FENGSLET: Eman al Nafjan og Loujain al-Hathloul er blant de arresterte kvinnene som skal ha blitt utsatt for tortur. Foto: Amnesty International

Raser mot Saudi-Arabia: – Grotesk, motbydelig og uhyggelig

Norske politikere er sjokkerte over hvordan kvinneaktivister i Saudi-Arabia skal ha blitt torturert i fengsel. Men regjeringen vil fortsette å trå forsiktig i sin dialog med kongedømmet.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over ett år gammel

Pisket, kledd nakne og trakassert. Aktivistene som er fengslet i Saudi-Arabia, etter å ha kjempet for kvinners rettigheter er fengslet under umenneskelige forhold, varsler flere organisasjoner.

les også

Tortur og seksuell trakassering mot fengslede kvinneaktivister

En ny skrekkrapport vekker sterke reaksjoner blant norske politikere, etter at VG publiserte en sak om fengselsforholdene samme dag som Stortinget skulle behandle meldingen om norsk våpeneksport.

En samlet opposisjon, og regjeringspartiet Venstre, ber Norge bli mer tydelige i sin kritikk av Saudi-Arabia.

– Det er grotesk, motbydelig og uhyggelig. Dette er Saudi-Arabias sanne ansikt. Vi må våkne og ikke la oss blende av såkalte reformer som er mediajippo og falske. Norge har alltid stått opp for menneskerettigheter, og jeg mener Norge bør bidra til å skape en felles nordisk stemme, sier Venstre-nestleder Abid Q. Raja til VG.

UTFORDRET KJØREFORBUDET: Saudi-Arabia har fjernet forbudet mot at kvinner kan kjøre bil. Men flere av dem som kjempet for reformen, som Aziza al-Yousef, her avbildet bak rattet i 2014, er blitt fengslet.

– Norges reaksjon er pinlig

SV-leder Audun Lysbakken tok saken opp på talerstolen ved to anledninger under debatten om våpensalg til Saudi-Arabia.

– Dette er rystende lesning. Torturen og volden som skrekkregimet i Saudi-Arabia står for er ubeskrivelig, sier Lysbakken til VG.

– Regjeringens taushet i møte med Saudi-Arabia er pinlig. Vi vet at regimet responderer på kritikk, og nå må Norge si klart fra, fortsetter han.
les også

VG i Saudi-Arabia: – Det verste av alle land å være kvinne i

Pluss content

Også Aps Anniken Huitfeldt reagerer kraftig på forholdene som nå blir kjent, og mener at Norge må si tydeligere fra.

– Det kommer et punkt der stille diplomati ikke lenger er nok og det blir nødvendig å si fra. Jeg frykter at vi lar oss avlede av reformer som at kvinner nå omsider kan kjøre bil. Det er fortatt svært vanskelig å være kvinne i Saudi-Arabia. Jeg forventer at utenriksministeren er tydelig i kritikk av torturen mot kvinneaktivister, sier Huitfeldt.

les også

Redd Barna: En skam med norsk militæreksport til Saudi-koalisjon

Canada og Sverige er to land som har sagt klart fra til Saudi-Arabia om forholdene i landet, og er blitt truet med sanksjoner av det oljerike kongedømmet.

– Land som Sverige og Canada har stått for mye alene i å rette kraftig kritikk mot menneskerettighetsbruddene i Saudi-Arabia. Norge og andre vestlige land må ta en tøffere holdning mot kongedømmet, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til VG.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener norske politikere bør vurdere å gjøre det samme som en delegasjon fra det britiske parlamentet, nemlig å be om å få møte de fengslede aktivistene.

– Jeg ville dratt til Saudi-Arabia dersom det er mulig. Det som kommer frem er helt uakseptabelt, sier Moxnes til VG.

DYPT BEKYMRET: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier at saudiske myndigheter vet godt at Norge reagerer på menneskerettssituasjonen i landet. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Stiller opp i retten

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier at den norske ambassaden i Saudi-Arabia allerede har bedt om et møte med saudiske myndigheter om de fengslede kvinneaktivistene - foreløpig uten å ha fått noen svar.

les også

Tidligere offiser hardt ut mot Saudi-Arabia: Vesten lar seg lure

Søreide sier at hun er «dypt bekymret» over forholdene i Saudi-Arabia, og tilbakeviser at hun har latt seg forlede av «reformene» som regimet hevder at det har innført.

– Det som kommer frem i denne saken gjør oss dypt bekymret. Grepet strammes om menneskeretter. Saudiske myndigheter er utmerket klar over vår kritikk, sier Søreide til VG.

– Men både organisasjoner, og nå en lang rekke politiske partier i Norge, ber deg si fra på en mye klarere måte. Vil du gjøre det?

– I noen tilfeller advares vi av pårørende mot å være for høylytte, fordi det kan sette fanger i fare, så det blir en vurdering fra sak til sak. Men vi gjør mer enn stille diplomati. Vi er til stede under rettslige høringer, og har tatt til orde for reaksjoner via FN.

Mer om

 1. Saudi-Arabia

Flere artikler

 1. Vil dra til Saudi-Arabia for å hjelpe fengslede kvinner

 2. Skrekkrapport: Tortur og seksuell trakassering mot fengslede kvinneaktivister

 3. Saudi-Arabia: Da moren ble løslatt, ble sønnen fengslet

 4. Rapport om Saudi-Arabia: Hemmelig domstol knebler opposisjonelle

 5. SV: Regjeringen må rette pekefingeren mot Saudi-Arabia

Fra andre aviser

 1. Amnesty: Kvinner fikk retten til å kjøre – så ble de fengslet og torturert

  Bergens Tidende
 2. Danmark i spissen for kritikk av Saudi-Arabia

  Bergens Tidende
 3. – Hun prøvde ikke å belære oss. Dét er slik det skal være mellom venner.

  Aftenposten
 4. Saudiarabiske kvinneaktivister løslatt

  Aftenposten
 5. Mannlig verge. Sexisme. Total undertrykkelse. Hvordan er det egentlig å være saudiarabisk kvinne i dag?

  Aftenposten
 6. Her kjører Aziza (60) bil i Saudi-Arabia. Nå må professoren svare for forbrytelsen i retten.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no