langt færre som demonstrerer nå enn på slutten av fjoråret.

les også

NATO-sjef Stoltenberg advarer Putin: – Siste sjanse

Dette er den åttende lørdagen det holdes demonstrasjoner i Frankrike.

Lederen pågrepet

Torsdag ble lederen for protestbevegelsen, Eric Drouet, pågrepet, noe som har skapt sinne blant hans støttespillere.

Drouet er siktet for å ha organisert en demonstrasjon uten å varsle på forhånd. Han ble pågrepet første gang i desember og må møte i retten og svare på anklager om brudd på våpenloven.

les også

Brexit, riksrett og løsrivelse: Dette skjer i verden i 2019

Talsperson for den franske regjeringen, Benjamin Griveaux, fordømte fredag de gjenværende demonstrantene. Han sa da at de kun er «oppviglere som vil gjøre opprør og velte regjeringen».

Protest mot drivstoffavgifter

Grasrotbevegelsen vokste fram som en protest mot planlagte økninger i drivstoffavgifter. Senere fulgte krav om høyere lønninger, skattekutt og en grunnlovsendring som kunne gi velgerne mulighet til å foreslå folkeavstemninger.

Macrons regjering har droppet planene om avgiftsøkninger på drivstoff og lovet skattelettelser og økt minstelønn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder